Milijardni nakup za Nokio

Finska Nokia je opravila 8,1 milijarde ameriških dolarjev vreden prijateljski nakup podjetja Navteq.
Milijardni nakup za Nokio

Finski gigant se širi.

Gre za največji nakup kakega podjetja v zadnjem obdobju ter za največji nakup s strani Nokie nasploh. Navteq proizvaja programsko opremo za sisteme GPS, preprosto rečeno, ponujajo zemljevide za sisteme GPS. Ti sistemi se uporabljajo tako v osebnih avtomobilih, pa tudi v mobilnih telefonih, kar je za največjega proizvajalca mobilnih telefonov na svetu še posebej zanimivo.

Nakup bo Nokii omogočal širitev na ponudnika različnih storitev kot so posredovanje slik, video posnetkov, glasbe ter iger. Sama prodaja mobilnih aparatov namreč zaradi velike konkurence in nizkih marž ni najbolj donosna. Pred časom je Nokia že kupila podjetje Gate5, ki se prav tako ukvarja z navigacijo, usmerjeni so predvsem na navigacijo v mobilnih telefonih. Finski gigant je opravil tudi nalup podjetja Enpocket, katerega glavna dejavnost je oglaševanje na mobilnih telefonih.

Vse to priča o veliki razširitvi dejavnosti Nokie, ki se bo očitno poizkusila tudi v oglaševanju ter uvedla sisteme GPS v svoje mobilne telefone.

Nakup bo v celoti opravljen gotovinsko, po besedah Navteqa je ponudba Nokie zelo korektna.

 

Vir: The New York Times