Microsoft vabi študente k sodelovanju na Imagine Cupu 2010

Avtor Borut Borštnik — 26.01.2010
Komentiraj!
Microsoft vabi študente k sodelovanju na Imagine Cupu, največjem svetovnem študentskem tekmovanju, ki ga bo letos organiziral že osmič zapored.
Microsoft vabi študente k sodelovanju na Imagine Cupu 2010

Začenja se tekmovanje Imagine Cup.

Finale Imagine Cupa 2010 bo potekalo poleti v Varšavi na Poljskem. Zmagovalce čakajo bogate denarne nagrade, možnost pripravništva pri Microsoftu in brezplačen obisk poljske prestolnice. Na lanskoletnem Imagine Cupu je sodelovalo preko 300.000 študentov iz več kot 142 držav, precej dejavni in zelo uspešni pa so vrsto let tudi slovenski predstavniki.

Imagine Cup študentom omogoča, da skozi razvoj inovativnih rešitev razširijo svoja obzorja, pri čemer se lahko pomerijo v več kategorijah. Z udeležbo študentje pridobijo možnost razvoja lastnih rešitev, prikaza lastnega znanja na svetovni ravni in širjenja obzorij izven meja študija. Tekmovanje prek lokalnih, regionalnih in spletnih izborov poteka celo leto, zaključi pa se s svetovnim finalom, ki ga vsako leto gosti druga država.

Letos Microsoft poziva udeležence, da uresničijo svoje zamisli v petih glavnih kategorijah, zasnovanih za različne talente, pripravlja pa tudi še dodatne možnosti tekmovanj. Najpomembnejše kategorije so:

  • Razvoj programske opreme: razvoj uporabne programske opreme in storitev, ki uporabljajo Microsoftova orodja in tehnologije.
  • Razvoj vgradnih naprav: študentje v tej kategoriji razvijajo vgradne naprave na temelju sistema Windows Embedded CE in strojne platforme, ki jo zagotovi Microsoft.
  • Razvoj iger: tekmovalci ustvarijo novo igro z orodjema Microsoft XNA Game Studio in Microsoft Visual Studio.
  • Informacijski sistemi: razvoj, namestitev in vzdrževanje IT-sistemov, ki so elegantni, funkcionalni, zanesljivi in varni. Pri tem morajo tekmovalci prikazati svoje znanje s področij omrežij, podatkovnih zbirk in strežnikov.
  • Digitalni mediji: priprava najbolj viralnega video posnetka.

Za sodelovanje na Imagine Cupu se morajo študentje registrirati na spletni strani www.imaginecup.com. Vsi, ki opravijo registracijo, sodelujejo tudi v tekmovanju za privlačne nagrade, kot so Xbox 360, tiskalnik HP in Microsoftova miška.

Slovenski tekmovalci v kategoriji Razvoj programske opreme, ki se bodo aprila pomerili tudi na lokalnem tekmovanju, morajo svoje projekte prav tako prijaviti prek e-poštnega naslova ic-slo@microsoft.com, in sicer do 15. 3. 2010. Zmagovalna ekipa na slovenskem tekmovanju se bo udeležila svetovnega finala na Poljskem, nagrade pa čakajo tudi drugo- in tretjeuvrščeno ekipo. Več informacij za slovenske študente bo na voljo na spletni strani mstech.si in na Facebooku.

Tekmovanje vsako leto poteka pod drugo nosilno temo. Na Imagine Cupu 2010 Microsoft poziva študente, da si zamislijo svet, v katerem tehnologija pomaga pri reševanju najtežjih svetovnih problemov, ki so jih določili Združeni narodi v razvojnih ciljih novega tisočletja (Millennium Development Goals), od prepolovitve izjemne revščine in ustavitve širjenja virusa HIV/AIDS do zagotavljanja osnovnega izobraževanja za vse.

Tekmovanje pa ne predstavlja le merjenja znanja in ustvarjalnosti, saj pogosto pomeni začetek zamisli, ki služijo kot temelj novim podjetjem. Tako je tudi v Sloveniji tekmovanje omogočilo nastanek novih tehnoloških podjetij, ki so svojo pot začela kot ekipe študentov na tekmovanju Imagine Cup. Poleg širjenja obzorij in možnosti za uresničevanje zamisli izven akademskega okolja je tekmovanje namreč priložnost za vzpostavljanje novih povezav z vlagatelji in sponzorji. Seveda pa sodelujoči na tekmovanju spoznajo ostale inovativne posameznike ter ustvarijo nova poznanstva in prijateljstva.

Več informacij o tekmovanju: http://www.imaginecup.com.

Prijavi se na e-novice!