Nameravate ustanoviti podjetje v Avstriji?

Ustanovitev podjetja v naši severni sosedi je lahko za posameznika finančno kar zahteven zalogaj, še posebej, če je govora o najbolj razširjeni statusni obliki - GmbH oz. družbi z omejeno odgovornostjo.
SAOP izvaža znanje in dobre prakse

SAOP izvaža znanje in dobre prakse (Vir slike: sxc.hu)

Podjetje v Avstriji vas bo na samem začetku stalo med 5.000 in 6.000 evri, kar vključuje ustanovitvene in registracijske stroške, notarske stroške, sodne stroške, stroške za objavo registracije podjetja v javnem glasilu in ustanovitveni davek.

Izbirate lahko med tremi kapitalskimi družbami: “GmbH”, nekakšno našo različico družbe z omejeno odgovornostjo, “Ag” oz. delniško družbo, in “Societas Europea” oz. Evropsko družbo. Poleg tega lahko podjetniki v Avstriji ustanovijo tudi nekatere oblike osebnih družb, in sicer lahko izbirajo med “Og” oz. odprto družbo, ki je avstrijska varianta naše družbe z neomejeno odgovornostjo, in “Kg” oz. komanditno družbo.

Poleg teh avstrijsko pravo pozna še dve obliki gospodarske družbe, ki sploh nimata pravne osebnosti, in sicer “StGes” oz. tiha družba, in “Gesbr”, ki predstavlja entiteto, namenjeno uresničitvi kratkoročnih ciljev določene skupine. Tu je še “Gen”, ki je še najbolj podobna naši zadrugi.

Poleg ustanovitvenih stroškov, ki so že omenjeni zgoraj, je potrebno računati tudi na tekoče stroške, ki jih bo tako podjetje imelo – gibljejo se okrog 1.500 evrov letno. Podjetja v Avstriji so podvržena tudi plačilu davka na dobiček, in sicer po stopnji 25 odstotkov. Poleg tega so avstrijska podjetja dolžna vsako leto plačati nekakšen pavšalni davek v višini 1.750 evrov, in sicer neodvisno od tega, ali so dosegla dobiček ali ne.

Oznake: , , ,