Na internetu na prodaj več kot 4 milijone britanskih identitet

Avtor Nejc Krumpačnik — 04.08.2009
Komentiraj!
The Times poroča, da je na spletu na prodaj več kot štiri milijone identitet Britancev. Najvišji ponudniki z nakupom pridobijo dostop do zelo občutljivih osebnih informacij, vključno s podrobnostmi o kreditnih karticah, številkami bančnih računov, telefonskimi številkami in celo PIN identifikacijskimi številkami.

Vsaj četrtina milijona britanskih bančnih računov in računov kreditnih kartic je bila tarča kiberkriminalcev, kar je potrošnike seveda izpostavilo velikim finančnim izgubam. Večina osebnih podatkov je bila pridobljenih z metodo phishinga oz. ribarjenja, izredno preprostega, a vendar učinkovitega procesa, kjer uporabniki spletnim nepridipravom praktično sami izočijo svoje kočljive podatke. Z nekaj neprevidnosti lahko uporabniki spleta hitro nasedejo elektronskim sporočilom sumljivih izvorov, ki se navadno izdajajo za ugledne vire kot so banke ali spletne trgovine. Drug način pridobivanja osebnih podatkov je s pomočjo virusov in druge nevarne računalniške nesnage.  

Podatki se prodajo najvišjim ponudnikom na spletnih forumih ali hackerskih spletnih straneh. Posamezne podrobnosti o kreditnih karticah so bile prodane že za malenkostnih trideset penijev. The Timesu je prišlo na ušesa tudi, da so komunikacijski in e-mail sistemi nekaterih največjih britanskih javnih in privatnih korporacij odprti za možne napade, saj naj bi nekateri korporacijski e-mail računi in gesla že bili prodani spletnim kriminalcem. V nevarnosti so tudi podatki o policistih, doktorjih in vojaškem osebju.

 

Prijavi se na e-novice!