5 najpogostejših govorniških napak

Govori na konferencah in simpozijih lahko podjetniku pomagajo pri samopromociji in povezovanju, zato le redki zavrnejo priložnost za javni nastop.
5 najpogostejših govorniških napak

5 najpogostejših govorniških napak. (Vir slike: Jernej Kokol)

Žal pa marsikateri nastopajoči z nedovršenim govorom pokvari vtis in s tem zapravi odlično priložnost.

Govorništvo je zahtevna spretnost in zvezdniki odštevajo tisoče evrov za učitelje govorništva. Odlične retorične spretnosti in karizma močno vplivajo na podzavest poslušalca, ki lahko sprejme ne povsem racionalno odločitev, zakaj se bo odločil za sodelovanje z enim podjetnikom in ne z drugim.

1. napaka: Dolgočasen govor

Dolgočasni govori so stalnica na konferencah, zato je ključnega pomena, da podjetnik z entuziazmom in karizmo navduši poslušalce. Bodite tisti govorec, ki v zaporedju nezanimivih govorov ukrade pozornost občinstva in jih s tem glede na ostale govorce še toliko bolj navdušite.

Bistveno je, da je občinstvo sproščeno in da z lahkoto sledi misli govorca. Karizma in navdušenost nad vsebino imata močen učinek na poslušalce, prav tako intonacija glasu in t. i. prezenca na odru. Šale so lahko odličen element za sprostitev občinstva, a pri tem je treba biti pozoren, da je šala primerna.

4-tedenski Trening javnega nastopa je kot nalašč zate. Preveri >>

2. napaka: Vsiljivi prodajalec

Prodajni govor, ki morda deluje v pogovoru ali po telefonu, ne bo nujno deloval v nagovoru večjemu občinstvu. Konference in simpoziji so ponavadi izobraževalne narave, z elementom socializacije in t. i. networkinga. Vendar pa konference niso sejmi, kamor bi občinstvo prišlo zato, da se pozanima o potencialnem nakupu, temveč zato, da se spozna z novimi informaciji in t. i. influencerji s svojega področja, ter se pri tem veliko nauči.

Govor, ki zveni, kot da želi podjetnik prodati izdelek, lahko zveni odbijajoče in vsiljivo. Pogosto se zgodi, da bo občinstvo ob takem govoru odtavalo z mislimi in postalo nezainteresirano za bodoče komuniciranje s tem govorcem.

Namesto prodajnega govora, ki mu v pogovornem jeziku rečemo tudi sales pitch, bo uspešen takšen govor, ki poda občinstvu veliko uporabnih informacij. Poslušalcem podajte realne primere in jim svetujte, kako naj se jih lotijo, ter jim zaupajte katerega izmed svojih trikov. Tako boste pridobili zaupanje in pozornost občinstva, ki si vas bo zapomnilo še dolgo časa po dogodku.

3. napaka: Premalo vaje

Nič ni bolj dolgočasno kot nedelujoč projektor, zamujanje s powerpoint predstavitvijo zaradi USB ključka ali pa nedokončana predstavitev. Četudi zveni banalno, je občinstvo lahko z lahkoto navdušeno nad kvalitetno predstavitvijo ter z lahkoto razočarano nad amaterskimi napakami.

Poskrbite za to, da bo tehnična podpora za vašo predstavitev brezhibna, da obvladate vsebino posameznih strani predstavitve in da se vse sklada z vsebino in tempom vašega govora. Najboljši način, da se izognete nepotrebnim težavam, je, da pred govorom porabite dovolj časa za vajo in pripravo.

Skriti nasvet: Bodite pripravljeni za primer, da tehnologija odpove. Med pripravami na predstavitev si zamislite scenarij brez tehnične podpore, ga morda podprite z navidezno zgodbo o tem, zakaj ste se odločili za govor brez tehnične podpore in navdušite občinstvo kljub tehničnim težavam.

Govor, napake

Pred nastopom se ustrezno pripravite. (Vir slike: Pixabay)

4. napaka: Hitenje in premalo časa za vprašanja

Bistven element dobrega govora je to, da svoje sporočilo uspešno skomunicirate z občinstvom. Prav zato je ključno, da ne govorite prehitro, saj mora občinstvo uspešno slediti vaši misli. Pri pripravi na govor si zadajte manj časa, kot ga boste imeli na voljo (na primer 5 minut namesto 7) in se osredotočite na to, da lahko svoje misli poveste v krajšem času. Na koncu, ko boste imeli dejansko na voljo več časa, boste lahko svoje misli obrazložili na daljši in počasnejši način, pri govoru pa se odzivali na reakcije občinstva.

