Najpogostejše napake v podjemnih pogodbah

V praksi se v podjemnih pogodbah, ki jih podjetja uporabljajo za najem zunanjih sodelavcev, pogosto pojavljajo napake, ki delovnim inšektorjem omogočajo njihovo preoblikovanje v pogodbe o zaposlitvi.
Najpogostejše napake v podjemnih pogodbah

Izognite se napakam pri sestavi pogodb. (Vir: vestadigital.com)

Podjetja uporabljajo podjemne pogodbe takrat, ko nekdo za njih opravi nek plačan posel, v določenih primerih pa jih lahko nadomestijo tudi avtorske pogodbe, agencijske ali druge pogodbe civilnega prava.

V praksi veliko podjemnih pogodb vsebuje elemente delovnega razmerja, zato morajo biti podjetniki pri opisu narave nalog opravljenih v okviru tovrstnih pogodb pazljivi, saj se lahko sicer delo, ki poteka prek pogodbe smatra tudi kot delovno razmerje. Ker delavec svojega dela ne sme opravljati po kateri izmed pogodb civilnega prava, če hkrati obstajajo elementi delovnega razmerja, lahko delovni inšpektor vsako pogodbo, ki vsebuje takšne napake hitro preoblikuje v pogodbo o zaposlitvi, s tem pa bo moral najemnik za podjemnika plačati tudi vse potrebne prispevke.

Kako se torej izogniti takšnim napakam?

Delodajalci naj pri najemu zunanjih sodelavcev ali prehodu iz delovnega razmerja na najem storitev s.p.-jev pri sestavi podjemne pogodbe dovolj pozornosti posvetijo oblikovanju pogojev dela, pri čemer je najbolje, da poiščejo pomoč izkušenih pravnih strokovnjakov. Ti bodo poskrbeli, da pogodba ne bo vsebovala elementov delovnega razmerja kot so dlje časa trajajoče delo brez določenih rokov izpolnitve, podrejen odnos med delavcem in delodajalcem (do katerega navadno pride, če delavec prejema navodila le s strani enega delodajalca), podjemna pogodba pa se prav tako ne sme nanašati na točno določenega izvajalca ali ga vključevati v točno določen delovni proces, ki navadno poteka na sedežu delodajalca.

 

Vir: Informiran.si

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje