Napaka, ki je podjetnico stala 1,5 milijona dolarjev

Podjetnica Jen Bilik je drago plačala za svojo lekcijo, natančneje 1,5 milijona ameriških dolarjev. Da ne bi tudi vi naredili podobne napake, vam dajemo priložnost, da se nekaj naučite iz njene. Ker se je podjetnica močno opekla, je za vse ostale podjetnike napisala seznam 7 nasvetov.
Izbirate lahko med različnimi viri financiranja

Izbirate lahko med različnimi viri financiranja. (Vir slike: sxc.hu)

Jen Bilik je nekega dne izvedela, da ji je njen prijatelj in mentor ukradel 1,5 milijona dolajrev. “Poleg tega, da sem imela grozen občutek izdaje, sem se začela spraševati, kako sem bila lahko tako naivna in kje se je vse skupaj zalomilo?” je zapisala Jen Bilik

Da se tudi vam ne bi zgodila napaka, ki vas bo stala ogromno denarja, vam predstavljamo nekaj nasvetov podjetnice Jen Bilik.

1. Zapisujte si.

Ena izmed stvari, ki vam jih nudi posel in vam jih zasebno življenje ne more, so instrumenti, s katerimi lahko opredelite odnose: pogodbe, uradna pogajanja, konkurenčne cene itd. Nikar ne sklepajte poslov na prijazno besedo. Poskrbite, da bo vse zapisano – črno na belem.

2. Ne položite vseh jajc v isto košaro.

Vložiti veliko denarja in drugih sredstev v en posel je vedno tvegano. Ne glede na to, kako dobrega dobavitelja imate, vedno imejte pred seboj sliko trenutnega trga (cene, kakovost storitve itd.). Ne verjemite nekomu, ki vam bo zagotavljal, da je cena na trgu ravno takšna kot njegova.

3. Zahtevajte izvirne dokumente.

Podjetnica Jen Bilik je plačevala račune za provizije, ne da bi videla izviren račun, na katerega se je provizija nanašala. Če je strošek odvisen od nekega drugega stroška, je ključno, da zahtevate dokument, ki dokazuje prvotne stroške.

4. Posel ni prijateljstvo.

Ne boste verjeli, vendar so znanci Jen Bilik opozorili, da moški, s katerim posluje, ni najbolj zaupanja vreden. Veste, kako je podjetnica odgovorila na ta opozorila? “Tega nikoli ne bi naredil meni, midva sva prijatelja.”

5. Večji kot je projekt, težje ga boste usmerili v drugo smer.

Ko je Jen Bilik enkrat izvedela, kaj se dogaja, je želela prevaranta nemudoma odpustiti, vendar to ni bilo mogoče, ker je bilo podjetje vezano na njegov produkt. Da se je podjetje rešilo prevaranta in priskrbelo nove dobavitelje, pa ni trajalo tedne ali mesece – trajalo je več kot 1 leto.

6. Če se sliši predobro, da bi bilo resnično verjetno ni resnično.

Če vam nekdo predstavi ponudbo s precej nižjo provizijo ali ceno, kot je na trgu, morate pričeti dvomiti.

7. Ne glede na to, kakšno napako boste naredili – enostavno si morate odpustiti.

Hudih napak in naivnega obnašanja se ponavadi sramujemo in obtožujemo sami sebe. Zapomnite si – takšno obnašanje ne bo pomagalo nikomur. Ne glede na to, kako hudo napako boste naredili, najslabše bo, če se iz tega ne boste nič naučili. Na napake glejte kot na ovire, ki stojijo na poti do uspeha.

Vir: inc.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje