Najpogostejše napake v podjemnih pogodbah

V praksi se v podjemnih pogodbah, ki jih podjetja uporabljajo za najem zunanjih sodelavcev, pogosto pojavljajo napake, ki delovnim inšektorjem omogočajo njihovo preoblikovanje v pogodbe o zaposlitvi.
Najpogostejše napake v podjemnih pogodbah

Izognite se napakam pri sestavi pogodb. (Vir: vestadigital.com)

Podjetja uporabljajo podjemne pogodbe takrat, ko nekdo za njih opravi nek plačan posel, v določenih primerih pa jih lahko nadomestijo tudi avtorske pogodbe, agencijske ali druge pogodbe civilnega prava.

V praksi veliko podjemnih pogodb vsebuje elemente delovnega razmerja, zato morajo biti podjetniki pri opisu narave nalog opravljenih v okviru tovrstnih pogodb pazljivi, saj se lahko sicer delo, ki poteka prek pogodbe smatra tudi kot delovno razmerje. Ker delavec svojega dela ne sme opravljati po kateri izmed pogodb civilnega prava, če hkrati obstajajo elementi delovnega razmerja, lahko delovni inšpektor vsako pogodbo, ki vsebuje takšne napake hitro preoblikuje v pogodbo o zaposlitvi, s tem pa bo moral najemnik za podjemnika plačati tudi vse potrebne prispevke.

Kako se torej izogniti takšnim napakam?

Delodajalci naj pri najemu zunanjih sodelavcev ali prehodu iz delovnega razmerja na najem storitev s.p.-jev pri sestavi podjemne pogodbe dovolj pozornosti posvetijo oblikovanju pogojev dela, pri čemer je najbolje, da poiščejo pomoč izkušenih pravnih strokovnjakov. Ti bodo poskrbeli, da pogodba ne bo vsebovala elementov delovnega razmerja kot so dlje časa trajajoče delo brez določenih rokov izpolnitve, podrejen odnos med delavcem in delodajalcem (do katerega navadno pride, če delavec prejema navodila le s strani enega delodajalca), podjemna pogodba pa se prav tako ne sme nanašati na točno določenega izvajalca ali ga vključevati v točno določen delovni proces, ki navadno poteka na sedežu delodajalca.

 

Vir: Informiran.si

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje