Naprava, ki v nekaj minutah zazna prisotnost glutena

Avtor Maja Borštnik — 13.01.2016
Komentiraj!
Dandanes vse več ljudi ugotavlja, da trpijo za glutensko intoleranco. Ta je namreč v porastu, zaradi vse večje osveščenosti pa so bolezen prepoznali tudi mnogi tisti, ki do sedaj niso poznali vzrokov za svoje slabo počutje.
Naprava, ki v nekaj minutah zazna prisotnost glutena

Naprava, ki v nekaj minutah zazna prisotnost glutena (Vir slike: TechCrunch)

Če so se diagnostificirani za glutensko intoleranco še nekaj let nazaj soočali z borno izbiro jedi, ki ni vsebovala glutena in je bila zanje primerna, je danes ta precej bolj pestra. Število obolelih namreč hitro narašča, temu primerno pa se razvija tudi tržišče, kjer so svoje poslovne priložnosti našla že mnoga podjetja - predvsem na področju prehrane, ki ne vsebuje glutena, vse več pa je tudi podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem tehnoloških naprav, ki so namenjene ljudem z glutensko intoleranco. 

Tako je tudi startup 6SensorLabs javnosti predstavil svoj najnovejši produkt. The Nima, kot so ga poimenovali, predstavlja nepogrešljiv pripomoček za prepoznavanje hrane, ki ima med sestavinami tudi gluten. 

Do ideje za razvoj je prišel eden izmed vodilnih v podjetju, čigar hči je bila pri starosti 14 mesecev diagnostificirana s celiakijo. Skupaj z ženo sta se, še posebej na začetku, soočala s kar nekaj težavami, saj nista vedno zmogla oceniti, ali določen obrok vsebuje tudi gluten in tako za njuno hčerko ni primeren.

Podjetnik se je skupaj z ekipo lotil dela in nastal je produkt The Nima, ki za prepoznavo sestave hrane potrebuje le 2 minuti časa. Testiranje hrane sicer ni primerno za vsak obrok, saj stroški vsakega pregledovanja hrane znašajo 3,99 dolarjev, je pa zelo primerno za situacije, v katerih posameznik resnično ne more oceniti prisotnosti glutena.

Naprava je že v prodaji, zanjo pa je treba odšteti 249 dolarjev. Ekipa trenutno pripravlja tudi nadgradnjo produkta, po tem pa bo The Nima poleg glutena zmogla prepoznati tudi nekatere druge molekule, predvsem tiste, ki povzročajo najpogostejše alergije (primer: arašidi, laktoza...). 

Vir: TechCrunch

shranjeno pod: ,
comments powered by Disqus
Prijavi se na e-novice!
Najbolj brane novice