Najbogatejši slovenci 2007

Močno pričakovana lestvica, oblikovana s strani uredništva revije Manager, je izšla. Sprememb je veliko.
Najbogatejši slovenci 2007

Bo Mirko Tuš kmalu postal miljarder?

Prvo mesto ostaja v rokah trgovskega mogotca Mirka Tuša. Ocena premoženja družbe Engrotuš je 550 milijonov evrov, kar v odstotkih pomeni 129% porast. Manager take rasti ne pripisuje v tolikšni meri rasti Tuševih družb, temveč med drugim tudi manj konservativnemu vrednotenju uredništva, splošno rast tečajev na borzi ter neupoštevanje diskonta za nejavne družbe – Tuš je namreč konec lanskega leta napovedal, da bo javnosti ponudil tretjino svojega trgovskega imperija. Komentarja na oceno ni podal.

Sledi mu Igor Lah z družbo MNP2, ki je naslednica več nekdanjih privatizacijskih skladov. Premoženje je ovrednoteno na 250 milijonov evrov in se je v zadnjem letu povečalo za 72 odstotkov.

Darko Horvat je občutil rahel padec in zasedel tretje mesto. Svoje 235 milijonov evrov težko premoženje pa obvladuje preko nizozemske družbe Aktiva Holdings.

Četrto mesto je zasedla pripadnica nežnejšega spola, po poklicu borznica in to kot debitantka na lestvici! Danijela Rakovič, Center Naložbe in Kolonel, naj bi bila tako s 146 mio € najbogatejša slovenka. Vendar sta družbi, ki si ju »na papirju« lasti, močno vpeti v dogajanje okoli Šrotove pivovarne. »Ko začnemo razpletati lastniške klobčiče okrog Pivovarne Laško, vse poti vodijo do Kolonela.«(vir: Revija Manager). Namigovanja o slamnatem podjetju so aktualna.

Z desetmestnim skokom na lestvici najbogatejših, sta peto mesto zasedla Dari in Vesna Južna. V lasti imata poslovno skupino Perspektiva, ki je premoženje povečala za kar 340%, na 145 mio €. Borzna hiša Perspektiva je nase opozorila z nakupi delnic Pivovarne Union v času pivovarske vojne.

In še nekatera ostala znana imena:

  • 6. mesto: Joc Pečečnik (Elektronček Group, padec za dve mesti)
  • 7. mesto: Igor Akrapovič (Akrapovič, padec za eno mesto)
  • 9. mesto: Tomaž Lovše (Diners Club Adriatic, padec za štiri mesta)
  • 19. mesto: Ivan Zidar (SCT, skok za 69 mest)
  • 27. mesto: Matjaž Gantar (KD Group, skok za 6 mest)
  • 29. mesto: Jože Mermal (BTC, padec za 15 mest)
  • 61. mesto: Mirko Kovačič (Avtotransport, Krka, padec za 18 mest)
  • 88. mesto: Stojan Petrič (Kolektor, padec za 78 mest)

Lestvica najbolj prodornih poslovnežev se prične z Bahtijarjem Bajrovićem, ki je zaradi izjemne rasti podjetja Sportina Group zasedel dno najbolj prodornih 10 (na lestvici najbogatejših slovencev zaseda 10. mesto). Najbolj prodorni so finančniki, ki so uspeli zagrabiti borznega bika za roge. Med njimi so Igor Štemberger iz Ilirike, solastnika Publikuma Dean Čendak in Zvone Taljat ter Tomaž Butina iz KD Group. Pod vrhom se nahajata že omenjena zakonca Južna, veliki zmagovalec pa je Ivan Zidar. Rast njegovega premoženja je zabeležena na 515 odstotkih. Zanimiv podatek je ta, da je na lestvici kar tretjina novih obrazov. Razlog ni v slabšem poslovanju lanskoletnih najbolj prodornih bogatašev, temveč boljše novih. Z lestvice se je poslovil tudi ljubitelj lepih deklet in hitrih avtomobilov, Rajko Hrvatič.

Naj zaključimo s politiki. Najpremoženjši so Zoran Janković (13mio €), Zmago Jelinčič Plemeniti (3 mio €), Zofija Mazej Kukovič (1,25mio €), Andrej Bajuk (1,1mio €) in Dimitrij Rupel (0,8 mio €).

Vir: Manager in revija Manager

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje