MP kolumna: Prišli smo v TSStartup

Avtor — 18.10.2012
Projekta TSSstartup.si so se razveselili mnogi, med njimi tudi mladi podjetnik Martin Korenjak, ki je bil z ekipo sprejet v prvi slovenski podjetniški pospeševalnik. Več si preberite v današnji MP kolumni: "Prišli smo v TSStartup, kaj sedaj?"
MP kolumna: Prišli smo v TSStartup

MP kolumna: Prišli smo v TSStartup (Vir slike: sxc.hu)

Prišli smo v TSStartup. Kaj sedaj?

Vsak podjetnik se zagotovo spominja svojih prvih začetkov, navdušenja ob prvi fakturi, prve plače, padcev, vzponov itd. Vsak podjetnik pa se slej ko prej sreča tudi z rastjo svojega podjetja, ko število strank narašča in se posledično poveča tudi obseg dela.

Z rastjo podjetja narašča tudi želja po vedno večjih izzivih, projektih in ciljih, ki si jih pripravljen sprejeti, in tako prideš do odločitve, ko moraš izbirati med zaposlitvijo in svojim podjetjem. Na tem mestu bi si sposodil odlično asociacijo Andraža Torija iz Zemante, ki je v enem izmed svojih intervjujev napisal takole: »Potrebno je skočiti v morje in se naučiti plavati«. Verjamem, da je za marsikoga to ena izmed težjih odločitev, saj so nas vzgajali po sistemu »naredi faks in si najdi varno zaposlitev«. Odločitev za podjetništvo je sicer bolj tvegana kot redna zaposlitev, vendar na drugi strani prinaša večje priložnosti za osebnostno rast, razvoj kreativnosti in potencialov posameznika. Ne smemo pozabiti dejstva, da so podjetniki tisti, ki odpirajo nova delovna mesta.

Vabljeni tudi k branju ostalih zanimivih MP kolumn.

Zelo sem se razveselil projekta TSStartup.si, saj to pomeni dejstvo, da so se tudi večja podjetja začela zavedati, da imamo v Sloveniji nekaj odličnih start up podjetij, ki bodo inovirala zastarele poslovne modele ter prakse in odpirala nova delovna mesta. Takšni in podobni projekti so še posebej dobrodošli za mlade podjetnike, ki svojo idejo gradijo praktično iz »nule«, brez podpore s strani bank, staršev, investitorjev in je pomemben vsak evro, ki ga uspejo zaslužiti in vložiti v nadaljnji razvoj. S podobnimi programi je prehod od redne zaposlitve v svet podjetništva, kjer si sam odgovoren za svojo plačo, precej lažji. Upam, da bo projekt prebudil tudi ostale organizacije in da se lahko podobnih stvari nadejamo tudi v prihodnosti.

Podjetniški pospeševalniki – zagotovilo uspeha?

Kot ekipa smo bili sprejema v TSStartup zelo veseli, saj to za nas pomeni popolnoma novo izkušnjo, način dela, znanja in poznanstva, ki nam bodo na nadaljnji poti zagotovo koristila. Zavedamo pa se, da to še ni nobeno zagotovilo uspeha.

Vsako podjetje, ideja, zahteva veliko trdega dela, energije, v kolikor želiš, da ne ostane le še ena izmed zgodb »saj bi lahko, če bi …«. V zadnjem času opažam pri mladih trend miselnosti, da je za uspeh dovolj le dobra ideja. Digitalne tehnologije so »vesolje priložnosti«, ki omogočajo globalizacijo in hitro rast, a je pot do uspeha brez trdega dela in strasti še vedno precej daljša in v večini primerov nemogoča. Pa vendarle sem mnenja, da neuspeh dejansko ne obstaja. Vsak neuspeh pomeni novo izkušnjo, nova neprecenljiva znanja, ki jih lahko uporabiš v življenju in na naslednjem projektu.

78 prijavljenih ekip kaže na dejstvo, da se tudi start up scena v Sloveniji čedalje bolj prebuja, tako da lahko v prihodnjih letih pričakujemo veliko število tehnoloških podjetij, ki bodo, vsaj nekatera, prav gotovo požela tudi mednarodni sloves. Vsem sprejetim in tudi ostalim ekipam želim veliko sreče. Se vidimo na vrhu!

Avtor kolumne je Martin Korenjak;
www.ribiskekarte.si in www.najdi-glasbenika.si

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje