Kako bogati so v resnici najbogatejši Slovenci?

Tudi letos je lestvica stotih najbogatejših Slovencev, ki jo je v tem tednu že tretje leto zapored izdala revija Manager, naletela na precejšen odziv. Mnogi se sprašujejo kako so najbogatejši Slovenci prišli do svojega premoženja, pojavljajo pa se tudi vprašanja o uporabljeni metodologiji.
Kako bogati so v resnici najbogatejši Slovenci?

Najbogatejši Slovenci (Vir: ecu.edu)

Glede na veliko število novincev na letošnji lestvici, ki prihajajo večinoma iz vrst podjetnikov, se na spletu in v drugih medijih pojavljajo ankete ter razprave o tem kako je mogoče na pravičen način v kratkem času priti do milijonskega bogastva. Mnogi menijo, da je dosti bogatašev na lestvici prišlo do svojega premoženja na nepošten način, s podporo politike in izkoriščanjem delavcev ter drugih podjetij, medtem ko so drugi mnenja, da je z delavnostjo in podjetniško žilico mogoče v nekaj letih ustvariti zavidljivo bogastvo.

Pojavljajo se tudi dvomi o učinkovitosti metodologije, ki jo novinarji revije Manager uporabljajo za ocenjevanje premoženja kandidatov. Za lovljenje bogatašev so tako letos uporabili dopolnjeno metodologijo z ažurnejšimi podatki, premoženje kandidatov pa so zaradi gospodarkse krize vrednotili še bolj v povezavi z dogajanji na kapitalskih trgih. Pri oceni čiste vrednosti premoženja slovenskih multimilijonarjev so se tudi letos zanašali na javno dostopne baze podatkov, upoštevali pa so predvsem lastniške deleže v družbah in drugo finančno premoženje, ki so ga zmanjšali za dolgove, medtem ko avtomobilov, hiš in plač večinoma niso upoštevali. Javne delniške družbe so ovrednotili po zaključenem tečaju na dan 10. julija 2009, nejavne pa na podlagi bilanc iz leta 2008.

Ker pa se pri pridobivanju podatkov pojavljajo mnoge omejitve, se lahko hitro zgodi, da se kateri izmed slovenskih multimilijonarjev, ki ima večino premoženja v tujini ali davčnih oazah, lestvici izogne. To se je verjetno zgodilo tudi v preteklosti, zato se morda samo na prvi pogled zdi, da so nekateri (kot npr. najvidnejša letošnja novinca zakonca Rejc z nemško multinacionalko Efaflex) obogateli kar čez noč. Kljub mnogim pomanjkljivostim se metodologija za sestavo slovitega seznama neprestano izboljšuje, baza podatkov slovenskih bogatašev pa postaja iz leta v leto večja, pravijo pri Managerju.

Če pa ste se tudi sami kdaj vprašali kam se po svojem bogastvu uvrščate med svetovno populacijo, lahko to preverite na naslednji povezavi.

 

Vir: Manager

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje