Napovedana uveljavitev sistema pavšalnih vrednotnic

Avtor — 06.04.2014
Vlada napoveduje, da naj bi se z novim letom uveljavil sistem vrednotnic za osebno dopolnilno delo, ki bo določen v Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Predlog zakona je trenutno še v parlamentarni razpravi.

Ključni namen vpeljave vrednotnic je preprečevanje sive ekonomije, enostavna in dostopna ureditev osebnega dopolnilnega dela in večja socialna varnost. Kot osebno dopolnilno delo se bo še naprej lahko opravljalo dela, kot so občasna pomoč v gospodinjstvu, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter druga manjša dela, pa tudi izdelovanje izdelkov domače in umetne obrti ter njihova prodaja…

Po novem bo to delo urejeno po načelu vsako delo šteje. Pokojninsko in zdravstveno zavarovanje se bo plačevalo prek sistema vrednotnic. Naročnik del bo moral za vrednotnico vsak mesec odšteti pavšalni znesek v višini devet evrov, od tega bo šlo sedem evrov za pokojninsko, dva evra pa za zdravstveno zavarovanje izvajalca del. Ta bo z eno vrednotnico prišel do enega dneva pokojninske dobe. 

Več o osebnem dopolnilnem delu si lahko preberete v članku: Osebno dopolnilno delo

Postopek pridobitve vrednotnice naj bi bil zelo enostaven. Vrednotnico bo namreč mogoče kupiti prek spleta, tisti, ki spleta ne uporabljajo, bodo to lahko uredili na upravni enoti. 

Predlog zakona širi tudi možnost nadzora. Po novem bo nad delom in zaposlovanjem na črno, ki trenutno sodi med pristojnosti tržne oziroma delovne inšpekcije, bdela carinska uprava s svojimi mobilnimi enotami.

Vir: MDDSZ

Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje