Nakup podjetja – kako se pravilno odločiti?

Razmišljate o tem, da bi kupili podjetje, ki se ukvarja s prodajo? Vsakdo sanja o tem, da bi delal kar od doma, imel svobodo in svoj življenjski slog, bil sam svoj šef, služil vedno več in delal vedno manj.
Nakup podjetja - kako se pravilno odločiti?

Kupite podjetje, ki vam bo prinašalo dobiček (slika: www.principalspage.com)

Stvari navzven izgledajo enostavne in preproste, a vzdrževanje podjetja, dajanje plač uslužbencem vsak teden in podobno, ni tako enostavno kot se sprva sliši.

Kupiti podjetje za prodajo in z njim delati, ko njegovi temelji še niso dobro postavljeni ter ga pripeljati na nivo, ko postane dobičkonosno, je 100 krat težje kot če prevzamete podjetje, ki denar že prideluje. Lahko vas stane malenkost več (ali pa ne), a dobra novica je ta, da bo denar letel v vašo blagajno že s prvim dnem poslovanja. Franšize ne delujejo zgolj same zase, saj na to vpliva mnogo dejavnikov. Če postavimo maloprodajno trgovino 7eleven točno poleg supermarketa, morda ne bo uspela, a če jo postavimo poleg kavarne, bo vsak kadilec stopil vanjo, ne glede na vse.

Nakup podjetja je lahko nekaj podobnega. Vprašati se morate ali želite zapustiti trenutno službo in se popolnoma posvetiti novemu poslu, ali želite kupiti podjetje, ki bo delovalo kot vaše drugo (stransko) podjetje, v katerega morate vstopiti le enkrat na dan ali pa želite odpreti podjetje za vašo ženo, brata ali drugega družinskega člana?

Vsi scenariji bodo imeli drugačne zaključke, drugačne zahteve in dejstva. Če želite opustiti trenutno službo, potem je najbolje, da kupite podjetje, ki se bo ukvarjalo s posli vašega področja (ki ga obvladate) in ne s tistimi, ki jih sami želite opravljati. Seveda obstajajo podjetja, ki ne zahtevajo veliko spretnosti, a celo ponujanje kave in delo s kebabi ni tako lahko kot se morda zdi. Kupite lahko drago podjetje, ki slovi po tem, da je poslovalo dobro. A zavedati se morate, da ne veste, kako zagotavljati in ponujati kakovost in storitve, ki jih je ponujal prejšnji lastnik. Zatorej bo vaše podjetje morda propadlo že v nekaj tednih, če ne dnevih. Izberite si podjetje, kamor boste spadali in ga boste znali obvladovati.

Če želite obdržati vašo službo in dodatno zaslužiti z lastnim podjetjem, se morate zavedati, da vsako podjetje potrebuje vaš čas in vašo pozornost. Nobeno podjetje vam ne bo prineslo dobička, če ne boste nekaj malega postorili sami, čeprav lahko vodite podjetje, ki se ukvarja s čiščenjem avtomobilov ali podobno, ki pozornost potrebuje zgolj enkrat tedensko. A še vedno jo potrebuje. Te vrste podjetij se redko pojavijo na tržnici, njihovi ratingi so visoki in ne obdržijo se na tržišču.

Če želite kupiti podjetje za nekoga drugega, za katerega menite, da bo lahko opravljal trdo delo in vam pridelal nekaj denarja, potem morate biti zelo pazljivi. Na neki točki bodo šli dalje in končali boste v situaciji, ko boste morali opravljati lastno delo in ob enem še celoten delovni čas paziti na lastno podjetje. Zato je najbolje, da z osebo, ki bo vodila vaše podjetje, podpišete pogodbo. Partnerju ponudite 10 ali 15 odstotkov, kar ga bo osrečilo in na podjetje bo pazil kot da bi bilo njegovo. Zapomnite si, da lahko zaupati ženi ali punci, vsekakor pa ne vsakomur.

Katerokoli podjetje boste že kupili, vedno se držite naslednjih opravil:

1. Shranjujte poročila (račune)

2. Plačujte račune in plače pravočasno

3. Vse prihodke in odhodke preglejte mesečno ali vsaj vsako četrtletje

4. Vedno poskušajte izboljšati kakovost in storitve

5. Bodite sveži in v vaše poslovanje vnašajte nove stvari

 

Vir: Buzzle

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana | 7. december

07.12.2017 od 8:00 do 16:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana | 7. december

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanih tematikah. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana | 8. december

08.12.2017 od 11:00 do 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana | 8. december

Drugi dan dvodnevne konference o tehnologiji blockchain organiziramo za tiste, ki si želite določene teme spoznati bolj podrobno. Strokovnjaki bodo pokrili naslednje teme: varnost, trgovanje s kriptovalutami, davčne obveznosti in marketing. Tudi ta dan bomo preživeli v Tehnološkem parku Ljubljana. Preverite podrobnosti!
Preberite več >>

!!!BLACK FRIDAY AKCIJA!!! Predavanje: Prodajni lijak

13.12.2017 od 17:00 do 14.01.2017 12:30
!!!BLACK FRIDAY AKCIJA!!!  Predavanje: Prodajni lijak

Email marketing je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje