Mobilni telefoni niso povečali števila možganskih tumorjev

Število odraslih, obolelih za možganskimi tumorji, se ni pretirano spremenilo od visokega porasta uporabe mobilnih telefonov v sredini devetdesetih, pravi danska znanstvenica.
Mobilni telefoni niso povečali števila možganskih tumorjev

Ali mobilni telefoni lahko res povzročijo razvoj tumorja na možganih? (slika: bbc.co.uk)


Pri Danish Cancer Society so pregledali razmerja možganskih tumorjev pri osebah starih med 20 in 79 let, ki prihajajo iz Danske, Finske, Norveške in Švedske. Ugotovili so, da se tendence v razmerjih niso spremenile od obdobja, preden so sploh bili predstavljeni prvi mobilni telefoni. Kljub vsemu pa zatrjujejo, da so potrebne nadaljnje študije. 

Zanimiva je raziskava, ki je bila objavljena v Journal of the National Cancer Institute in pravi, da so radio-frekvenčna elektromagnetna polja, ki jih oddajajo mobilni telefoni, bila predlagana kot rizični dejavnik za možganske tumorje, a biološki mehanizem, ki bi lahko razložil potencialne efekte, ni bil identificiran.  

Študija je bila zasnovana na 59.684 primerih možganskih tumorjev, ki so bili diagnosticirani v več kot 30 letih, od leta 1974 do 2003, med 16 milijoni odraslih osebah. V tem času se je razmerje pojava gliomskega raka med moškimi postopno povečevalo za 0,5 odstotka na leto in 0,2 odstotka na leto med ženskami. Razmerje pojava meningiomskega raka pa se je med moškimi povečalo za 0,8 odstotkov, med ženskami pa po zgodnjih devetdesetih letih za 3,8 odstotkov. Te, bolj hitre in zaskrbljujoče spremembe med ženskami so značilne predvsem za skupino med 60 in 79 letom starosti. 

Kakorkoli že, možganski tumorji običajno potrebujejo zelo veliko časa, da se razvijejo, tako da bo razmerja potrebno podrobno spremljati tudi v prihodnosti, da se bo lahko stoodstotno ugotovilo ali lahko mobilni telefoni puščajo dolgoročne posledice na uporabnike. 

 

Vir: BBC

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje