Najbogatejši Slovenci burijo duhove

V prejšnjem tednu je revija Manager objavila drugo lestvico najbogatejših Slovencev v zgodovini naše države.
Najbogatejši Slovenci burijo duhove

100 najbogatejših Slovencev.

Tako kot v lanskem letu je tudi letos lestvica požela veliko zanimanja širše javnosti. Tako je bil tudi tokrat prispevek o najbogatejših Slovencih med najbolj branimi prispevki prejšnjega tedna tudi na portalu mladipodjetnik.si.

Tudi letos se je pojavilo veliko dvomov v merski inštrument, ki so ga novinarji oziroma analitiki Managerja pri ocenjevanju uporabljali. Upoštevali so namreč samo tisto, kar je zapisano v bilancah, za borzna podjetja so upoštevali vrednosti delnic 8. januarja. Zasebnega premoženja, luksuznih predmetov, nepremičnin in ostalega niso upoštevali. Ti predmeti pa so v nekaterih primerih vredni po več milijonov evrov.

Pustimo pot do pridobitve sredstev tokrat ob strani. Na seznamu se pojavljajo tudi osebe, ki nimajo sredstev v pripisani višini, pač pa so ta sredstva od oseb, ki svoje premoženje skrivajo za navideznimi podjetji. V Sloveniji je tako imenovanega ‘pakiranja’ delnic in premoženja precej, zato se pojavlja dodaten dvom v točnost lestvice.

Tema je bila obravnavana tudi v četrtkovih Trenjih. V zanimivi debati je bilo med drugim razkrito tudi dejstvo, da je imel eden izmed Slovencev Walter Wolf (ki ima med drugim tudi slovensko državljanstvo) pred mnogimi letih po ocenah nekaterih analitikov za okoli milijardo ameriških dolarjev bogastva. Seštevek premoženja vseh stotih Slovencev znaša več kot 4 milijarde evrov. Če upoštevamo še inflacijo in dejstvo, da je bil dolar pred leti veliko močnejša valuta, je imel le en posameznik precejšen delež sredstev, ki jih trenutno poseduje 100 najbogatejših Slovencev.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje