MP teden zdrave prehrane – torek naj bo rumen

Stres, nepredvideni dogodki, veliko dela ter premalo gibanja v kombinaciji z nezdravo in neprimerno prehrano, vpliva tudi na naše počutje in produktivnost. Zato smo se odločili, da bomo v povezavi z Mojco Cepuš iz Befit, strokovnjakinjo za zdravo prehrano, organizirali teden zdrave prehrane.
MP teden zdrave prehrane - torek naj bo rumen

MP teden zdrave prehrane – torek naj bo rumen (Vir slike: abcfoods.mu)

Kaj bomo pridobili v tem tednu? Več energije, večjo zbranost in morda kak kilogram manj. Preprost način za uravnotežen jedilnik je, da se prehranjujemo glede na barvo živil, zato smo v sodelovanju z Mojco Cepuš, strokovnjakinjo za zdravo prehrano iz podjetja Befit, za ta teden pripravili barvni jedilnik. Ponedeljek bo potekal v znamenju rdeče, torek rumene, sreda zelene, četrtek modre in petek oranžne barve. 

Danes vam predstavljamo jedilnik za torek.

Zajtrk

Zajtrk je resnično najpomembnejši obrok v dnevu. Najboljše bi bilo, če bi ga pojedli pol ure po prebujanju. Za zajtrk lahko uživamo raznovrstno hrano, pazimo samo, da ta ni sladka, saj lahko s tem zelo neugodno vplivamo na nivo krvnega sladkorja v telesu in si s tem zmanjšamo storilnost in kognitivne sposobnosti.

Ko se zbudite, spijte kozarec vode z nekaj kapljicami limone.

  • 2 Sunnybiska
  •  2dcl ovsenega mleka ali nehomogeniziranega
  • 15 lešnikov

Sunnybisk je odlična žitarica za zajtrk z visoko vsebnostjo vlaknin. Kupite ga v vseh večjih trgovinah.  Poskusite ovseno mleko, morda vam bo okus všeč, če ne, si sunnybisk namočite v nehomogenizirano mleko. Homogenizirano mleko ali trajno mleko je po nekaterih raziskavah za zdravje zelo škodljivo, zato vam ga toplo odsvetujemo. Lešniki naj ne bodo praženi, saj vsebujejo dobre maščobe, ki jih praženje poškoduje.

Malica

  • Banana

Banane verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Vsebuje kar nekaj vitaminov ter fosfor, magnezij in kalij, ki je posebej pomemben pri ljudeh, ki uživajo malo več slane hrane. Ker za večerjo načrtujemo obrok s pršutom, smo jo uvrstili na današnji jedilnik. 

Kosilo

Juho pripravimo po naslednjem postopku: na žlici maščobe prepražimo čebulo, dodamo želeno zelenjavo, popečemo, zalijemo z vodo, dodamo začimbe in po želji spasiramo. 

Čez dan porabimo največ energije, zato naj bo kosilo temu primerno. Priporočljivo je, da v času kosila uživamo kompleksne ogljikove hidrate, v kombinaciji z zelenjavo, po želji pa dodamo pa lahko tudi malo mesa, vendar naj ta ne bo glavni del kosila.  Pozorni moramo biti, da količina hrane ne bo prevelika ali premastna, sicer boste po kosilu zaspani. Ne pozabite tudi na veliko ali dvojno solato ob obroku. Če vam solata ne tekne si poleg glavne jedi  naročite oz. pripravite še zelenjavno prilogo.

  • Glavna jed: Popečena polenta na žaru 100g
  • Zelenjavna priloga: Gobice na žaru s česnom
  • Solata: motovilčeva solata

Polenta je bogata s karotenoidi, barvilom, ki ji daje rumeno barvo in hkrati spodbuja delovanje imunskega sistema, ohranja vid, in skrbi za zdravje naših kapilar. Gobe so okusen in nizko energijski dodatek obroku, ki nas nasiti brez odvečnih kalorij.

Malica

  • Raw organic food bar   

Poskusite zdravo in okusno surovo ploščico. Kupite jih lahko v vseh večjih trgovinah ter  trgovinah z zdravo prehrano. Surova hrana vsebuje več vitaminov, mineralov inencimov kot toplotno obdelana hrana.

Večerja

Zvečer, ko se naše telo umirja, potrebujemo hrano, ki nas bo nasitila, vendar ne takšno, ki nam bo dala veliko energije. Nobena druga hrana ne vsebuje toliko vitaminov in mineralov v kombinaciji z  nizko energijsko vrednostjo kot zelenjava. Dodajate jo lahko vsakemu obroku v neomejenih količinah. Več kot je pojeste, boljše boste naredili za vaše zdravje in počutje.

  • Zelena solata s špinačnimi listi, pinjolami in 50g popečenega pršuta.

Pršut vsebuje veliko soli, zato ga uživajte zmerno in v kombinaciji z zelenjavo. Če uživate slano hrano, poskrbite, da boste čez dan uživali več hrane bogate s kalijem, kot so banane, marelice, krompir, pomaranče, špinača, jajca… Pinjole so polne dobrih maščob, vsebujejo pretežno linolenske omega-3 maščobne kisline ter linolne omega 6-maščobne  kisline. 

Današnji jedilnik je pripravila Mojca Cepuš iz podjetja Befit.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje