Mojster za vse ali specialist?

Odločitev o tem, ali se boste specializirali ali boste opravljali več različnih poslov je težka, vendar je velikokrat bolje, da se osredotočite zgolj na stvari, ki jih obvladate. Na tak način si boste ustvarili dobro ime in dodano vrednost za vaše stranke in poslovne partnerje.
Vključevanje mladih in starejših v podjetniško okolje

(Vir slike: sxc.hu)

Nikar ne bodite mojster za vse. Bolje bo, da razmislite v čem ste zares dobri in se specializirate. Vsekakor se je pametno držati pravila razpršenosti (ali po domače nikar ne imejte vseh jajc v eni košari), vendar to ne pomeni, da lahko tavate od ideje do ideje, od ene industrije k drugi, itd.

V kolikor ste specializirani za eno stvar to lahko pomeni, da težje najdete posel in težje pridete v socialni krog specialistov z namenom, da bi si posel in izkušnje sploh lahko pridobili. Kljub vsemu, pa tudi generalistom ni lahko, saj si s tem, ko si puščajo odprte opcije v vse smeri na dolgi rok omejujejo kariero.

Kot specialist boste tako za delodajalce, kot za poslovne partnerje bolj zanimivi in si vas bodo hitreje zapomnili, čeprav morda za trenutni posel ne potrebujejo vaše pomoči.

Osredotočenost je lahko strah vzbujajoča, vendar se jo bo slej kot prej treba lotiti. Predstavljamo vam nekaj vprašanj, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi za specializacijo:

1. Kdaj naj se specializiram?

V kolikor ne morete zožiti svojih interesov, je pametno, da še nekaj časa ostanete generalisti – vendar to še ni izgovor, da prenehate z iskanjem vaše potencialne specializacije.

2. Kaj naj bo moja specializacija?

Danes je težko izbrati industrijo za katero boste prepričani, da bo cvetela še dolgo. Naredite svojo domačo nalogo in raziščite različne industrije ter si nato izberite (po svoji lastni oceni) industrijo za katero menite, da bo še dolgo časa rasla in se razvijala.

3. Do kakšne mere naj se specializiram?

Zelo pomembno je, da se odločite, do kakšne stopnje se boste specializirali. Res je, da omenjamo, kako pomembna je specializacija, vendar bodite pozorni, da ne boste šli predaleč. Prevelika specializacija vas lahko ovira pri iskanju posla.

Vir: blogs.hbr.org

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje