Najbogatejši Slovenci burijo duhove

Avtor — 05.04.2008
V prejšnjem tednu je revija Manager objavila drugo lestvico najbogatejših Slovencev v zgodovini naše države.
Najbogatejši Slovenci burijo duhove

100 najbogatejših Slovencev.

Tako kot v lanskem letu je tudi letos lestvica požela veliko zanimanja širše javnosti. Tako je bil tudi tokrat prispevek o najbogatejših Slovencih med najbolj branimi prispevki prejšnjega tedna tudi na portalu mladipodjetnik.si.

Tudi letos se je pojavilo veliko dvomov v merski inštrument, ki so ga novinarji oziroma analitiki Managerja pri ocenjevanju uporabljali. Upoštevali so namreč samo tisto, kar je zapisano v bilancah, za borzna podjetja so upoštevali vrednosti delnic 8. januarja. Zasebnega premoženja, luksuznih predmetov, nepremičnin in ostalega niso upoštevali. Ti predmeti pa so v nekaterih primerih vredni po več milijonov evrov.

Pustimo pot do pridobitve sredstev tokrat ob strani. Na seznamu se pojavljajo tudi osebe, ki nimajo sredstev v pripisani višini, pač pa so ta sredstva od oseb, ki svoje premoženje skrivajo za navideznimi podjetji. V Sloveniji je tako imenovanega ‘pakiranja’ delnic in premoženja precej, zato se pojavlja dodaten dvom v točnost lestvice.

Tema je bila obravnavana tudi v četrtkovih Trenjih. V zanimivi debati je bilo med drugim razkrito tudi dejstvo, da je imel eden izmed Slovencev Walter Wolf (ki ima med drugim tudi slovensko državljanstvo) pred mnogimi letih po ocenah nekaterih analitikov za okoli milijardo ameriških dolarjev bogastva. Seštevek premoženja vseh stotih Slovencev znaša več kot 4 milijarde evrov. Če upoštevamo še inflacijo in dejstvo, da je bil dolar pred leti veliko močnejša valuta, je imel le en posameznik precejšen delež sredstev, ki jih trenutno poseduje 100 najbogatejših Slovencev.

Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje