Na Nasinem izzivu sodelovali tudi Slovenci

Avtor — 14.04.2015
Na izzivu NASA Space Apps, ki je te dni potekal v kar 135 mestih po vsem svetu, so ekipe reševale izzive iz področij človeštva, vesolja, robotike in Zemlje. Med prijavljenimi je bilo tudi nekaj ekip iz Slovenije.
Na Nasinem izzivu sodelovali tudi Slovenci

Na Nasinem izzivu sodelovali tudi Slovenci (Vir slike: Tehnološki park Ljubljana)

Letos so tudi ekipe iz Slovenije imele priložnost sodelovati na Nasinem izzivu, saj ga je v Ljubljani organiziral Tehnološki park Ljubljana v sodelovanju z NLB, IBM in Coca-Colo. Na izziv se je prijavilo 37 posameznikov z različnih strokovnih področji, ki so na osnovi predstavitve idej za razrešitev globalnih Nasinih izzivov združili moči pri reševanju štirih izzivov.

Ekipe so pri pripravi in oblikovanju rešitev usmerjali ter svetovali mentorji: Vera Nunić – Tehnološki park Ljubljana, Bernard Grum – IBM, Oliver Zofič – Microsoft Ljubljana in Urban Lapajne – Tovarna podjemov. Dva dneva so ekipe neumorno razvijale rešitve in v nedeljo so le-te  predstavile nacionalni komisiji.

Komisija v sestavi mag. Iztok Lesjak – Tehnološki park Ljubljana, Gregor Savkovič – NLB, Jože Guna – Fakulteta za elektrotehniko Ljubljana in Damjan Matičič – Koofr se je poglobila v predstavitve in rešitve vseh štirih skupin. Komisija je pri rešitvah ocenjevala naslednja področja:

  • Vpliv in obseg problema, ki ga je rešila ekipa
  • Kreativnost
  • Skladnost rešitve s postavljenim izzivom
  • Vzdržnost in trajnost projekta / rešitve
  • Predstavitev

Na osnovi ocen in strokovnega mnenja komisije je bila najbolje ocenjena rešitev ekipe Charlie, ki je reševala globalni izziv človeštva s področja zdravstvadrugo mesto je zasedla ekipa skupina CERES z rešitvijo za globalni izziv Zemlja.

Nagrado občinstva pa je prejela ekipa Epilep.si – Epilepsy Assistant, ki je ravno tako reševala globalni izziv človeštva s področja Big Data. Ekipe so se tako uvrstile na globalno tekmovanje, kjer bo mednarodna komisija izbrala pet finalistov v vsaki od kategorij, se bo potegovalo za prestižno nagrado Nasa Space Apps Challenge.

Ekipa Charlie – izziv človeštvo

Ekipa Charlie je razvila rešitev za povečanje kostne gostote, ki je tako zelo pomembna pri reševanju težav astronavtov v vesolju kot tudi bolnikov z osteoporozo.  Z ultrazvokom bi povečali kostno gostoto vsaj za 30 odstotkov, kar nakazujejo tudi klinični rezultati testov zdravljenja zlomov z ultrazvokom. Z rešitvijo bi rešili težave astronavtov v vesolju, ljudi z osteoporozo, bolnikov z daljšo nemobilnostjo, idr. Interdisciplinarno ekipo sestavljajo: Tanja Carli, Marko Limbek, Matevž Marš in Jasmina Weiss.

Ekipa CERES – izziv Zemlja

Ekipa CERES je razvila aplikacijo Crop alert, ki naslavlja izzive poljedelcev. Poljedelci, bodo s pomočjo aplikacije, zaznali bolezen pridelkov, posredovali in obvestili ostale poljedelce o izbruhu in obsegu bolezni. V nadaljnjem razvoju aplikacije namerava ekipa vključiti še vremenske pojave , predvidevanje o širjenju okužbe in računalniški vid. Ekipo sestavljajo: Jakob Peterlin, Gregor Skok, Pavel Mihailovski in Damjan Lolič.

Ekipa Epilep.si – Epilepsy Assistant – izziv človeštvo

Ekipa je razvila rešitev za ugotavljanje povezav in vplivov vesolja na osebe z elepsijo in astronavte prek primerjav zdravstvenih podatkov zajetih v vesolju in na Zemlji. Z aplikacijo bodo preverili morebitne povezave kozmičnih pojavov, kot npr. sončne nevihte, na astronavte in bolnike z epilepsijo. Ekipo sestavljajo: Samo Božič, Ivan Škrlec, Saša Jagodič in Tilen Jeraj.

Ekipa Zero Gee Bee Assistant – izziv robotika

Ekipa Zero Gee Bee Assistant je razvila robota oz. drona, ki deluje v breztežnostnem stanju. Namen drona je prenos predmetov iz ene na  drugo lokacijo. Dron odlikuje precizna strojna oprema s posebno zaščito za rotorje in elektronika, ki bo v nadaljnjem razvoju omogočala senzorsko ter programsko nadgraditev. Urnik astronavtov je zelo strogo odmerjen in s takšnim pomočnikom, bi jim omogočili fokusiranje na opravljanje znanstvenih nalog.  Ekipo sestavljajo: Angelo Mohorovič, Andrej Markovčič in Janez Šranc.

Vir: TP-LJ


Oznake: , ,