V primeru izterjave dolga ukrepajte hitro

Avtor — 25.01.2016
Kot vsak podjetnik se verjetno tudi vi pri poslu soočate z neplačniki. Če ima vaše podjetje več dolžnikov, ki omejujejo pritok denarja v podjetje, se morate zavedati, da je v takšnih situacijah potrebno ukrepati zelo hitro, preden bi to začelo škoditi podjetju.
V primeru izterjave dolga ukrepajte hitro

V primeru izterjave dolga ukrepajte hitro (Vir slike: Pixabay.com)

V primeru, da se težav z neplačniki še niste lotili, vam podajamo nekaj nasvetov, kako in zakaj je dobro, da se tega lotite čim prej. Z zavlačevanjem z ostrejšimi ukrepi nad neplačnikom lahko kvečjemu škodujete sebi in lastnemu podjetju, ki zaradi takšnih situacij lahko nazaduje ali pa se v najslabšem primeru znajde pred vrati stečaja.

Ko pride do neporavnave izdane fakture v določenem roku, stranko o tem spomnite z opominom. Če se le-ta na opomin ne odzove, pošljite še en opomin in poskusite stopiti v stik ter s prijaznim pogovorom skušajte razčistiti situacijo in morda poiščite drugačen dogovor glede plačila (npr. po manjših obrokih). Ob tem pa stranko opomnite in seznanite z nadaljnimi sankcijami, ki bodo sledile ob nespoštovanju dogovora.

Če stranka kljub temu, da ste sklenili nov dogovor o plačilu, tega še vedno ne poravna, se situacije lotite resnejše – z izterjavo dolga. Na tak način boste sebe odrešili nenehnih skrbi in si hkrati prihranili veliko časa, ki bi ga sicer namenili tej situaciji. Izterjave dolgov se lahko lotite kar s pomočjo profesionalne ekipe, kar se vedno znova izkaže kot dobra rešitev, saj podjetju omogoči ponovno finančno likvidnost v najhitrejšem možnem času. 

Profesionalna izterjava dolga je vsekakor boljša in cenovno ugodnejša rešitev, kot je reševanje dolgov in izterjava preko uradnih sodnih organov. Ena izmed možnosti reševanja težav z neplačniki je tudi posvet z izkušenim pravnikom. Ta sproži postopek pravne obravnave, a ta se pogosto lahko zavleče. Poleg tega, da je reševanje takšne situacije preko odvetnika precej dolgotrajno, je tudi dokaj drago, saj ima odvetnik za svoje storitve višje provizije kot prej omenjene profesionalne ekipe.