Napaka, ki je podjetnico stala 1,5 milijona dolarjev

Podjetnica Jen Bilik je drago plačala za svojo lekcijo, natančneje 1,5 milijona ameriških dolarjev. Da ne bi tudi vi naredili podobne napake, vam dajemo priložnost, da se nekaj naučite iz njene. Ker se je podjetnica močno opekla, je za vse ostale podjetnike napisala seznam 7 nasvetov.
Izbirate lahko med različnimi viri financiranja

Izbirate lahko med različnimi viri financiranja. (Vir slike: sxc.hu)

Jen Bilik je nekega dne izvedela, da ji je njen prijatelj in mentor ukradel 1,5 milijona dolajrev. “Poleg tega, da sem imela grozen občutek izdaje, sem se začela spraševati, kako sem bila lahko tako naivna in kje se je vse skupaj zalomilo?” je zapisala Jen Bilik

Da se tudi vam ne bi zgodila napaka, ki vas bo stala ogromno denarja, vam predstavljamo nekaj nasvetov podjetnice Jen Bilik.

1. Zapisujte si.

Ena izmed stvari, ki vam jih nudi posel in vam jih zasebno življenje ne more, so instrumenti, s katerimi lahko opredelite odnose: pogodbe, uradna pogajanja, konkurenčne cene itd. Nikar ne sklepajte poslov na prijazno besedo. Poskrbite, da bo vse zapisano – črno na belem.

2. Ne položite vseh jajc v isto košaro.

Vložiti veliko denarja in drugih sredstev v en posel je vedno tvegano. Ne glede na to, kako dobrega dobavitelja imate, vedno imejte pred seboj sliko trenutnega trga (cene, kakovost storitve itd.). Ne verjemite nekomu, ki vam bo zagotavljal, da je cena na trgu ravno takšna kot njegova.

3. Zahtevajte izvirne dokumente.

Podjetnica Jen Bilik je plačevala račune za provizije, ne da bi videla izviren račun, na katerega se je provizija nanašala. Če je strošek odvisen od nekega drugega stroška, je ključno, da zahtevate dokument, ki dokazuje prvotne stroške.

4. Posel ni prijateljstvo.

Ne boste verjeli, vendar so znanci Jen Bilik opozorili, da moški, s katerim posluje, ni najbolj zaupanja vreden. Veste, kako je podjetnica odgovorila na ta opozorila? “Tega nikoli ne bi naredil meni, midva sva prijatelja.”

5. Večji kot je projekt, težje ga boste usmerili v drugo smer.

Ko je Jen Bilik enkrat izvedela, kaj se dogaja, je želela prevaranta nemudoma odpustiti, vendar to ni bilo mogoče, ker je bilo podjetje vezano na njegov produkt. Da se je podjetje rešilo prevaranta in priskrbelo nove dobavitelje, pa ni trajalo tedne ali mesece – trajalo je več kot 1 leto.

6. Če se sliši predobro, da bi bilo resnično verjetno ni resnično.

Če vam nekdo predstavi ponudbo s precej nižjo provizijo ali ceno, kot je na trgu, morate pričeti dvomiti.

7. Ne glede na to, kakšno napako boste naredili – enostavno si morate odpustiti.

Hudih napak in naivnega obnašanja se ponavadi sramujemo in obtožujemo sami sebe. Zapomnite si – takšno obnašanje ne bo pomagalo nikomur. Ne glede na to, kako hudo napako boste naredili, najslabše bo, če se iz tega ne boste nič naučili. Na napake glejte kot na ovire, ki stojijo na poti do uspeha.

Vir: inc.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje