Mora biti podjetnik tudi manager?

Ste inovativni, strastni in imate vizijo glede rasti vašega podjetja? Hkrati pa zaskrbljeni, ker vašemu podjetju nikakor ne uspe? Če ste se v podjetništvo podali brez poznavanja osnovnih managerskih tehnik, je prav to lahko razlog za stagniranje vašega podjetja.
Mora biti podjetnik tudi manager?

Mora biti podjetnik tudi manager? (Vir slike: sxc.hu)

Pogosto se podjetniki v podjetništvo zaženejo prehitro in si ne vzamejo časa, da bi se naučili osnovnih in najpomembnejših principov, ki jih mora obvladati vsak manager. Mnogi so tehnološki strokovnjaki, a žal brez vsakršne izobrazbe na področju managerstva. In prav nepoznavanje managerstva je eden izmed najpogostejših razlogov za propad malih podjetij! Zato jim kljub odličnemu produktu ali storitvam ne uspe preživeti, saj imajo težave že pri osnovnem načrtovanju in vodenju podjetja. Sčasoma jim morda uspe razviti določene managerske sposobnosti, a to kmalu postane povsem nepomembno, saj se morajo z rastjo podjetja tudi tehnike vodenja podjetja skoraj popolnoma spremeniti.

Nepoznavanje managerstva je eden izmed najpogostejših razlogov za propad malih podjetij!

In kdaj nastopi čas, ko mora podjetnik nadgraditi svoje znanje na področju managerstva?

Podjetnik mora stalno nadgrajevati svoje znanje, a večji preobrat ponavadi sledi takrat, ko podjetje preseže 1 – 3 milijone evrov letnega prometa ali pa poveča število zaposlenih na 5 – 15 sodelavcev. Ko podjetje vstopi v to fazo, je zadnji čas, da podjetnik – ustanovitelj podjetja – spremeni svojo tehniko vodenja. Postati mora “manager ljudi” in ne več “manager stvari”, hkrati pa se mora iz tehnološkega strokovnjaka spremeniti v stratega.

Ker gre za zelo zahtevno in za mnoge morda celo nemogočo preobrazbo, podjetje na tej točki pogosto stagnira, propade, v najboljšem primeru pa nekoliko slabše posluje. V tem primeru sta možni dve rešitvi: prva je, da se podjetnik udeleži managerskega izobraževanja, morda pa je celo primernejše, da podjetnik razmisli o zaposlitvi ali najemu strokovnjaka na področju managerstva. S tovrstnim korakom podjetje tako rekoč čez noč pridobi nova znanja in izkušnje, podjetje dobi nov zagon, podjetnik pa se lahko še naprej posveča tistemu, kar sam najbolje obvlada in tudi najraje počne.

Preberite tudi Blaž Kos: Podjetnik ali manager?

Vir: Business Know How

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje