Naj veščine leta 2014

Avtor — 16.01.2015
Ustvarjalci poslovnega družbenega omrežja LinkedIn so za konec leta pripravili zanimiv pregled najbolj zaželjenih veščin in znanj v letu 2014. Kot kaže v ospredje poleg dela z računalniki prihaja predvsem talentiranost pri iskanju novih kadrov ter poznavanje marketinga.
Naj veščine leta 2014

Naj veščine leta 2014 (Vir slike: Deathofthestock.com)

Več kot 330 milijonov LinkedInovih poslovnih uporabnikov je s svojimi aktivnostmi na družbenem omrežju v letu 2014 jasno pokazalo, na katerih delovnih področjih je potreba po delovnih kadrih največja ter kje najmanjša. Omenjeni spletni medij namreč za marsikaterega poslovneža služi kot odličen pripomoček za iskanje novih kadrov, za iskalce zaposlitve pa ponuja nove možnosti in priložnosti v različnih podjetjih.

Poglejmo si, katerih 25 veščin je veljalo za najbolj priljubljene in iskane na družbenem omrežju LinkedIn v letu 2014. To so: 

 1. Statistično analiziranje in podatkovno rudarjenje
 2. Povezovalna programska oprema in integracija
 3. Podatkovno shranjevanje in upravljanje
 4. Varnost omrežij in informacij
 5. SEO/SEM marketing
 6. Poslovna inteligenca
 7. Razvoj mobilnih aplikacij
 8. Spletna arhitektura in razvijalsko ogrodje
 9. Dizajn algoritmov
 10. Perl/Python/Ruby
 11. Podatkovno inženirstvo in podatkovno skladiščenje
 12. Menedžment marketinških kampanj
 13. Mac, Linux in Unix sistemi
 14. Dizajn uporabniških vmesnikov
 15. Iskanje kadra v podjetjih
 16. Digitalni in spletni marketing
 17. Računalniška grafika in animacija
 18. Ekonomija
 19. Java
 20. Promocijski marketing
 21. SAP ERP sistemi
 22. IC dizajn
 23. Kriptojeziki
 24. Razvoj iger
 25. Virtualizacija

Pričakovano so bila v lanskem letu še vedno v ospredju računalniška znanja: statistika, podatkovno upravljanje ter programiranje namreč še vedno ostajajo tri najbolj popularna področja med iskalci talentiranih posameznikov.

V ospredju pa so bila še tri področja, na katera se bomo najverjetneje morali nekoliko bolj fokusirati v prihodnosti. To so znanost, inženirstvo in matematika.

Presenetljivo pa se je med najbolj popularnimi veščinami znašlo tudi poznavanje marketinga: SEO in SEM specialisti, digitalni marketingarji in promotorski marketingarji so tako precej visoko na seznamu 25 naj veščin leta 2014. V letu, ki je pred nami, se bo torej najverjetneje precej pozornosti posvečalo tudi prepoznavnosti podjetij v javnosti, kar je zagotovo področje, ki ga tudi vi ne smete zanemariti. 

Vir: Inc.com


Oznake: , , ,