Prav tako je pomembno, da date občinstvu možnost, da postavi vprašanja. Številna vprašanja poslušalcev so v bistvu kompliment za govorca, saj povedo, da je občinstvo napeto spremljalo vaš govor, pri tem pa uspelo premisliti tudi o specifičnih informacijah, ki jih zanimajo.

Odgovarjanje na vprašanja bo okrepilo vašo kredibilnost med poslušalci, ki bodo šele tedaj zares spoznali, kakšen strokovnjak ste. Vzpostavili boste zaupanje in komunikacijo s poslušalci, ki vas bodo zagotovo kontaktirali tudi po govoru.

Skriti nasvet: Bodite pripravljeni, da vas občinstvo ne bo vprašalo ničesar. V tem primeru vprašanje načnite sami: “Poslušalci me pogosto vprašajo …, na kar jim ponavadi odgovorim …”

5. napaka: Preveč govora o sebi in premalo o vsebini

Povsem primerno je, da se govorec na začetku govora predstavi. Prav tako je ustrezno, če proti koncu govora ponovi, kdo je, kje dela in zakaj je njegovo mnenje kredibilno. Pri tem pa je treba paziti, da osebna predstavitev ne zveni kot samohvala, saj ima lahko to obraten učinek na poslušalce.

Dovolj je, če na kratko poveste svoje ime, kje ste zaposleni in na kakšnem položaju oziroma s čim se ukvarjate. Poudarite, da ste strokovnjak za zadevo, o kateri govorite. Ob tem je treba paziti, da predstavitev ne zavzame preveč časa.

Vir: LinkedIn

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop. Preberite več >>


Video: Kako pripraviti izvrsten javni nastop?

Video: Kako pripraviti izvrsten javni nastop?

Ni univerzalne formule, ki bi človeka pripravila na izvrsten javni nastop. Obstajajo pa iztočnice, s katerimi si lahko pomagate in postanete govorec, ki ga bodo želele slišati množice. Preberite več >>

7 lekcij najboljših govorcev na svetu

7 lekcij najboljših govorcev na svetu

Kaj imajo skupnega odlični govorci? Njihove predstavitve in govori so popolnoma drugačni od povprečnih. Česa se lahko naučimo od njih? Preberite več >>

Skrivnosti javnega nastopanja

Skrivnosti javnega nastopanja

Za obrazom Simona Sineka, enega najbolj priljubljenih predavateljev na konferencah TED, se skriva sramežljiv človek, ki je v svoj uspeh vložil na stotine ur treningov in učenja o javnem nastopanju. Preberite več >>

5 lekcij javnega nastopanja iz TED govorov

5 lekcij javnega nastopanja iz TED govorov

Ste se kdaj, ko ste navdušeno spremljali TED govore, vprašali, zakaj so govorci samozavestni, znajo z besedami in pustijo tako močan pečat pri slušateljih? Preberite več >>

Navdušite publiko z nepozabnim uvodom

Navdušite publiko z nepozabnim uvodom

Ko začnemo svoj nastop, imamo na voljo 60 sekund, da pritegnemo pozornost, vzpostavimo kredibilnost in motiviramo občinstvo k poslušanju, pravi Darlen Price. Preberite več >>

Video: Govorite kot pravi vodja

Video: Govorite kot pravi vodja

Simon Lancaster velja za enega najuglednejših piscev govorov na svetu. V karieri je napisal nešteto govorov za politične osebnosti, zadnja leta pa se ukvarja predvsem s predavanji in pisanjem govorov za podjetnike. Preberite več >>

Kako premagati strah pred javnim nastopanjem?

Kako premagati strah pred javnim nastopanjem?

Ogromno ljudi občuti strah pred javnim nastopanjem. Kaj lahko storimo, da ga premagamo in postanemo samozavestnejši v javnem nastopanju? Preberite več >>

Vrhunski javni govorci nikoli ne izrečejo: »Joj, zmanjkalo mi je časa!«

Vrhunski javni govorci nikoli ne izrečejo: »Joj, zmanjkalo mi je časa!«

Veliko razmišljamo o tem, kaj bomo povedali, premalokrat pa, kako bomo to povedali. Če želite, da bo vaše sporočilo učinkovito, se izogibajte naslednjim spodrsljajem. Preberite več >>

NAPOVEDUJEMO: Trening javnega nastopanja

NAPOVEDUJEMO: Trening javnega nastopanja

Imate priložnost, da se vpišete na posebno listo obveščanja o 4-tedenskem treningu javnega nastopanja. Z vpisom si zagotovite EDINSTVENO in ČASOVNO OMEJENO ceno, ki je po preteku ponudbe ne bo mogoče dobiti nikjer na našem portalu. Berite dalje! Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje