Nasveti desetih startup ustanoviteljev za podjetniško pot

Ko razmišljate o tem, da bi se podali na podjetniško pot, lahko pride prav vsak nasvet katerega izmed izkušenih ustanoviteljev ali ustanoviteljic svojih start-upov. Sčasoma boste spoznali, da so nekateri nasveti boljši in bolj aplikativni za vaš posel kot drugi.
Nasveti desetih startup ustanoviteljev za podjetniško pot

Nasveti desetih startup ustanoviteljev za podjetniško pot (foto: sxc.hu)

1. Naj vam postane udobno ob nepoznanem

Aaron O’Hearn, soustanovitelj in direktor Inštituta za startup pravi, da nikoli ne boste vedeli dovolj. Vedno boste bili prisiljeni sprejemati odločitve, ne da bi v celoti razumeli, kaj prihaja. Kot (bodoči) ustanovitelj podjetja se morate tako pripraviti, da vam bo udobno ob nepoznanem.

2. Niste za vse odgovorni sami

Ethan Austin, soustanovitelj in predsednik Give Forward meni, da se ne bi smeli počutiti preveč počaščeno takrat, ko so časi dobri ali nase vzeti vso mogočo krivdo, ko so slabi. Ko enkrat namreč spoznate, da sreča igra pomembno vlogo v samem uspehu, vas slednje pripravi do tega, da postanete tako bolj ponižni kot bolj samozavestni hkrati.

3. Ne govori, ampak pokaži!

Gre za dinamični aksiom, ki je lahko vedno uporaben. Sami bodite proizvajalci vrednosti, da boste lahko predložili transparenten dokaz, ko bo to potrebno, meni Shaun Johnson, soustanovitelj Startup inštituta.

4. Vedeti, kdaj spustiti

Pavia Rosati, ustanoviteljica Fathoma, svetuje, da je vedno potrebno biti pozoren na čim bolj objektivno perspektivo, ki jo imaš na svoj posel. Seveda lahko človek hitro postane preveč okupiran z njim, kar pa je lahko moteče, saj nobeden ne gleda na vaš posel tako od blizu kot vi sami. Na določeni točki morate zato imeti toliko distance do posla, da veste, kdaj zadeve spustiti.

5. Poznati startup hiearhijo

Christina Wallace, direktorica Startup inštituta v New Yorku in soustanoviteljica Quincya podaja nasvet, da je na startup skupnost najbolje pogledati kot na srednjo šolo: tudi tu obstajajo bruci, starejši letniki, učitelji in osebje. Ko prvič vstopite v skupnost, pa naj bo to v vlogi ustanovitelja ali zaposlenega, ste ‘bruc’. Wallacova svetuje, da takrat razvijete odnos z mentorji in starejšimi, izkušenimi ljudmi na tem področju, obenem pa ob tem razvijajte odnos tudi z ljudmi, ki so samo korak ali dva pred vami. Sprašujte jih stvari, ki se morda zdijo majhne, kmalu boste z nasveti sami pomagali vstopajočim v start-up sfero.

6. Najti ravnovesje

Jamyn Edis, ustanovitelj in direktor Dash Lab-a meni, da je v start-up skupnost potrebno dajati in vlagati, še preden začneš prejemati. Iščite nasvete izkušenih, vendar se ob tem zavedajte, da so si slednji večkrat lahko nasprotujoči, zato potrebujete svoje lastno prepričanje. Zavedajte se konkurence, vendar se z njo ne obremenjujte preveč. S svojo ekipo bodite direktni, ampak obenem prijazni in empatični. Ne jemljite se preveč resno, čeprav skušate spremeniti svet. In še najpomembnejše: nikoli ne izgubite perspektive glede ljubezni, družine in prijateljev.

7. Početi vse

Jenn Yee, direktorica Startup inštituta v Chicagu meni, da mora biti podjetnik na začetku svoje poti pripravljen početi praktično vse. Noben sestanek ne sme imeti v vaših očeh premajhne vrednosti, saj je uspeh včasih lahko agregat manjših detajlov.

8. Ne obremenjujte se s pojavljanjem imen drugih startupov v medijih

Jules Pieri, soustanoviteljica in direktorica podjetja Grommet, svetuje, da je najboljše ignorirati pojavljanje drugih startupov v medijih in se s tem ne obremenjevati preveč, saj bo večina prenehala s svojim delovanjem v enem letu.

9. Vaše podjetje je, zato se vi odločite!

Brent Grinna, ustanovitelj podjetja EverTrue, je mnenja, da podjetnik na svoji poti dobi številne, a večkrat nasprotujoče si nasvete. Mentorji namreč delijo nasvete glede na svojo lastno izkušnjo s svojimi strankami, vi pa ste tisti, ki se morate odločiti glede ključnih odločitev v vašem poslu!

10. Ne iščite tveganja!

Najboljši podjetniki ne iščejo tveganja, vendar le-tega poskušajo zgolj ublažiti, pa meni Rick Desai, soustanovitelj podjetja Dashfire.

Vir: Mashable

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje