Na voljo je prva knjiga, ki se samouniči

Avtor — 29.01.2015
James Patterson, ameriški pisatelj, ki ima za seboj cel kup uspešnic, se predstavlja z novo knjigo, ki pa ni povsem običajna. Patterson z njo vstopa v svet Jamesa Bonda in Snapchatovih izginjajočih se sporočil, saj knjigo po določenem času čaka samouničenje.
Na voljo je prva knjiga, ki se samouniči

Prva samouničujoča se knjiga (Vir slike: YouTube)

Morda je to znak, da so tudi knjige prišle v čas Snapchata, ki je uporabnikom znan po sporočilih, ki po določenem času izginejo. Patterson se je v ta namen povezal s kreativno agencijo, rezultat skupnega sodelovanja pa je prva samouničujoča knjiga na svetu.

Knjiga za več kot 290 tisoč dolarjev

Do Pattersonove knjige pa bo prišel lahko le manjši krog bralec – na voljo je namreč le za tisoč bralcev, in sicer v digitalni obliki. Ta brezplačna knjiga, ki nosi naslov Privat Vegas, bo po 24 urah izginila. Če se sprašujete, čemu brezplačno deljenje knjige – Patterson namerava še en izvod te samouničujoče knjige prodati za vrtoglavih 294.038 dolarjev, cena pa vključuje tudi zasebno potovanje in kosilo z avtorjem.

Kako pritegniti pozornost h knjigam?

Patterson ni sam prišel na idejo o samouničujoči knjigi, temveč se je na pomoč, z namenom, da bi naredil nekaj novega, zatekel k agenciji Mother. »Založništvo mora, po mojem mnenju, biti konkurenčno s svetom – s filmi, televizijo itd. Mislim, da lahko to storim. Šel sem k dobri, sicer majhni oglaševalski agenciji, in rekel, dajmo narediti nekaj v povezavi s tem, kar počnem, nekaj nevsakdanjega, kar bo pritegnilo pozornost h knjigam na splošno in dotični knjigi,« je pojasnil tujim medijem. »Ni več toliko knjigarn, kot jih je bilo včasih,« je nadaljeval, zato je treba ljudem ponuditi nekaj novega.

Bralci si lahko med seboj kradejo čas

Samouničujoča knjiga daje novo, vznemirljivo bralno izkušnjo. Ura, ki odšteva čas, vse dokler bo knjiga »živa«, se nahaja v zgornjem robu zaslona. Poleg tega ponuja še eno zanimivo funkcijo – bralci lahko nenehno preverjajo, kako daleč z branjem so drugi bralci, in jim »ukradejo« čas. Gre za interaktivno branje, ki poleg branja ponuja še zabavo.

»Če se bo dobro izšlo, bom nadaljeval s sodelovanjem pri agenciji,« je potrdil namigovanja o možnosti nadaljnjega sodelovanja.

Prihaja tudi tiskana verzija

Za vse tiste, ki ne bodo uspeli prebrati verzije, ki se bo samouničila, ali pa si bodo vendarle želeli tiskane različice, pa pripravlja tudi tisto tiskano knjigo, ki ne bo izginila. Ta bo na voljo že v naslednjih dneh.

Oznake: