Najbolj okolju prijazna je Nokia

Avtor Maja Borštnik — 01.04.2009
Komentiraj!
Na najnovejši Greenpeacovi lestvici, ki elektronska podjetja razvršča glede na ekološko ozaveščenost, Nokia še vedno ostaja na zavidljivem prvem mestu. Po lestvici navzgor sta močno napredovala Philips in Apple.
Najbolj okolju prijazna je Nokia

Nokia zasluženo na 1. mestu!

Greenpeace podjetja ocenjuje po kriterijih, kot so količina proizvedenih kemikalij, zmožnost recikliranja končnih izdelkov, potrošnja energije pri proizvodnji, itn. Z lestvico skušajo podjetja spodbujati, da le-ta postajajo vedno bolj okolju prijazna.

Na lestvici prvih pet mest zavzemajo Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Philips in Sony. Greenpeace je za najbolj okolju škodljiva podjetja označil Hewlett-Packard, Lenovo in Dell. Ta se namreč niso držala obljub za zmanjšanje proizvodnje škodljivih in težko razgradljivih snovi, kot so PVC in BFR. Nasprotno pa sta podjetji Apple in Acer proizvodnjo teh in podobnih snovi močno zmanjšali in zamenjali z ekološko bolj varnimi.

Direktor podjetja Dell, Tod Arbogast, je sicer zatrdil, da se njegovo podjetje trudi slediti Greenpeacovim standardom, a da je zelo težko najti kvalitetne materiale, ki bi bili hkrati razgradljivi in okolju bolj prijazni.

Greenpeace je že opazil napredek v stopnji naravovarstva omenjenih podjetij. Samsung in Philips sta javno izrazila podporo zmanjševanju toplogrednih plinov, medtem ko so se Dell, Nokia, HP in Philips obvezali k čim večjemu zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov z njihove strani.

 

Vir: Reuters

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!