Na eBayu se prodaja tudi ameriški vojaški arzenal

Ameriški kongresni preiskovalci so s pomočjo prikritih identitet na internetu uspeli kupiti dele reaktivnega letala F-14 in niz drugih vojaških artiklov.
Na eBayu se prodaja tudi ameriški vojaški arzenal

Si želite kos F-14 ?

Ukradena oprema med drugim vključuje dele reaktivnega letala, ki si jih želi Iran, in jedrsko zaščitno obleko. Kongresni preiskovalci so na internetu z uporabo prikritih identitet brez vsakršnih težav kupili ducat vojaških artiklov. Poudarili so, da bi veliko prodanih artiklov lahko novi lastniki uporabili proti ameriški vojski in njenim zaveznikom. 

Dva kupca sta na eBayu ločeno ponujala dela bojnega letala F-14. Preiskovalci sumijo, da bi dela lahko potencialno kupila in v svoj vojaški arzenal vključila iranska vojska, ki naj bi se zanimala za tovrstne artikle. Izvora komponent preiskovalci niso mogli odkriti. 

Na internetni strani Craigslist so preiskovalci pod krinko kupili rabljeno jedrsko zaščitno opremo in več drugih kosov zaščitne opreme. Predvidevajo, da je bila oprema odtujena iz prostorov ministrstva za obrambo. Poudarili so tudi, da vsa oprema sicer ni občutljive narave, je pa vsaka tovrstna prodaja kraja davkoplačevalskega denarja.

Da bi povečali preglednost nad vojaškim inventarjem, je ministrstvo v letu 2006 pričelo s programom popisa. Do sedaj so našteli 20.000 artiklov skupaj vrednih več kot 135 milijonov dolarjev.

Vir: WashingtonPost

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje