Najbolj produktivni ljudje delajo le 52 minut …

Avtor — 10.10.2016
Kosilo ni le priložnost, da zmažete sendvič, juho, solato ali zrezek in se zaženete nazaj na delo. Je priložnost, da napolnite svoje baterije. Prav zato je pomembno, da delamo odmore kar se da premišljeno.
Najbolj produktivni ljudje delajo le 52 minut ...

Kdaj narediti odmor (za kosilo) in zakaj je tako pomemben ta odmor (Vir slike: Freedigitalphotos.net).

Priznajmo si, pogosto se nam zgodi, da odmor za malico ne izkoristimo tako, kot bi ga morali. Poudarek je zgolj na zdravi prehrani, a kosilo se ne vrti zgolj okoli hrane. Pravi odmor za kosilo povečuje produktivnost in kreativnost, zmanjšuje stres in povečuje sodelovanje razkriva študija Harvard Business Review.

Najbolj produtivni ljudje delajo 52 minut, 17 minut pa si vzamejo za odmor.

Zato izkoristimo čas med malico – naj nam ne bo eno vodilo, da čim prej pogoltnemo hrano. Vstanimo, sprehodimo se ali pa se lotimo česa drugega, nekaj, kar bo našim možganom dalo moč in energijo ter nas pripravilo za naslednje izzive.

Kaj vse lahko počnemo med odmorom za malico oziroma kako najbolje izkoristiti ta čas?

(Krajši) odmori so najboljša vadba za možgane, ki nas spodbuja, da ostanemo osredotočeni na naše cilje. Nadure zmanjšujejo naše sposobnosti in osredotočenost.

Načrtujmo odmore. Z njimi bomo povečali produktivnost, kreativnost, zmanjšali stres in povečali sodelovanje. Gledanje skozi okno ne štejemo kot odmor med delom.

Pojejmo svoje kosilo.

In medtem tudi uživajmo. Najboljša hrana za možgane so oreški, jabolka, hruške, borovnice, sir in ribe.

Migajmo!

Fizična aktivnost stimulira več kemičnih sestavin v možganih. Rezultat je, da smo po njej srečnejši, sproščeni in bolj osredotočeni.

Počitek med delom? Če nam to služba omogoča.

Počitek zmanjšuje stres in nam daje možnost za nov začetek. Ljudje, ki med odmori spijo, poročajo o boljših kognitivnih funkcijah in čustveno vzdržljivost.

Raziskave, v katere so bili vključeni piloti, so pokazale, da 26-minutni spanec poveča učinkovitost kar za 34 odstotkov, čuječnost pa za 54 odstotkov.

Pogovarjajmo se z bližnjimi

Delavci, ki se socializirajo, so srečnejši in sposobni narediti precej več kot tisti, ki se ne družijo s sodelavci.

Recimo konec rutini!

Ne hodimo v isto trgovino in ne jemo z istimi sodelavci. Raznolikost nam bo dala poseben pospešek energije.

»Ne moti, delam!«

Sistem, s katerim bomo sodelavcem sporočali, da smo trenutno posvečeni delu. Da smo na voljo zgolj za izjemne dogodke. To nam bo pomagalo, da bomo delali bolj sproščeno (in učinkovito). Izognimo se nenehnemu preverjanju elektronske pošte (tudi med odmorom za kosilo).

Na plan s knjigo!

Branje knjige nam omogoča, da se zapremo pred zunanjim svetom in se posvetimo vrsticam pred nami. Na delo se bomo vrnili bolj zbrani in željni dela.

Oznake: