Najuspešnejša so podjetja s hrvaškim tujim kapitalom

Avtor — 21.01.2015
V rubriki "Mesečni pregled gospodarstva" vam tokrat predstavljamo poglobljen pregled uspešnosti slovenskih podjetij z vsaj enim odstotkom tujega kapitala iz Hrvaške, Srbije ali BIH. Informacije so povzete po mesečni elektronski publikaciji podjetja Bisnode.
Najuspešnejša so podjetja s hrvaškim tujim kapitalom

Nauspešnejša so podjetja s hrvaškim tujim kapitalom (Vir slike: cooldesign, FreeDigitalPhotos.net)

Bisnode se je tokrat osredotočil na slovenska podjetja, ki so prejela vsaj en odstotek tujega kapitala iz Hrvaške, Srbije in BIH. Ugotovili so, da so najuspešnejša tista slovenska podjetja, ki imajo hrvaški kapital.

Hrvaški kapital: V Sloveniji je skupno 916 podjetij v hrvaškem lastništvu, od tega jih je bilo letos ustanovljenih 81. Normalno delujočih je 716 podjetij, pri 200 pa so zabeležili enega od negativnih dogodkov. V blokadi je 86 podjetij, davčnih neplačnikov je 50, v izbrisu pa je 5 podjetij.

Srbski kapital: V srbskem lastništvu je pri nas 1.161 podjetij, od tega jih je bilo v 2014 na novo ustanovljenih 190. Normalno delujočih je 787 podjetij, pri 374 podjetjih pa beležijo enega od negativnih dogodkov. V blokadi je 117 podjetij, 102 podjetji sta davčna neplačnika, v izbrisu pa jih je 10.

BIH kapital: 1.140 podjetij pri nas je v lastništvu BIH. 758 je normalno delujočih podjetij – 187 jih je bilo ustanovljenih letos. Pri 382 podjetjih beležijo enega od negativnih dogodkov: v blokadi jih je 122, davčnih neplačnikov je 96, v izbrisu pa 15 podjetij.

Slovenija in Hrvaška beležita nižjo stopnjo brezposelnosti

Primerjava uspešnosti, likvidnosti in plačilne discipline

Podjetja so primerjali tudi glede na finančno oceno, likvidnost oz. verjetnost blokade, plačilno disciplino in uspešnost.

Ugotovili so, da imajo vsa podjetja finančno oceno C (najvišja ocena je A), pri napovedi blokade pa so ocenjena z oceno minus (-), ki napoveduje 4-odstotno verjetnost blokade v naslednjih 12 mesecih. Najslabše plačujejo podjetja s srbskim kapitalom, najbolje pa podjetja s hrvaškim kapitalom.

Glede na BSX (Bisnode indeks uspešnosti) so vse tri skupine ocenjene kot nadpovprečno uspešne, izjema so podjetja s srbskim kapitalom. V povprečju imajo najvišji BSX podjetja s hrvaškim kapitalom. Kriterijem BSX ustreza 185 podjetjem s hrvaškim kapitalom, 113 s srbskim in 82 podjetij s kapitalom iz BIH.

Vir: Bisnode Bilten december 2014 (PDF datoteka)


Oznake: , , ,