Bo Peru postal vodilna država v regiji?

Peru, tretja največja južnoameriška država, v zadnjih letih navdušuje s cvetočo ekonomijo, ki dosega kar 8 odstotno rast, in še boljšimi napovedmi za prihodnost. Tamkajšnja visoka stopnja zgodnjega podjetništva nakazuje, da utegne že v letu 2018 prevzeti mesto vodilne države v regiji.
Bo Peru postal vodilna država v regiji?

SocialPicz sredstva zbira na Indiegogo.

Eden izmed podjetnikov, ki se v Limi, glavnem mestu Peruja, preizkuša v startup podjetništvu, je tudi Ernesto Gordillo, ustanovitelj startupa SocialPicz. Trenutno mlado podjetje sestavlja ekipa sedmih podjetnikov, ki pa se je sedaj odpravila na Indiegogo, kjer so zagnali kampanjo množičnega financiranja.  

Kot pravi Gordillo, se ekipa tja podaja predvsem zaradi preizkusa tržišča in novih izkušenj, ki jih s seboj prinese priprava kampanje množičnega financiranja. Skupaj z ekipo so namreč razvili istoimensko mobilno aplikacijo SocialPicz, s katero nameravajo v prihodnjih nekaj mesecih prodreti na svetovno tržišče. Podobno kot večina perujskih startupovcev namreč tudi oni razmišljajo o tujini, saj je tamkajšnjo podporno okolje zaenkrat še v razvoju, pojasnjuje.

Podprite projekt SocialPicz na Indiegogo >>

Sicer pa Lima v zadnjih letih doživlja nekakšen preobrat: še pred dobrimi štirimi leti podjetniški pospeševalniki tam niso bili prisotni, kar je tamkajšnje mlade podjetnike sililo v selitev v Silicijevo dolino in druge podjetniške meke, kjer so imeli vsaj možnost poiskati investicijo za zagon svoje podjetniške ideje. Danes je situacija nekoliko drugačna, saj tam že obstoja kar nekaj podjetniških pospeševalnikov, kot je na primer tudi med Slovenci poznan pospeševalnik Wayra. Ta je v Limi svoje prostore odprl leta 2011 in že v prvem letu prejel izjemnih 1.210 prijav, leto kasneje pa celo 1.320.

Privlačna lokacija tik ob pacifiškem oceanu, ki omogoča živahno povezovanje različnih podjetij tako lokalno kot tudi globalno, v zadnjem času tja privablja številne tuje investitorje in poslovneže, predvsem tiste iz Silicijeve doline, New Yorka ter tudi iz nekaterih držav Evrope, ki z gradnjo podpornih institucij skušajo mladim, nadebudnim podjetnikom pomagati na njihovi podjetniški poti, predvsem v začetkih, ki so praviloma tudi najtežji.

A startupovci iz Peruja imajo prednost, ki jim v primeru uspeha omogoča fokusiranje na precej veliko tržišče, ki ne zajema zgolj njihove države, temveč tudi sosednji državi Kolumbijo in Čile. Večina najuspešnejših tamkajšnjih startupov ima ponavadi enote v vseh treh državah: skupaj gre za tržišče, ki šteje kar 100 milijonov ljudi. 

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje