Milijarderji, ki so to postali šele kasneje v življenju

Zadnjih 8 let je povprečna starost novincev milijarderjev na Forbes-ovi lestvici 54 let.
Milijarderji, ki so to postali šele kasneje v življenju

Zadnjih 8 let je povprečna starost novincev milijarderjev na Forbes-ovi lestvici 54 let. (Vir slike: http://buvesz.blog.hu/)

Obstajajo podjetniki, ki jim je uspelo že v mladih letih. Sledi pa seznam tajkunov, ki jim je uspelo šele kasneje v življenju, po mnogih letih trdega dela, neuspehov in eni dobri poslovni priložnosti.

Davidu Duffieldu je uspelo šele v četrto, po treh neuspelih startup-ih, z ustanovitvijo podjetja PeopleSoft. Za zagon podjetja je moral vzeti hipoteko na hišo, vendar ga to ni skrbelo, saj je bil prepričan v uspeh. Danes je Duffieldovo premoženje ocenjeno na 1,2 milijarde dolarjev. Za začetni neuspeh Duffield krivi napačen pristop vodenja, saj se ni osredotočil na želje strank in pravo ozračje v svojem timu (po njegovih besedah je pomembno, da se zaposleni zavedajo, da so cenjeni). Duffield dodaja: »Uspeh je prišel s časom. Na poti sem naredil veliko napak.«

John Sperling je pri svojih 50ih imel noro idejo zaradi katere je kasneje postal milijarder. Ustanovil je privatno univerzo. Sperling je v svoji avto biografiji zapisal: »…nenamerno sem postal podjetnik in direktor uspešnega podjetja … tveganje je bilo v mojem primeru ključnega pomena.«

Dietrich Mateschitz je, preden je postal milijarder, kar 10 let študiral. Med potovanjem po Aziji je opazil, kako popularne so sladke gazirane pijače, ki jih tržijo kot energijske napitke. Mateschitz je bil v Aziji poslovno, v imenu kozmetičnega podjetja Blendax. Po srečnem naključju je bil na Tajskem lastnik licence za Blendax tudi lastnik podjetja z gaziranimi pijačami. Pri 48ih letih je Mateschitz začel prodajati Red Bull na zahodu.

Kot navdušen športnik, je Mateschitz tržil Red Bull, kot adrenalinski napitek in začel sponzorirati adrenalinske športne dogodke, kot so deskanje na snegu in BMX kolesarjenje. Uspeh pri trženju Red Bulla je bil zaslužen za to, da je Mateschitz postal milijarder pri 59ih letih. Danes dela le še tri dni v tednu, je lastnik otoka na Fijiju, lastnik ekipe Formula 1 in lastnik dveh nogometnih ekip.

Vir: Forbes.com

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje