Največje družbe v svetovnem merilu

Fortune je ponovno izvedel in objavil letno raziskavo 500 največjih družb na svetu. Na prvem mestu ostaja trgovec Wal-mart. Navedene so tudi najhitreje rastoče in najprofitnejše družbe, največji izgubarji, družbe z največ zaposlenimi in družbe, ki se najbolj selijo. Število direktoric na seznamu pa še vedno ostaja nizko.
Največje družbe v svetovnem merilu

Fortune je objavil lestvico 500 največjih svetovnih družb za tekoče leto.

Vodilni med največjimi družbami na svetu ostaja trgovec Wal-mart. Sledijo mu Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP, Toyota Motor, Chevron, ING Group, Total, General Motors, ConocoPhilips, Daimler, General Electric, Ford Motor, Fortis, AXA, Sinopec, Citigroup, Volkswagen, Dexia Group, HSBC Holdings, BNP Paribas, Allians, Crédit Agricole, State Grid in zadnja v prvi petindvajseterici China National Petroleum.

Največ teh družb je v ZDA, in sicer kar 153. Sledi ji Japonska s 64 največjimi svetovnimi družbami in Francija s 39. V Evropi pa jih je skupno 184. Na lestvico ni bila uvrščena nobena slovenska družba.

Med najhitreje rastoče spadajo: Tata Steel, Freeport-McMoRan Copper & Gold, Intesa Sanpaolo, KFW Bankengruppe, Enterprise GP Holdings, AT&T, ArcelorMittal, CVS Caremark, Mapfre Group in Iberdrola.

V lestvico 10 največjih izgubarjev pa so se uvrstile: General Motors, Sprint Nextel, KFW Bankengruppe, Merill Lynch, U.S. Postal Service, Alcatel-Lucnet, UBS, Freddie Mac, Delphi in Ford Motor.

Družbe z največ zaposlenimi so: Wal-Mart Stores, ki je tudi največja družba s preko 2 milijona zaposlenih. Sledijo mu State Grid, China National Petroleum, U.S. Postal Service, Sinopec, Hon Hai Precision Industry, Carrefour, Deutsche Post, Agricultural Bank of China in Gazprom.

Na vrh lestvice svetovnih družb, ki se največ selijo, pa so se uvrstile: Aluminum Corp. of China, China Communications Construction, China Metallurgical Group, CHS, DirecTV Group, Eiffage, Enterprise GP Holdings, Erste Bank, Fannie Mae in Flour.

Direktoric, ki vodijo največja podjetja na svetu pa so v letošnjem letu našteli le 10 in sicer vodijo družbe: Sara Lee, WellPoint, AngloAmerican, KFW Bankengruppe TJX, Xerox, PepsiCo, Alcatel-Lucent, Rite Aid in Archer Daniels Midland. V lanskem letu se jih na lestvico uvrstilo 7.

Za ogled popolnih lestvic kliknite na vir.

Vir: CNN Money

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje