Kako bogati so v resnici najbogatejši Slovenci?

Tudi letos je lestvica stotih najbogatejših Slovencev, ki jo je v tem tednu že tretje leto zapored izdala revija Manager, naletela na precejšen odziv. Mnogi se sprašujejo kako so najbogatejši Slovenci prišli do svojega premoženja, pojavljajo pa se tudi vprašanja o uporabljeni metodologiji.
Kako bogati so v resnici najbogatejši Slovenci?

Najbogatejši Slovenci (Vir: ecu.edu)

Glede na veliko število novincev na letošnji lestvici, ki prihajajo večinoma iz vrst podjetnikov, se na spletu in v drugih medijih pojavljajo ankete ter razprave o tem kako je mogoče na pravičen način v kratkem času priti do milijonskega bogastva. Mnogi menijo, da je dosti bogatašev na lestvici prišlo do svojega premoženja na nepošten način, s podporo politike in izkoriščanjem delavcev ter drugih podjetij, medtem ko so drugi mnenja, da je z delavnostjo in podjetniško žilico mogoče v nekaj letih ustvariti zavidljivo bogastvo.

Pojavljajo se tudi dvomi o učinkovitosti metodologije, ki jo novinarji revije Manager uporabljajo za ocenjevanje premoženja kandidatov. Za lovljenje bogatašev so tako letos uporabili dopolnjeno metodologijo z ažurnejšimi podatki, premoženje kandidatov pa so zaradi gospodarkse krize vrednotili še bolj v povezavi z dogajanji na kapitalskih trgih. Pri oceni čiste vrednosti premoženja slovenskih multimilijonarjev so se tudi letos zanašali na javno dostopne baze podatkov, upoštevali pa so predvsem lastniške deleže v družbah in drugo finančno premoženje, ki so ga zmanjšali za dolgove, medtem ko avtomobilov, hiš in plač večinoma niso upoštevali. Javne delniške družbe so ovrednotili po zaključenem tečaju na dan 10. julija 2009, nejavne pa na podlagi bilanc iz leta 2008.

Ker pa se pri pridobivanju podatkov pojavljajo mnoge omejitve, se lahko hitro zgodi, da se kateri izmed slovenskih multimilijonarjev, ki ima večino premoženja v tujini ali davčnih oazah, lestvici izogne. To se je verjetno zgodilo tudi v preteklosti, zato se morda samo na prvi pogled zdi, da so nekateri (kot npr. najvidnejša letošnja novinca zakonca Rejc z nemško multinacionalko Efaflex) obogateli kar čez noč. Kljub mnogim pomanjkljivostim se metodologija za sestavo slovitega seznama neprestano izboljšuje, baza podatkov slovenskih bogatašev pa postaja iz leta v leto večja, pravijo pri Managerju.

Če pa ste se tudi sami kdaj vprašali kam se po svojem bogastvu uvrščate med svetovno populacijo, lahko to preverite na naslednji povezavi.

 

Vir: Manager

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje