Najboljši podjetniški inkubatorji in pospeševalci

Avtor — 07.09.2012

V zadnjih letih so podjetniški inkubatorji in pospeševalci dobili pomembno vlogo kot podporne ustanove na start-up sceni. Veliko danes zelo uspešnih podjetij je uspelo prav zaradi pomoči inkubatorjev ali pospeševalcev, tudi v Sloveniji.

Najboljši podjetniški inkubatorji in pospeševalci

Najboljši podjetniški inkubatorji in pospeševalci (Vir slike: sxc.hu)

Dandanes je opazen velik porast pospeševalnikov in inkubatorjev, vsak dan na svetu namreč ustanovijo vsaj enega. Mnogi med njimi so se specializirali v določeno panogo, kot je na primer izobraževanje ipd. Osredotočajo se na spodbujanje podjetništva, inovativnosti, zaposlitvenih možnosti in rasti gospodarstva.

Programi podjetniških pospeševalcev in inkubatorjev so narejeni tako, da mladim podjetnikom ponujajo mentorske nasvete in praktična izobraževanja na tehnološkem, poslovnem in investitorskem področju. Mladim podjetjem želijo pomagati, da bi čimprej lansirali svoj produkt, v zameno pa prejmejo manjši delež od zaslužka podjetja ali manjši odstotek lastništva.

FORBES je naredil seznam najuspešnejših inkubatorjev in pospeševalnikov v ZDA. Seznam so ustvarili na podlagi različnih kriterijev, kot je na primer vrednost start-up podjetij ipd.

Poglejmo si seznam 10 najboljših pospeševalcev ali inkubatorjev v ZDA:

Mesto Ime Lokacija Opis
1 Y Combinator Mountain View (Kalifornija)

Ustanovljen leta 2005, v pičlih 7 letih je v svoj program sprejel 172 podjetij, tudi mnoga danes zelo uspešna podjetja, kot so Dropbox, Airbnb, Reddit idr.

2 TechStars Boulder, Boston, New York, Seattle, San Antonio Ustanovljen leta 2007, kljub petim lokacijam, na katerih delujejo, poskrbijo za to, da se vsakemu podjetju natančno posvetijo, saj od 4 000 prijav na leto izberejo le 1 odstotek prijavljenih.
3 DreamIt Ventures Filadelfija, New York, Izrael

Ustanovljen leta 2008, do danes pomagal 65 podjetjem, med njimi je podjetje SCVNGR oz. Level Up.

4 AngelPad San Francisco

V letu 2010 ga je ustanovilo 7 strokovnjakov, nekoč zaposlenih v Googlu.

5 Launchpad LA Los Angeles

Ustanovljen leta 2009, do danes je sprejel 23 podjetij, med njimi Gum Gum, MovieClips in GameSalad.

6 Excelerate Labs Chicago

Ustanovljen leta 2010, do danes je uspešno pomagal 20 podjetjem. Med mentorji je tudi ustanovitelj podjetja Groupon, Brad Keywell.

7 Kicklabs San Francisco

Pospeševalnik, ki pomaga start-up podjetjem zaključiti prve posle z večjimi svetovnimi agencijami in pomembnejšimi blagovnimi znamkami.

8 500 Startups Mountain View (Kalifornija) Ustanovljen leta 2010. Poleg inkubatorskih storitev ponuja tudi semenski kapital. Osredotoča se na podjetja, ki prihajajo izven ZDA.
9 TechNexus Chicago Ustanovljen leta 2007. Od ostalih se razlikuje po tem, da podjetjem, ki jih sprejme, ne postavlja časovne omejitve.
10 Tech Wildcatters Dallas Razmeroma nov inkubator, ki ima za seboj že manjše število uspešnih podjetij.

Veliko uspešnih inkubatorjev in tehnoloških parkov poznamo tudi v Sloveniji.

Slovenski inkubatorji

Tehnološki parki

Vir: FORBES


Oznake: , , ,