Bo Peru postal vodilna država v regiji?

Avtor — 17.03.2015
Peru, tretja največja južnoameriška država, v zadnjih letih navdušuje s cvetočo ekonomijo, ki dosega kar 8 odstotno rast, in še boljšimi napovedmi za prihodnost. Tamkajšnja visoka stopnja zgodnjega podjetništva nakazuje, da utegne že v letu 2018 prevzeti mesto vodilne države v regiji.
Bo Peru postal vodilna država v regiji?

SocialPicz sredstva zbira na Indiegogo.

Eden izmed podjetnikov, ki se v Limi, glavnem mestu Peruja, preizkuša v startup podjetništvu, je tudi Ernesto Gordillo, ustanovitelj startupa SocialPicz. Trenutno mlado podjetje sestavlja ekipa sedmih podjetnikov, ki pa se je sedaj odpravila na Indiegogo, kjer so zagnali kampanjo množičnega financiranja.  

Kot pravi Gordillo, se ekipa tja podaja predvsem zaradi preizkusa tržišča in novih izkušenj, ki jih s seboj prinese priprava kampanje množičnega financiranja. Skupaj z ekipo so namreč razvili istoimensko mobilno aplikacijo SocialPicz, s katero nameravajo v prihodnjih nekaj mesecih prodreti na svetovno tržišče. Podobno kot večina perujskih startupovcev namreč tudi oni razmišljajo o tujini, saj je tamkajšnjo podporno okolje zaenkrat še v razvoju, pojasnjuje.

Podprite projekt SocialPicz na Indiegogo >>

Sicer pa Lima v zadnjih letih doživlja nekakšen preobrat: še pred dobrimi štirimi leti podjetniški pospeševalniki tam niso bili prisotni, kar je tamkajšnje mlade podjetnike sililo v selitev v Silicijevo dolino in druge podjetniške meke, kjer so imeli vsaj možnost poiskati investicijo za zagon svoje podjetniške ideje. Danes je situacija nekoliko drugačna, saj tam že obstoja kar nekaj podjetniških pospeševalnikov, kot je na primer tudi med Slovenci poznan pospeševalnik Wayra. Ta je v Limi svoje prostore odprl leta 2011 in že v prvem letu prejel izjemnih 1.210 prijav, leto kasneje pa celo 1.320.

Privlačna lokacija tik ob pacifiškem oceanu, ki omogoča živahno povezovanje različnih podjetij tako lokalno kot tudi globalno, v zadnjem času tja privablja številne tuje investitorje in poslovneže, predvsem tiste iz Silicijeve doline, New Yorka ter tudi iz nekaterih držav Evrope, ki z gradnjo podpornih institucij skušajo mladim, nadebudnim podjetnikom pomagati na njihovi podjetniški poti, predvsem v začetkih, ki so praviloma tudi najtežji.

A startupovci iz Peruja imajo prednost, ki jim v primeru uspeha omogoča fokusiranje na precej veliko tržišče, ki ne zajema zgolj njihove države, temveč tudi sosednji državi Kolumbijo in Čile. Večina najuspešnejših tamkajšnjih startupov ima ponavadi enote v vseh treh državah: skupaj gre za tržišče, ki šteje kar 100 milijonov ljudi. 

Oznake: , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje