Članek: Najpogostejše napake start-up podjetij

Avtor Maja Borštnik — 14.11.2011
Komentiraj!
Odpreti podjetje je s postopkovnega vidika dandanes verjetno najlažje v celotni zgodovini človeštva. Na VEM točki lahko v nekaj dneh odprete svoje lastno podjetje in postanete podjetnik. O tem govori nov članek avtorja Blaža Kosa, vodje Kluba poslovni angeli Slovenije.
Članek: Najpogostejše napake start-up podjetij

Nov MP članek: Najpogostejše napake start-up podjetij (slika: sxc.hu)

Zaradi nasičenih trgov, globalne konkurence, nestabilnega poslovnega okolja in drugih faktorjev, ki otežujejo uspeh v podjetništvu, potrebujemo izjemno dobro strategijo rasti in razvoja posla ter seveda, kanček sreče.Kljub težavnosti uspeha v podjetništvu pa se moramo zavedati, da je danes več priložnosti na trgih kot kdaj koli. Potrebno je paziti le na nekatere pogoste napake, ki lahko naše podjetje spravijo s pravih tirnic.

Na začetku podjetniške poti se moramo izogniti prevelikemu podjetniškemu optimizmu. Velika večina podjetij v prvih nekaj letih propade, zato bomo morali vztrajati in poskušati večkrat, kot le enkrat. Prav tako se ni dobro zaljubiti v svojo idejo - ideje, v katere so podjetniki zaljubljeni, so pogosto tiste, ki njim samim rešujejo problem. Ne smemo predvidevati, da bodo vsi, ki imajo enak problem, to našo rešitev tudi uporabljali, zato je vsako poslovno idejo potrebno preveriti najprej z raziskavo, na koncu pa je trg tisti, ki presodi, ali obstaja potreba po rešitvi ali ne.

Ena izmed pogostih podjetniških napak je tudi ta, da podjetniki pogosto zanemarjajo pomen marketinga, še bolj pa pomen financ v podjetju. Pomanjkanje skrbne kontrole nad financami je eden izmed pogostih razlogov, zakaj podjetja propadajo.

Podjetniške izkušnje lahko pridobimo zgolj s tem, da se podamo v podjetništvo. Dobre poslovne odločitve so posledica izkušenj, vendar so izkušnje posledica slabih odločitev. Torej se je potrebno slej kot prej vreči v vodo in pričakovati, da bomo na začetku delali napake.

Več v članku Blaža Kosa: Najpogostejše napake start-up podjetij >>

Prijavi se na e-novice!