Nefiks razvija in zaposluje

Avtor — 04.03.2015
Nefiks je sistem za beleženje in priznavanje neformalnega izobraževanja. Mladim pomaga pri zaposlovanju in načrtovanju kariere. V letošnjem letu beleži 15 letnico obstoja, zato je Zavod Nefiks pripravil posvet z naslovom »Neformalno razvija in zaposluje«.
Nefiks razvija in zaposluje

Nefiks razvija in zaposluje (Vir: nefiks.si)

Predhodno je bila med delodajalci izvedena anketa, ki je pokazala, da lahko znanje, predstavljeno z Nefiksom, bistveno zviša zaposlitvene možnosti mladega posameznika. 

Martina Mrakovčić, direktorica Zavoda Nefiks, je v svojem nagovoru povedala: »Ideja Nefiksa je zrasla iz potrebe, da se vse znanje, pridobljeno izven šole, predstavi drugim sektorjem – delodajalcem, učiteljem v šoli, profesorjem na fakultetah«. Rafo Pinosa, eden od začetnikov Nefiksa: “Nastalo je nekaj, kar je izvajalce prestavilo iz anonimnosti v javnost.”

Knjižica se je razširila med mladimi, predvsem pa med mladinskimi organizacijami, ki so Nefikse podeljevali svojim prostovoljcem, saj je to konkretna stvar, ki jo lahko povrnejo svojim prostovoljcem za njihov trud v organizaciji. Peter Debeljak z Urada RS za mladino, ki Nefiks podpira že vse od nastanka, ugotavlja, da je projekt »prestopil v najstniška leta« ravno v času, ko se tudi na nacionalni ravni dogajajo resni razmisleki o ureditvi področja beleženja neformalnega.

Nefiks mladim pomaga pri zaposlovanju tako, da na enem mestu sistematično zbere vse potrjene neformalno pridobljene kompetence, kar glede na anketo, ki je bila izvedena med delodajalci, le-te prepriča do te mere, da mlade vsaj opazijo, če ne že povabijo na razgovor.

Izpis iz Nefiksa vključuje kompetence, opis le-teh, ter tudi to, kdo jamči za to, da jih oseba zares tudi ima. Saša Praček iz ŠS d.o.o. je poudarila, da delodajalci pri mladih iščejo »pripravljenost za učenje, komunikacijske in organizacijske veščine, sposobnost načrtovanja, delovne navade,« ter povedala, da 80% delodajalcev, ki mlade najema preko njihovega servisa, že zahteva izpis Moje izkušnje, ki je nastal v tesnem sodelovanju z Nefiksom.

Maja Dizdarevič iz Kariernega centra Univerze v Ljubljani: »Pogosto se študentje sploh ne zavedajo kakšne kompetence dobijo z določenim delom, izobraževanjem«. Tukaj pa s svojo strukturo Nefiks omogoča prav to. Za mladinske organizacije, kot so na primer skavti pa je pomembno, da je sistem enostaven za vpisovanje. 

Udeleženci posveta so se strinjali, da je za to, da bo neformalno pridobljeno znanje še bolj spoštovano, potrebne še veliko promocije, da se dvigne ugled in prepoznavnost področja. Ne glede na vse, pa delodajalci že danes potrebujejo mlade z izkušnjami, ki pa jih lahko dokažejo prav z Nefiksom. 

Vir: Nefiks.si

Oznake: ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje