Najbogatejši Slovenci v letu 2009

Spet smo dočakali težko pričakovano in močno spremenjeno lestvico stotih najbogatejših Slovencev revije Manager. Gospodarska kriza je pustila posledice na premoženju vodilne deseterice, ki se je v letu dni zmanjšalo za petino, prav tako pa se je na lestvici znašla tretjina novih obrazov. Kljub vsemu pa najbogatejši Slovenec še vedno ostaja Mirko Tuš.
Najbogatejši Slovenci v letu 2009

Na lestvici letos kar tretjina novincev. (Vir: manager-on.net)

Naziv najbogatejšega Slovenca je že tretje leto zapored osvojil trgovski mogotec Mirko Tuš, vendar pa se je njegovo premoženje iz lanskih 550 milijonov evrov zmanjšalo za dobro tretjino na 340,6 milijona.

Svoje mesto na lestvici je ohranil tudi drugouvrščeni Igor Lah iz družbe Aluber, ki mu je kljub težavnim gospodarskih razmeram uspelo ohraniti večino lanskoletnega premoženja, ki letos znaša 240,7 milijona evrov. Do premoženja je prišel s privatizacijskimi certifikati, nenavadnimi transakcijami, izrivanjem malih delničarjev in selitvijo svojega premoženja v davčne oaze.

Prav tako se je z dobrimi 112 milijoni evrov v vodilni trojici obdržal Darko Horvat, ki nadzira nizozemsko skupino družb Aktiva Holdings, vendar pa je v zadnjem letu zabeležil več kot 50 odstotno zmanjšanje svojega premoženja.

Na četrto mesto sta se s 93 milijoni evrov uvrstila zakonca Južna, katerih poslovni imperij vključuje podjetja kot so Perspektiva FT, Admark Trust, delež lastništva v Petrolu in Viziji Holding (Ena), Lisci, IMG Strešnik, CGP in Tiskarni Novo mesto.

Na peto mesto pa se je z lanskoletnega 18. mesta z 88,3 milijoni evrov prebil Jurij Krč, ki ima v lasti gradbeni podjetji Rešet in Gratel. Edinega izmed njegovih ključnih poslov v zadnjem letu predstavlja gradnja kabelskega telekomunikacijskega omrežja.

Med deseterico so se uvrstili tudi:

  • 6. Tomaž Lovše (Diners Club Ariatic): 73,6 milijona evrov; 6,9 odstotni padec premoženja
  • 7. Hetem Ramadani (Salbatring International) in novinca zakonca Rejc (Efaflex): 68,5 milijona evrov
  • 9. Joc Pečečnik (Elektronček Group): 65,4 milijona evrov; 50,9 odstotni padec premoženja
  • 10. Družina Anderlič (Kranjska investicijska družba): 56,3 milijona evrov; 20,9 odstotni padec premoženja

Premoženje vodilne deseterice se je v letu dni zmanjšalo za petino, razlog za to pa med drugim tiči v tem, da jih večina dela v izrazito cikličnih panogah, ki se močno odzivajo na gospodarska gibanja. Skupna vrednost premoženja celotne stoterice najbogatejših Slovencev znaša 3,2 milijarde evrov, kar je za 19,6 odstotka manj kot lani, čemur botruje dejstvo, da jih več kot 80 odstotkov deluje v cikličnih panogah kot so finance, gradbeništvo, nepremičnine, kemija ter tudi igralništvo. Med uvrščenimi pa pogrešamo tehnološka podjetja in družbe, ki se ukvarjajo z izdelki za vsakdanjo rabo.

Gospodarska kriza je močno načela premoženja večine lanskoletnih uvrščencev. Tako se je za več kot polovico zmanjšalo premoženje Igorja Akrapoviča (Akrapovič), ki je zdrsnil na 22.mesto, Janka Zakeršnika (Eurocity, polovica Preventa) ter Tomaža Boha (BTS Company), ki so vsi vsaj delno povezani z avtomobilsko panogo. Najhujši padec pa sta utrpela prvi mož pivovarne Laško Boško Šrot in finančnik Branko Drobnak, ki sta se kljub lanskoletni uvrstitvi med deseterico letos z lestvice dokončno poslovila. Z lestvice pa je zdrsnil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič.

Kljub krizi je nekaterim v zadnjem letu uspelo svoje premoženje močno povečati. Največje vzpone so tako zabeležili družina Počkaj (300 odstotno povečanje) ter Slovenec albanskega rodu Hetem Ramadani, ki se mu je z 231 odstotnim povečanjem premoženja letos uspelo uvrstiti med deseterico najbogatejših. Ne smemo pa pozabiti niti na Stanka Polaniča, katerega premoženje se je v letu dni povečalo za 165 odstotkov in podjetnika Aleksandra Jereba, ki je z nakupi podjetij v težavah svoje premoženje v enem letu povečal za 115 odstotkov. 6,2 odstotno rast premoženja pa je zabeležil tudi prvi mož gradbenega podjetja SCT Ivan Zidar, ki se je uvrstil na 11. mesto lestvice.

Na lestvici najbogatejših se je letos znašla kar tretjina novih imen, med katere spadata zakonca Rejc z nemško multinacionalko Efaflex, ki proizvaja hitrotekoča vrata, zakonca Črnkovič iz Rotisa, zakonca Mahnič s pomorsko-logističnim holdingom AC, ter finančnica Dragica Razboršek. Med vidnejšimi novinci pa je tudi družina Pečjak, ki se je s 14,8 milijoni evrov uvrstila na 79.mesto.

 

Vir: Manager

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje