Mojster za vse ali specialist?

Odločitev o tem, ali se boste specializirali ali boste opravljali več različnih poslov je težka, vendar je velikokrat bolje, da se osredotočite zgolj na stvari, ki jih obvladate. Na tak način si boste ustvarili dobro ime in dodano vrednost za vaše stranke in poslovne partnerje.
Vključevanje mladih in starejših v podjetniško okolje

(Vir slike: sxc.hu)

Nikar ne bodite mojster za vse. Bolje bo, da razmislite v čem ste zares dobri in se specializirate. Vsekakor se je pametno držati pravila razpršenosti (ali po domače nikar ne imejte vseh jajc v eni košari), vendar to ne pomeni, da lahko tavate od ideje do ideje, od ene industrije k drugi, itd.

V kolikor ste specializirani za eno stvar to lahko pomeni, da težje najdete posel in težje pridete v socialni krog specialistov z namenom, da bi si posel in izkušnje sploh lahko pridobili. Kljub vsemu, pa tudi generalistom ni lahko, saj si s tem, ko si puščajo odprte opcije v vse smeri na dolgi rok omejujejo kariero.

Kot specialist boste tako za delodajalce, kot za poslovne partnerje bolj zanimivi in si vas bodo hitreje zapomnili, čeprav morda za trenutni posel ne potrebujejo vaše pomoči.

Osredotočenost je lahko strah vzbujajoča, vendar se jo bo slej kot prej treba lotiti. Predstavljamo vam nekaj vprašanj, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi za specializacijo:

1. Kdaj naj se specializiram?

V kolikor ne morete zožiti svojih interesov, je pametno, da še nekaj časa ostanete generalisti – vendar to še ni izgovor, da prenehate z iskanjem vaše potencialne specializacije.

2. Kaj naj bo moja specializacija?

Danes je težko izbrati industrijo za katero boste prepričani, da bo cvetela še dolgo. Naredite svojo domačo nalogo in raziščite različne industrije ter si nato izberite (po svoji lastni oceni) industrijo za katero menite, da bo še dolgo časa rasla in se razvijala.

3. Do kakšne mere naj se specializiram?

Zelo pomembno je, da se odločite, do kakšne stopnje se boste specializirali. Res je, da omenjamo, kako pomembna je specializacija, vendar bodite pozorni, da ne boste šli predaleč. Prevelika specializacija vas lahko ovira pri iskanju posla.

Vir: blogs.hbr.org

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje