Najbogatejši Slovenec 2012: Sandi Češko

Avtor Maja Borštnik — 07.11.2012
Komentiraj!
Sandi Češko je podjetnik in manager iz mednarodnega podjetja Studio Moderna, ki se dobro zaveda današnjih razmer na trgu in, ki mu je globalizacijo uspelo izkoristiti v svoj prid. Že lani je bil izbran za najbogatejšega Slovenca, od takrat pa se je njegovo premoženje še precej povečalo.
Najbogatejši Slovenec 2012: Sandi Češko

Najbogatejši Slovenec 2012: Sandi Češko (Vir slike: Dnevnik.si)

Sandi Češko je v podjetniških vodah prisoten že 20 let. V vsem tem času se je izogibal škandalom, prav tako se ni pogosto pojavljal v javnosti. Svoje podjetje, ki je danes že prava mednarodna multikorporacija, je na noge postavil popolnoma brez podpore države ali političnih strank.

Že lani, ko so vrednost njegovega premoženja ocenjevali na 204,7 milijona evrov, je bil po izboru Revije Manager izbran za najbogatejšega Slovenca, v tem letu pa je uspel svoje premoženje še precej povečati, saj le-tega ocenjujejo na več kot 410 milijonov evrov!

Ne prezrite: Kdo so najbogatejši Slovenci?

Češko je globalizacijo odlično izkoristil v svoj prid. Zaveda se, da nova tehnologija in tudi sama globalizacija omogočata hitro rast podjetjem, še posebej tistim, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, a za to so potrebne hitre in učinkovite prilagoditve razmeram na trgu in v gospodarstvu. Sam je premoženje ustvaril sprva s TV-prodajo, kasneje pa je začel izkoriščati tudi moč drugih medijev, še posebej svetovnega spleta. Danes je spletna prodaja glavna dejavnost podjetja, ki je v solastništvu štirih podjetnikov, med katerimi ima Češko najvišji, 60-odstotni, delež.

Po ugotovitvah Revije Manager je Studio Moderna Group veliko bolj dobičkonosen, kot so to ocenjevali lani. V letu 2010 naj bi dobičkonosnost skupine znašala nekaj manj kot 13 odstotkov, to pa je močno nad povprečjem dobičkonosnosti vzhodnoevropskih trgovskih družb, kjer le-ta znaša 7 odstotkov. Češko je s partnerji torej ustvaril skupino, ki lahko dosega stopnje rasti, ki se kosajo z ruskimi ali turškimi trgovskimi verigami, hkrati pa je model tudi nadpovprečno dobičkonosen ter kapitalsko manj potraten. Tudi višina čistega dolga je veliko nižja, kot so v Reviji Manager ocenjevali lani.

Preberite tudi: Vrh lestvice najbogatejših Slovencev

Vrednost lastniškega kapitala Studio Moderna Group so, ob upoštevanju aktivnosti na trgu, ocenili na 600 milijonov evrov. Premoženje Češka, ki ima v podjetju 60-odstotni delež, so skupaj s 50 milijoni evrov, ki jih je prejel za prodajo 10-odstotnega deleža podjetja ameriškemu skladu zasebnega kapitala General Atlantic, ocenili na 410,6 milijona evrov.

V Reviji Manager še menijo, da se bo družba v prihodnjih dveh letih najverjetneje uvrstila na borzo, pri čemer lahko tržna kapitalizacija ob dvomestni rasti poslovanja na delniškem trgu preseže celo milijardo evrov!

Vir: Dnevnik in Revija Manager (7.11.2012)

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Prijavi se na e-novice!