MP3 predvajalniki se soočajo z omejevanjem glasnosti

Evropska komisija zahteva, da se na MP3 predvajalnikih nastavi določena maksimalna glasnost, da bi obvarovali sluh uporabnikov.
MP3 predvajalniki se soočajo z omejevanjem glasnosti

Znanstveniki pravijo, da bi privzeta glasnost na MP3 predvajalnikih morala biti 85 decibelov (slika: getty images)

To velja za vse MP3 predvajalnike, vključno z iPodi, ki se prodajajo v Evropi, ki naj bi imeli enake limite glasnosti. Poteza je verjetno posledica lanskoletnega poročila, ki opozarja, da se do deset milijonov Evropejcev sooča s trajnimi izgubami sluha prav zaradi dolgotrajnega poslušanja glasne glasbe.

Glede na BBC One’s Politics Show želijo strokovnjaki iz EU nastaviti kot privzeto lastnost 85 decibelov. Uporabniki bi sicer lahko prekoračili to nastavitev in dosegli končno mejo 100 decibelov. Januarja se bo začelo dvomesečno posvetovanje vseh evropskih standardizacijskih teles o teh predlogih, končni dogovor pa je pričakovan spomladi. 

Nekateri osebni predvajalniki glasbe, ki so jih testirali v posebnih laboratorijih, lahko glede na raziskave dosežejo kar 120 decibelov, kar je ekvivalentno vzletu letala, prav tako pa ni uporabljenih nikakršnih privzetih varnostnih nastavitev, čeprav so proizvajalci obvezani, da priložijo informacije o tveganosti v priročnikih z navodili. 

 

Vir: BBC

Oznake: