Najeti pisarno ali delati od doma?

Slej ko prej se mora vsak podjetnik soočiti z neizogibnim vprašanjem: ali naj najame pisarniške prostore ali naj nadaljuje z delom od doma? Gre za pomembno odločitev, ki ima lahko odločilno vlogo pri tem, ali bo podjetje uspelo ali ne.
Najeti pisarno ali delati od doma?

Najeti pisarno ali delati od doma? (Vir slike: Freeimages.com)

Obstaja veliko razlogov, zaradi katerih bi podjetnik lahko delo še naprej opravljal od doma, prav tako pa so tu tudi številni razlogi, ki govorijo v prid delu iz najetih pisarniških prostorov. Prav zato je potrebno dobro premisliti in sprejeti pravo odločitev.

Najprej se je dobro vprašati, ali vam kot podjetniku delo od doma sploh ustreza. Imate dovolj miru in zasebnosti, da lahko nemoteno opravljate vse potrebne zadolžitve? Ali pa vas pri tem motijo otroci in drugi družinski člani, ki nenehno vstopajo v vaš delovni prostor? In še: ste dovolj samoiniciativni in motivirani, da se boste doma pripravili k resnemu delu?

Nadalje je potrebno premisliti o panogi, v kateri poslujete. Če opravljate takšne vrste delo, ki od vas zahteva veliko osebnega kontakta in sestankov s strankami, obstaja velika verjetnost, da boste z delom od doma prihranili manj, kolikor bi lahko zaslužili. Stranke bodo namreč dobile občutek, da se s tovrstnim poslom ne ukvarjate dovolj resno in vas kasneje morda ne bodo več poiskale. Najverjetneje pa tudi vam ne bo ugajalo, da vas stranke obiskujejo na domu in pri tem motijo življenje preostalih članov vaše družine. V primeru, da vaše delo ne zahteva osebnega kontakta s strankami, pa je delo na domu lahko odlična rešitev.

Iščete ugoden najem pisarne v Ljubljani?

Ko ste razmislili o vsem naštetem, se vprašajte še, ali je sedaj sploh pravi trenutek, da se preselite iz domačih prostorov v najemniške. Če se za to odločite prehitro, tvegate, da bi preveč obremenili svoje finance. Pomembno je namreč, da se za tovrsten korak odločite šele tedaj, ko so vaši prihodki zadostni, da bodo pokrili vse stroške najema – do tedaj pa lahko delo opravljate kar iz domačega naslanjača.

Toda zavedati se morate, da bo širitev vašega podjetja od vas zahtevala, da se preselite v večje prostore. Še posebej v primeru, ko boste primorani zaposliti enega ali več novih sodelavcev, ali pa v primeru, da se bodo povečale vaše potrebe po shranjevanju izdelkov, ki jih bodisi prodajate preko spleta ali pa proizvajate sami.

Nenehno načrtovanje je zato ključno za uspešno poslovanje. Kot podjetnik morate biti vedno pripravljeni na večje spremembe in se jim znati prilagoditi – to pa velja tudi za področje najema poslovnih prostorov.

Vir: Woman in Leadership

Oznake: , , ,