Mobilni telefoni niso povečali števila možganskih tumorjev

Število odraslih, obolelih za možganskimi tumorji, se ni pretirano spremenilo od visokega porasta uporabe mobilnih telefonov v sredini devetdesetih, pravi danska znanstvenica.
Mobilni telefoni niso povečali števila možganskih tumorjev

Ali mobilni telefoni lahko res povzročijo razvoj tumorja na možganih? (slika: bbc.co.uk)


Pri Danish Cancer Society so pregledali razmerja možganskih tumorjev pri osebah starih med 20 in 79 let, ki prihajajo iz Danske, Finske, Norveške in Švedske. Ugotovili so, da se tendence v razmerjih niso spremenile od obdobja, preden so sploh bili predstavljeni prvi mobilni telefoni. Kljub vsemu pa zatrjujejo, da so potrebne nadaljnje študije. 

Zanimiva je raziskava, ki je bila objavljena v Journal of the National Cancer Institute in pravi, da so radio-frekvenčna elektromagnetna polja, ki jih oddajajo mobilni telefoni, bila predlagana kot rizični dejavnik za možganske tumorje, a biološki mehanizem, ki bi lahko razložil potencialne efekte, ni bil identificiran.  

Študija je bila zasnovana na 59.684 primerih možganskih tumorjev, ki so bili diagnosticirani v več kot 30 letih, od leta 1974 do 2003, med 16 milijoni odraslih osebah. V tem času se je razmerje pojava gliomskega raka med moškimi postopno povečevalo za 0,5 odstotka na leto in 0,2 odstotka na leto med ženskami. Razmerje pojava meningiomskega raka pa se je med moškimi povečalo za 0,8 odstotkov, med ženskami pa po zgodnjih devetdesetih letih za 3,8 odstotkov. Te, bolj hitre in zaskrbljujoče spremembe med ženskami so značilne predvsem za skupino med 60 in 79 letom starosti. 

Kakorkoli že, možganski tumorji običajno potrebujejo zelo veliko časa, da se razvijejo, tako da bo razmerja potrebno podrobno spremljati tudi v prihodnosti, da se bo lahko stoodstotno ugotovilo ali lahko mobilni telefoni puščajo dolgoročne posledice na uporabnike. 

 

Vir: BBC

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje