Neformalna izobraževanja vam lahko pomagajo pri iskanju službe

Zavod Nefiks je 20. januarja 2015 že četrtič organiziral podelitev posebnih priznanj, namenjenih posameznikom in organizacijam, ki neformalno pridobljeno znanje beležijo z Nefiksom. Podeljenih je bilo 84 priznanj.
Neformalna izobraževanja vam lahko pomagajo pri iskanju službe

Neformalna izobraževanja vam lahko pomagajo pri iskanju službe (Vir slike: Nefiks)

V luči krize zaposlovanja se predvsem mladi sprašujejo s čim bi najbolj pritegneili pozornost potencialnih delodajalcev. Neformalna izobrazba je tako postala praktično obvezna komponenta vsakega iskalca zaposlitve. Posamezniki in organizacije pa lahko vsako tako pridobljeno kompetenco že več kot desetletje sistematično zabeležijo v sistem Nefiks.

Dogodek se je letos pričel z okroglo mizo, katere tematika je bila vezana na pomembnost, beleženje in priznavanje neformalno pridobljenega znanja. Zorko Škvor, predstavnik Urada RS za mladino je ob tej priliki povedal: »Nefiks gradi na kredibilnosti neformalnega znanja, posledično pa je lahko celoten mladinski sektor bolj kredibilen«.

»Samostojno delo na področju, ki te veseli močno pretehta znanje, pridobljeno v formalnih okvirjih izobraževanja,« je o pomenu neformalno pridobljenega znanja za svoje področje povedal Andraž Vrhovec , ki je sam zelo uspešno začel s startup podjetjem Koofer.

Saša Miladinovič, predstavnik podjetja Si.mobil, ki je navzočim ponudil kar nekaj koristnih napotkov pri zaposlovanju meni, da bi mladi morali pogosteje kadrovikom pokazati izpise iz Nefiksa. 

Dobitnica zlatega priznanja Teja pa se tega dejstva že zaveda: »Priznanje je prvi korak k temu, da nekdo opazi, kaj vse počnem poleg študija in mogoče mi bo to koristilo tudi naprej pri iskanju zaposlitve«.

Sicer pa se je s kompetencami pridobljenimi v neformalnem izobraževanju možno zaposliti tudi v energetskih podjetjih, tudi če ste po izobrazbi bolj družboslovno usmerjeni. Mateja Kegel iz podjetja Energetika.net: »Če hočemo energetiko približat ljudem, moramo zaposlovati družboslovce

Tin Kampl, novoizvoljeni predsenik Mladinskega sveta Slovenije pa verjame, da mladi lahko kompetence, ki so potrebne za zaposlovanje, pridobijo v mladinskih organizacijah: »Potrebno je vključevanje v različne oblike mladinskega dela in s tem neformalnega izobraževanja, saj to dokanazno prinaša prednost mladim pri zaposlovanju«.

S čimer se strinja tudi predstavnica Mladinskega centra Zagorje, prejemnika zlatega priznanja, Tjaša Polc: »V lokalnem okolju se vedno več mladih na nas obrača z namenom pridobivanja neformalnih izkušenj, saj so spoznali, da  aktivna participacija –  prinaša prednost pred vrstniki v borbi za delovna mesta.«

Vir: Nefiks

Oznake: , ,