Največ neporavnanih obveznosti v gradbeništvu in trgovini

Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (v nadaljevanju Ajpes) je lanskega decembra zabeležila 6.102 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, kar je 16 odstotkov več kot decembra 2009.
Največ neporavnanih obveznosti v gradbeništvu in trgovini

Znesek neporavnanih obveznosti pravnih oseb se iz leta v leto povečuje (slika: sxc.hu).

Največ neporavnanih obveznosti v decembru je Ajpes zabeležil v dejavnosti gradbeništva, ki so znašale kar 21,6 odstotka. Število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi pa se je v letu dni povečalo za 2,4 odstotka.

Dejavnost trgovina ter vzdrževanje in popravila motornih vozil ne zaostaja za gradbeništvom, saj so na agenciji do decembra zabeležili kar 1.330 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi. V zadnjem letu se je namreč število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi v dejavnosti trgovina ter vzdrževanje in popravila motornih vozil povečalo za 22,8 odstotka.

Povečuje se tudi povprečni dnevni znesek neporavnanih obveznosti, ki je decembra 2010 znašal 16 odstotkov več kot decembra 2009. Znesek omenjenih obveznosti je bil najvišji v gradbeništvu in je predstavljal 29,4 odstotka vseh dnevnih neporavnanih obveznosti.

 

Vir: Ajpes.si

Oznake: