Mobilni telefoni niso povečali števila možganskih tumorjev

Število odraslih, obolelih za možganskimi tumorji, se ni pretirano spremenilo od visokega porasta uporabe mobilnih telefonov v sredini devetdesetih, pravi danska znanstvenica.
Mobilni telefoni niso povečali števila možganskih tumorjev

Ali mobilni telefoni lahko res povzročijo razvoj tumorja na možganih? (slika: bbc.co.uk)


Pri Danish Cancer Society so pregledali razmerja možganskih tumorjev pri osebah starih med 20 in 79 let, ki prihajajo iz Danske, Finske, Norveške in Švedske. Ugotovili so, da se tendence v razmerjih niso spremenile od obdobja, preden so sploh bili predstavljeni prvi mobilni telefoni. Kljub vsemu pa zatrjujejo, da so potrebne nadaljnje študije. 

Zanimiva je raziskava, ki je bila objavljena v Journal of the National Cancer Institute in pravi, da so radio-frekvenčna elektromagnetna polja, ki jih oddajajo mobilni telefoni, bila predlagana kot rizični dejavnik za možganske tumorje, a biološki mehanizem, ki bi lahko razložil potencialne efekte, ni bil identificiran.  

Študija je bila zasnovana na 59.684 primerih možganskih tumorjev, ki so bili diagnosticirani v več kot 30 letih, od leta 1974 do 2003, med 16 milijoni odraslih osebah. V tem času se je razmerje pojava gliomskega raka med moškimi postopno povečevalo za 0,5 odstotka na leto in 0,2 odstotka na leto med ženskami. Razmerje pojava meningiomskega raka pa se je med moškimi povečalo za 0,8 odstotkov, med ženskami pa po zgodnjih devetdesetih letih za 3,8 odstotkov. Te, bolj hitre in zaskrbljujoče spremembe med ženskami so značilne predvsem za skupino med 60 in 79 letom starosti. 

Kakorkoli že, možganski tumorji običajno potrebujejo zelo veliko časa, da se razvijejo, tako da bo razmerja potrebno podrobno spremljati tudi v prihodnosti, da se bo lahko stoodstotno ugotovilo ali lahko mobilni telefoni puščajo dolgoročne posledice na uporabnike. 

 

Vir: BBC

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje