Najbogatejši Slovenci v letu 2009

Avtor — 04.11.2009
Spet smo dočakali težko pričakovano in močno spremenjeno lestvico stotih najbogatejših Slovencev revije Manager. Gospodarska kriza je pustila posledice na premoženju vodilne deseterice, ki se je v letu dni zmanjšalo za petino, prav tako pa se je na lestvici znašla tretjina novih obrazov. Kljub vsemu pa najbogatejši Slovenec še vedno ostaja Mirko Tuš.
Najbogatejši Slovenci v letu 2009

Na lestvici letos kar tretjina novincev. (Vir: manager-on.net)

Naziv najbogatejšega Slovenca je že tretje leto zapored osvojil trgovski mogotec Mirko Tuš, vendar pa se je njegovo premoženje iz lanskih 550 milijonov evrov zmanjšalo za dobro tretjino na 340,6 milijona.

Svoje mesto na lestvici je ohranil tudi drugouvrščeni Igor Lah iz družbe Aluber, ki mu je kljub težavnim gospodarskih razmeram uspelo ohraniti večino lanskoletnega premoženja, ki letos znaša 240,7 milijona evrov. Do premoženja je prišel s privatizacijskimi certifikati, nenavadnimi transakcijami, izrivanjem malih delničarjev in selitvijo svojega premoženja v davčne oaze.

Prav tako se je z dobrimi 112 milijoni evrov v vodilni trojici obdržal Darko Horvat, ki nadzira nizozemsko skupino družb Aktiva Holdings, vendar pa je v zadnjem letu zabeležil več kot 50 odstotno zmanjšanje svojega premoženja.

Na četrto mesto sta se s 93 milijoni evrov uvrstila zakonca Južna, katerih poslovni imperij vključuje podjetja kot so Perspektiva FT, Admark Trust, delež lastništva v Petrolu in Viziji Holding (Ena), Lisci, IMG Strešnik, CGP in Tiskarni Novo mesto.

Na peto mesto pa se je z lanskoletnega 18. mesta z 88,3 milijoni evrov prebil Jurij Krč, ki ima v lasti gradbeni podjetji Rešet in Gratel. Edinega izmed njegovih ključnih poslov v zadnjem letu predstavlja gradnja kabelskega telekomunikacijskega omrežja.

Med deseterico so se uvrstili tudi:

  • 6. Tomaž Lovše (Diners Club Ariatic): 73,6 milijona evrov; 6,9 odstotni padec premoženja
  • 7. Hetem Ramadani (Salbatring International) in novinca zakonca Rejc (Efaflex): 68,5 milijona evrov
  • 9. Joc Pečečnik (Elektronček Group): 65,4 milijona evrov; 50,9 odstotni padec premoženja
  • 10. Družina Anderlič (Kranjska investicijska družba): 56,3 milijona evrov; 20,9 odstotni padec premoženja

Premoženje vodilne deseterice se je v letu dni zmanjšalo za petino, razlog za to pa med drugim tiči v tem, da jih večina dela v izrazito cikličnih panogah, ki se močno odzivajo na gospodarska gibanja. Skupna vrednost premoženja celotne stoterice najbogatejših Slovencev znaša 3,2 milijarde evrov, kar je za 19,6 odstotka manj kot lani, čemur botruje dejstvo, da jih več kot 80 odstotkov deluje v cikličnih panogah kot so finance, gradbeništvo, nepremičnine, kemija ter tudi igralništvo. Med uvrščenimi pa pogrešamo tehnološka podjetja in družbe, ki se ukvarjajo z izdelki za vsakdanjo rabo.

Gospodarska kriza je močno načela premoženja večine lanskoletnih uvrščencev. Tako se je za več kot polovico zmanjšalo premoženje Igorja Akrapoviča (Akrapovič), ki je zdrsnil na 22.mesto, Janka Zakeršnika (Eurocity, polovica Preventa) ter Tomaža Boha (BTS Company), ki so vsi vsaj delno povezani z avtomobilsko panogo. Najhujši padec pa sta utrpela prvi mož pivovarne Laško Boško Šrot in finančnik Branko Drobnak, ki sta se kljub lanskoletni uvrstitvi med deseterico letos z lestvice dokončno poslovila. Z lestvice pa je zdrsnil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič.

Kljub krizi je nekaterim v zadnjem letu uspelo svoje premoženje močno povečati. Največje vzpone so tako zabeležili družina Počkaj (300 odstotno povečanje) ter Slovenec albanskega rodu Hetem Ramadani, ki se mu je z 231 odstotnim povečanjem premoženja letos uspelo uvrstiti med deseterico najbogatejših. Ne smemo pa pozabiti niti na Stanka Polaniča, katerega premoženje se je v letu dni povečalo za 165 odstotkov in podjetnika Aleksandra Jereba, ki je z nakupi podjetij v težavah svoje premoženje v enem letu povečal za 115 odstotkov. 6,2 odstotno rast premoženja pa je zabeležil tudi prvi mož gradbenega podjetja SCT Ivan Zidar, ki se je uvrstil na 11. mesto lestvice.

Na lestvici najbogatejših se je letos znašla kar tretjina novih imen, med katere spadata zakonca Rejc z nemško multinacionalko Efaflex, ki proizvaja hitrotekoča vrata, zakonca Črnkovič iz Rotisa, zakonca Mahnič s pomorsko-logističnim holdingom AC, ter finančnica Dragica Razboršek. Med vidnejšimi novinci pa je tudi družina Pečjak, ki se je s 14,8 milijoni evrov uvrstila na 79.mesto.

 

Vir: Manager

Oznake: ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje