Najeti pisarno ali delati od doma?

Marsikateri podjetnik je svojo podjetniško pot začel kar doma, mnogi pa to še načrtujejo. Kaj pa vi? Ste morda pred pomembno odločitvijo o tem, kje boste začeli? Predstavljamo vam nekaj idej, ki vam bodo pomagale pri odločitvi: delati od doma ali raje najeti pisarno.
Skrivnost Snoop Dogg-ovega trženja

Skrivnost Snoop Dogg-ovega trženja (slika: sxc.hu)

Ustvariti domačo pisarno ni velik problem; vse, kar potrebujete, je soba ali kotiček in pisalna miza. Podjetniki ste iznajdljivi ljudje in pisarno si lahko postavite skoraj kjerkoli – v kleti, na podstrešju, v garaži, tudi vrtna lopa lahko pride prav (v kolikor je vodotesna).

Potrebujete več prostora?

Če ste se razširili in potrebujete več prostora, je to odlično! V tem primeru kar vzemite v najem dovolj veliko pisarno za vašo ekipo.

Vendar problem nastane, kadar potrebujete veliko prostora že za sam začetek, če ste na primer oblikovalec pohištva. V takem primeru za izdelavo prototipa vseeno potrebujete prostor, kjer lahko v izdelek strmite in izboljšujete obliko.

Najbolje bo, da si na začetku pomagate z domišljijo in programsko opremo (če je to sploh mogoče). Ob tem imejte v mislih, da boste kmalu morali vašo domačo pisarno preseliti v večji prostor.

Ali res potrebujete večji prostor?

Največkrat se podjetniki odločijo najeti prostore oz. pisarne, ker potrebujejo več prostora. Vse lepo in prav, vendar se morate najprej vprašati, ali imate dovolj prihodkov, da si lahko privoščite plačevati najemnino, dodatne stole, mize, računalniško opremo in ostalo pisarniško opremo?

Razmislite, ali bi bili pripravljeni deliti pisarno še s kakšnim drugim podjetjem? To je odličen način, da pridete do večje pisarne z nižjimi stroški. Ugoden način najema delovnega mesta v pisarni z vsemi storitvami za poslovanje podjetja je tudi storitev MP delovno mesto.

Stranke in družina

Kljub temu, da delate od doma, lahko družinsko življenje popolnoma ločite od podjetništva. Na vas je, da se odločite, do kakšne mere boste to dvoje prepletali.

V kolikor vas skrbi, kaj si bodo stranke mislile o tem, da vas obiščejo na domu, jih vprašajte!

Ko se odločate o tem, ali bi delali od doma ali ne, morate razmisliti o veliko stvareh. Poleg zgoraj omenjenih tudi o tem, ali vas bodo motili otroci, je vaš ali sosedov pes preglasen, ali raje delate v domačem okolju ali obdani z drugi podjetniki itd.

Vir: Smallbizbee.com.

Oznake: