Nasveti desetih startup ustanoviteljev za podjetniško pot

Ko razmišljate o tem, da bi se podali na podjetniško pot, lahko pride prav vsak nasvet katerega izmed izkušenih ustanoviteljev ali ustanoviteljic svojih start-upov. Sčasoma boste spoznali, da so nekateri nasveti boljši in bolj aplikativni za vaš posel kot drugi.
Nasveti desetih startup ustanoviteljev za podjetniško pot

Nasveti desetih startup ustanoviteljev za podjetniško pot (foto: sxc.hu)

1. Naj vam postane udobno ob nepoznanem

Aaron O’Hearn, soustanovitelj in direktor Inštituta za startup pravi, da nikoli ne boste vedeli dovolj. Vedno boste bili prisiljeni sprejemati odločitve, ne da bi v celoti razumeli, kaj prihaja. Kot (bodoči) ustanovitelj podjetja se morate tako pripraviti, da vam bo udobno ob nepoznanem.

2. Niste za vse odgovorni sami

Ethan Austin, soustanovitelj in predsednik Give Forward meni, da se ne bi smeli počutiti preveč počaščeno takrat, ko so časi dobri ali nase vzeti vso mogočo krivdo, ko so slabi. Ko enkrat namreč spoznate, da sreča igra pomembno vlogo v samem uspehu, vas slednje pripravi do tega, da postanete tako bolj ponižni kot bolj samozavestni hkrati.

3. Ne govori, ampak pokaži!

Gre za dinamični aksiom, ki je lahko vedno uporaben. Sami bodite proizvajalci vrednosti, da boste lahko predložili transparenten dokaz, ko bo to potrebno, meni Shaun Johnson, soustanovitelj Startup inštituta.

4. Vedeti, kdaj spustiti

Pavia Rosati, ustanoviteljica Fathoma, svetuje, da je vedno potrebno biti pozoren na čim bolj objektivno perspektivo, ki jo imaš na svoj posel. Seveda lahko človek hitro postane preveč okupiran z njim, kar pa je lahko moteče, saj nobeden ne gleda na vaš posel tako od blizu kot vi sami. Na določeni točki morate zato imeti toliko distance do posla, da veste, kdaj zadeve spustiti.

5. Poznati startup hiearhijo

Christina Wallace, direktorica Startup inštituta v New Yorku in soustanoviteljica Quincya podaja nasvet, da je na startup skupnost najbolje pogledati kot na srednjo šolo: tudi tu obstajajo bruci, starejši letniki, učitelji in osebje. Ko prvič vstopite v skupnost, pa naj bo to v vlogi ustanovitelja ali zaposlenega, ste ‘bruc’. Wallacova svetuje, da takrat razvijete odnos z mentorji in starejšimi, izkušenimi ljudmi na tem področju, obenem pa ob tem razvijajte odnos tudi z ljudmi, ki so samo korak ali dva pred vami. Sprašujte jih stvari, ki se morda zdijo majhne, kmalu boste z nasveti sami pomagali vstopajočim v start-up sfero.

6. Najti ravnovesje

Jamyn Edis, ustanovitelj in direktor Dash Lab-a meni, da je v start-up skupnost potrebno dajati in vlagati, še preden začneš prejemati. Iščite nasvete izkušenih, vendar se ob tem zavedajte, da so si slednji večkrat lahko nasprotujoči, zato potrebujete svoje lastno prepričanje. Zavedajte se konkurence, vendar se z njo ne obremenjujte preveč. S svojo ekipo bodite direktni, ampak obenem prijazni in empatični. Ne jemljite se preveč resno, čeprav skušate spremeniti svet. In še najpomembnejše: nikoli ne izgubite perspektive glede ljubezni, družine in prijateljev.

7. Početi vse

Jenn Yee, direktorica Startup inštituta v Chicagu meni, da mora biti podjetnik na začetku svoje poti pripravljen početi praktično vse. Noben sestanek ne sme imeti v vaših očeh premajhne vrednosti, saj je uspeh včasih lahko agregat manjših detajlov.

8. Ne obremenjujte se s pojavljanjem imen drugih startupov v medijih

Jules Pieri, soustanoviteljica in direktorica podjetja Grommet, svetuje, da je najboljše ignorirati pojavljanje drugih startupov v medijih in se s tem ne obremenjevati preveč, saj bo večina prenehala s svojim delovanjem v enem letu.

9. Vaše podjetje je, zato se vi odločite!

Brent Grinna, ustanovitelj podjetja EverTrue, je mnenja, da podjetnik na svoji poti dobi številne, a večkrat nasprotujoče si nasvete. Mentorji namreč delijo nasvete glede na svojo lastno izkušnjo s svojimi strankami, vi pa ste tisti, ki se morate odločiti glede ključnih odločitev v vašem poslu!

10. Ne iščite tveganja!

Najboljši podjetniki ne iščejo tveganja, vendar le-tega poskušajo zgolj ublažiti, pa meni Rick Desai, soustanovitelj podjetja Dashfire.

Vir: Mashable

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje