Najbolje plačane službe na svetu

Avtor — 22.04.2010
Bi radi vedeli, kakšno poslovno kariero si zgraditi in v kateri smeri se izobraziti, da bi si lahko prislužili ogromno denarja ali pa ste samo radovedni, katera dela so najbolj plačana? Tukaj je vaš odgovor. Raziskava je sicer ameriška, a določene vzporednice se zagotovo lahko potegnejo tudi s Slovenijo.
Najbolje plačane službe na svetu

Najbolj plačane službe (slika: http://www.buzzle.com).

Money, money, money, money, money
Some people got to have it
Some people really need it

Medtem, ko so The O’Jays prepevali o zlobnih stvareh, ki jih lahko ljudje naredijo za denar, so drugi poudarjali pomembnost tega, da je vsaka oseba na planetu pripomogla k zamenjavi menjalnega sistema. Kakorkoli že obrnemo, denar potrebujemo vsi in trdo delamo, da bi si ga prislužili dovolj za naše materialistične potrebe. Nekateri imajo, zaradi dolgih let predanega študiranja in trdega dela, poklice, ki se nahajajo na seznamu najbolj plačanih služb na svetu. Tukaj je torej seznam vseh služb, kjer se obračajo velike vsote.  

 

Najbolj plačane službe na svetu

Kirurg

Gre za eno izmed najbolj plačanih služb v Ameriki. Kirurgi imajo zaradi visokih stroškov izobraževanja najverjetneje tudi dolgove do zdravstvenih šol. Združite to s časom, ki je potreben, da postanete kirurg (diploma, štiri leta zdravstvene šole in od tri do sedem let treninga na delu ter izpit za pridobitev licence) in nikoli se ne boste spraševali o težkih plačilnih paketih, ki jih prinašajo domov. V povprečju lahko kirurg letno zasluži nad 150.000 ameriškimi dolarji, odvisno od njegove oz. njene specializacije.  

Anesteziolog

Če je kirurg ena izmed najbolje plačanih služb, potem je edino logično, da oseba, ki dela poleg kirurga, zasluži enako dobro. Gre za eno izmed desetih najbolj vročih karier, ki se jih vsekakor splača poizkusiti. Da postanete anesteziolog, boste potrebovali skoraj dvanajst let treninga, poleg tega pa boste morali imeti še perfektno povprečje ocen. Anesteziolog letno zasluži okoli 170.000 dolarjev. A služba sama, kot je v navadi pri vseh medicinskih poklicih, je izjemno stresna ter naporna in nima točnega delovnega časa. Če želite biti anesteziolog, boste morali kirurgom biti na voljo, kadarkoli vas bodo potrebovali. 

Porodničar/Ginekolog

Gre za poklic z ogromno odgovornostmi, saj morate poskrbeti za veliko število opravil kot so na primer: pomagati pri porodu in preko številnih stopenj nosečnosti, se ukvarjati z boleznimi, problemi anatomije in drugimi podobnimi težavami. Če boste želeli postati porodničar ali ginekolog, boste potrebovali veliko let prakse in potrpežljivosti. Usposabljanje na delu pri tej zdravstveni specializaciji lahko traja od tri do sedem let. Povprečna letna plača porodničarja ali ginekologa se giblje okoli 150.000 dolarjev.   

Internist

Interna medicina je definirana kot zdravstvena specialnost, ki se ukvarja z diagnosticiranjem, upravljanjem in nekirurškim zdravljenjem nenavadnih ali resnih bolezni. Zagotavljajo primarno zdravstveno oskrbo in se s pacienti ukvarjajo na številnih področjih, od zdravstvenih težav, zasvojenosti, psihičnega zdravja, do otorinolaringoloških problemov ipd. Poklic internista zahteva univerzitetno izobrazbo osmih let in dodatno treniranje na delu od treh do enajst let. Tudi internist letno zasluži okoli 150.000 dolarjev.  

