Naj pustim službo in postanem podjetnik?

Vstop v podjetništvo je lahko odlična priložnost za vse, ki v teh težkih časih ne najdejo zaposlitve. Kako pa je s tistimi, ki sicer so zaposleni, a v svojem poklicu ne najdejo sreče? Če se tudi vi soočate s tovrstno dilemo, si pri odločitvi lahko pomagate z naslednjimi vprašanji.
Naj pustim službo in postanem podjetnik?

Naj pustim službo in postanem podjetnik? (Vir slike: sxc.hu)

Ste v sedanji službi nesrečni?

Neredko se dogaja, da posameznikom služba predstavlja obveznost, v kateri ne najdejo nobenega užitka. In prav to je glavni razlog, da začnejo razmišljati o vstopu v podjetništvo. A bodite previdni – preden se zares podate v podjetniške vode, natančno premislite o celotni zadevi in se poskušajte izogniti nepremišljenim potezam. Preden pustite službo, si vzemite čas in razmislite o svoji poslovni ideji in spišite poslovni načrt, saj boste le tako vedeli, pri čem ste.

Kakšna bo vaša nova vsakodnevna rutina?

Razmišljate o ustanovitvi s.p.?

Nenadna svoboda, ki pride s samozaposlitvijo, je lahko nevarna in je že uničila mnoge podjetnike. Priporočeno je, da kljub temu, da si z ustanovitvijo podjetja lahko sami določate delavnik, vseeno obdržite stari delovni čas, torej da delu posvetite čas med 8. in 16. uro. Le z vzdrževanjem discipline boste namreč svoje delo opravljali vestno in ga ne boste venomer prestavljali na jutri, vaše novoustanovljeno podjetje pa bo imelo možnost vzcveteti.

Kako boste ustvarjali profit?

Ustvarjanje profita je eden največjih problemov, s katerimi se soočajo mladi podjetniki. Močno se priporoča, da že pred ustanovitvijo podjetja poskušate postaviti realistične projekcije svojih prihodkov in odhodkov ter se šele nato, na podlagi ugotovitev, odločite, ali boste zares lahko pustili svojo dosedanjo službo. Veliko poslovnih idej namreč postane profitabilnih šele po nekaj letih, česar se je potrebno zavedati.

Se zavedate tudi nepredvidljivih stroškov, ki lahko nastanejo?

Velikokrat se zgodi, da podjetniki, predvsem začetniki, ne predvidijo nekaterih stroškov, ki lahko nastanejo ob ustanovitvi podjetja in ob začetku poslovanja, in sicer kljub dobro pripravljenemu poslovnemu načrtu. V zakup morate namreč vzeti tudi na videz povsem neškodljive stvari, kot je na primer blago z napako, blago, ki se pokvari ob transportu ipd., kar lahko v skupnem seštevku pomeni kar velik finančni zalogaj.

Ste pripravljeni na to, da boste morali opravljati kar najrazličnejša opravila?

Biti podjetnik lahko pomeni opravljati zelo različna opravila. Danes boste morda morali poskrbeti za prodajo in marketing, že jutri pa boste morda morali biti specialist za hišna ali tehnična opravila. Na začetku poslovanja boste najverjetneje za vsa opravila odgovorni sami, o čemer je dobro razmisliti še preden zapustite dosedanjo službo, v kateri opravljate le eno vrsto opravil.

Katere so vaše prednosti in slabosti?

Bodite odkriti s seboj in zares dobro premislite o svojih slabostih. Ugotovite, na katerih področjih bi še lahko napredovali in začnite takoj delati na tem. Ste morda nekoliko slabši pri javnem nastopanju? Ali pa nimate prav nobenega znanja iz računovodstva? Pri slednjem si lahko pomagate tudi s katerim izmed brezplačnih dogodkov v organizaciji Zavoda mladi podjetnik, kot je na primer MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! MB in LJ.

Imate izhod v sili?

V podjetništvu nikoli ne moremo biti stoodstotno prepričani, da nam bo uspelo. Zato je primerno, da poskrbite tudi za plan B, ki bi prišel v poštev v primeru težav. Pustite si odprte možnosti, ohranite stik s sedanjim delodajalcem, stike pa vzpostavite tudi z drugimi delodajalci, ki bi vas utegnili rešiti v primeru finančne stiske.

Vir: Young Entrepreneur

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana | 7. december

07.12.2017 od 8:00 do 16:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana | 7. december

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanih tematikah. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana | 8. december

08.12.2017 od 11:00 do 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana | 8. december

Drugi dan dvodnevne konference o tehnologiji blockchain organiziramo za tiste, ki si želite določene teme spoznati bolj podrobno. Strokovnjaki bodo pokrili naslednje teme: varnost, trgovanje s kriptovalutami, davčne obveznosti in marketing. Tudi ta dan bomo preživeli v Tehnološkem parku Ljubljana. Preverite podrobnosti!
Preberite več >>

!!!BLACK FRIDAY AKCIJA!!! Predavanje: Prodajni lijak

13.12.2017 od 17:00 do 14.01.2017 12:30
!!!BLACK FRIDAY AKCIJA!!!  Predavanje: Prodajni lijak

Email marketing je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje