Microsoftu grozi ogromna kazen

Avtor Borut Borštnik — 24.02.2007
Komentiraj!
Gigant Alcatel-Lucent toži Microsoft zaradi možnosti pretvorbe glasbenih datotek v format mp3 v njihovem media playerju.
Microsoftu grozi ogromna kazen

Uporaba mp3 bo Microsoft drago stala

Microsoftu so naložili plačilo 1.52 milijarde dolarjev zaradi nelegalne uporabe postopka za pretvorbo glasbenih datotek v mp3. Format mp3 je namreč zaščiten. Če bo pritožba neuspešna, bo to največja kazen zaradi nedovoljene uporabe patenta v zgodovini. Največjo do sedaj je plačal Kodak, nekaj pod milijardo dolarjev.

Mp3 je format, ki omogoča učinkovito stiskanje glasbenih datotek. Pred skoraj dvema desetletjema so ga odkrili namški znanstveniki, njegov patent pa ima v lasti korporacija Alcatel-Lucent, ki sedaj tudi toži Microsoft.

Gre pravzaprav za format, ki je povzročil največjo revolucijo v zgodovini distribucije glasbe. Z zmanjšanjem velikosti glasbenih datotek je bilo omogočeno hitrejše izmenjavanje le teh, najprej na cd nosilcih, kasneje prek interneta.

Na izgubi pa ne bo samo Microsoft. Predvajanje mp3 namreč v svojih programih podpirajo mnoga druga podjetja kot je naprimer Apple.

Tudi če bo sodba potrjena bo to pomenilo le majhen del Microsoftovih prihodkov, ki so v lanskem letu znašali skoraj 30 milijard dolarjev.


Vir: The New York Times , Business Guardian

Prijavi se na e-novice!