Zobozdravnik

Da bi postali zobozdravnik in se ukvarjali z ljudmi, ki imajo težave z zobmi in/ali usti, boste potrebovali univerzitetno znanstveno diplomo in nato še magisterij iz zobozdravstvene fakultete. Kot zobozdravnik lahko pričakujete, da boste letno delali skoraj 2000 ur in v povprečju zaslužili okoli 135.000 dolarjev. 

Psihiater

Ni presenetljivo, da delo v svetu, kjer depresija in razne psihične motnje hitro postajajo najbolj pogosto diagnosticirane bolezni, prinaša tudi velika plačila. Psihiater ima zelo naporno službo, saj mora negovati odnose s pacienti, ki temeljijo na zaupanju, hkrati pa mora ohranjati striktno dostojanstvo in zagotoviti, da odnosi ne prečkajo mej profesionalnosti. Psihiater diagnosticira emocionalne motnje s kombinacijo psihologije in medicine in v povprečju letno zasluži okoli 150.000 dolarjev, odvisno od specializacije.   

Izvršni direktor

Biti direktor podjetja se sliši fantastično, a delo prinaša mnogo odgovornosti kot je na primer izbiranje strateških odločitev in nadziranje operacij podjetja. Za poklic so nujne izkušnje, seveda pa lahko kadarkoli začnete kar s svojim lastnim podjetjem. Ni bistveno, da imate uradno izobrazbo, če želite postati direktor. Najboljši primer za to je Bill Gates, ki ni dokončal niti fakultete. Kot direktor lahko zaslužite tudi več kot 240.000 dolarjev letno, seveda je plača v veliki meri odvisna od podjetja, v katerem ste zaposleni. 

Upravitelj inženirstva 

Delo v glavnem vključuje nadzorovanje inženirjev in tehnikov ter koordiniranje konceptualizacije in produkcije novih izdelkov. Potrebovali boste univerzitetno izobrazbo v inženirstvu ter seveda same izkušnje pri delu v vlogi inženirja. Gre za eno izmed najbolj plačanih služb za ženske, predvsem zaradi dejstva, da se jih izredno malo odloča za ta poklic. Letno boste zaslužili okoli 140.000 dolarjev. 

Upravitelj informacijskih sistemov 

Glavna odgovornost upravitelja informacijskih sistemov je, da načrtuje sistemske strategije in informacijske tehnologije podjetja. Mnogo upraviteljev informacijskih sistemov začenja kot podatkovni analitiki in programerji, preden se povzpnejo po lestvi navzgor. Potrebno je tehnično znanje in univerzitetna tehnološka izobrazba ali magister. Letna plača se giblje okoli 100.000 dolarjev. 

Farmacevt

Potrebujete diplomo farmacevtske šole, potrebno pa je prestati tudi izpit za pridobitev licence. Kot farmacevtski tehnik boste predvsem razdeljevali zdravila, ki so bila predpisana s strani doktorjev in zagotavljali, da se pacienti zavedajo stranskih učinkov zdravil ter vedo, kako naj zdravila sploh uporabljajo. Povprečna letna plača farmacevta se giblje okoli 100.000 dolarjev. 

Upravitelj odnosov z javnostmi 

Kot PR upravitelj se boste v glavnem osredotočali na grajenje podobe znamke podjetja, za katerega delate in/ali za povečevanje zavedanja o dobrinah in storitvah, ki jih podjetje izdeluje ali zagotavlja. Večina podjetij za opravljanje omenjenega dela zahteva magisterij, nekateri pa vas bodo najeli celo z univerzitetno izobrazbo na področju socioloških strok. Če želite biti dober PR upravitelj, morate znati delati z ljudmi. V povprečju lahko zaslužite okoli 80.000 dolarjev letno. 

Upamo, da vas je seznam najbolj plačanih služb na svetu nekoliko razsvetlil. Če ste si že izbrali drugačno poklicno pot, po kateri stopate, pa naj vas to nikakor ne razžalosti. Vsaka kariera je lahko po nekaj letih nagrajujoča na monetarnem področju, odvisno od vaših sposobnosti in predanosti delu.


Vir: Buzzle


Oznake: