V primeru izterjave dolga ukrepajte hitro

Avtor — 25.01.2016
Kot vsak podjetnik se verjetno tudi vi pri poslu soočate z neplačniki. Če ima vaše podjetje več dolžnikov, ki omejujejo pritok denarja v podjetje, se morate zavedati, da je v takšnih situacijah potrebno ukrepati zelo hitro, preden bi to začelo škoditi podjetju.
V primeru izterjave dolga ukrepajte hitro

V primeru izterjave dolga ukrepajte hitro (Vir slike: Pixabay.com)

V primeru, da se težav z neplačniki še niste lotili, vam podajamo nekaj nasvetov, kako in zakaj je dobro, da se tega lotite čim prej. Z zavlačevanjem z ostrejšimi ukrepi nad neplačnikom lahko kvečjemu škodujete sebi in lastnemu podjetju, ki zaradi takšnih situacij lahko nazaduje ali pa se v najslabšem primeru znajde pred vrati stečaja.

Ko pride do neporavnave izdane fakture v določenem roku, stranko o tem spomnite z opominom. Če se le-ta na opomin ne odzove, pošljite še en opomin in poskusite stopiti v stik ter s prijaznim pogovorom skušajte razčistiti situacijo in morda poiščite drugačen dogovor glede plačila (npr. po manjših obrokih). Ob tem pa stranko opomnite in seznanite z nadaljnimi sankcijami, ki bodo sledile ob nespoštovanju dogovora.

Če stranka kljub temu, da ste sklenili nov dogovor o plačilu, tega še vedno ne poravna, se situacije lotite resnejše – z izterjavo dolga. Na tak način boste sebe odrešili nenehnih skrbi in si hkrati prihranili veliko časa, ki bi ga sicer namenili tej situaciji. Izterjave dolgov se lahko lotite kar s pomočjo profesionalne ekipe, kar se vedno znova izkaže kot dobra rešitev, saj podjetju omogoči ponovno finančno likvidnost v najhitrejšem možnem času. 

Profesionalna izterjava dolga je vsekakor boljša in cenovno ugodnejša rešitev, kot je reševanje dolgov in izterjava preko uradnih sodnih organov. Ena izmed možnosti reševanja težav z neplačniki je tudi posvet z izkušenim pravnikom. Ta sproži postopek pravne obravnave, a ta se pogosto lahko zavleče. Poleg tega, da je reševanje takšne situacije preko odvetnika precej dolgotrajno, je tudi dokaj drago, saj ima odvetnik za svoje storitve višje provizije kot prej omenjene profesionalne ekipe.

Preberite tudi
Mini blagajna je namenjena vsem davčnim zavezancem

Mini blagajna je namenjena vsem davčnim zavezancem

Mini blagajna je mobilna aplikacija, ki omogoča izdajanje gotovinskih računov na POS tiskalnikih z uporabo Android tablice ali Android pametnega telefona. Namenjena je davčnemu potrjevanju računov preko spletne strani Finančne uprave RS. Uporabljajo jo lahko vsi davčni zavezanci, saj njena uporaba ni vezana na število računov.

Preberite več >>
Kaj je davčna blagajna?

Kaj je davčna blagajna?

Enotna strokovna opredelitev davčne blagajne ne obstaja. To so sistemi in modeli, ki na bolj ali manj učinkovit način zagotavljajo, da podatki o izdanih računih in prometu davčnih zavezancev odražajo dejansko stanje.

Preberite več >>
Kdaj je potrebna knjiga vezanih računov?

Kdaj je potrebna knjiga vezanih računov?

Davčni organi se trudijo, da bi preprečili sivo ekonomijo, zaradi katere nastaja tako škoda državi (plačilo davščin) kot tudi nelojalna konkurenca, zato je poslovanje vseh, ki opravljalo kakršno koli dejavnost, mogoče zgolj z neposrednimi nakazili na transakcijski račun.

Preberite več >>
Osnove davčnih blagajn

Osnove davčnih blagajn

Državni zbor je v letu 2015 sprejel Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR), ki je v veljavo stopil s 1. avgustom 2015 in v prakso gotovinskega poslovanja vpeljuje tako imenovane davčne blagajne.

Preberite več >>
Kako se izogniti stroškom z davčno blagajno?

Kako se izogniti stroškom z davčno blagajno?

Od januarja letos je uporaba davčnih blagajn obvezna, do konca decembra prihodnje leto pa poteka prehodno obdobje, v katerem je še možno uporabljati vezano knjigo računov. Podjetniki morate zato že ob začetku podjetniške poti pomisliti na stroške, ki jih prinašajo davčne blagajne.

Preberite več >>
Kakšni so učinki uvedbe davčnih blagajn?

Kakšni so učinki uvedbe davčnih blagajn?

Finančna uprava Republike Slovenije je razkrila prve učinke uvedbe davčnih blagajn. Poskusno smo jih začeli uporabljati že 1. decembra lani, uradno pa je sistem zaživel 2. januarja letos. Na upravi pravijo, da ima uvedba pozitivne učinke. Poglejmo podrobneje.

Preberite več >>
Zavezanec, ki ni davčno potrdil kar 740 računov

Zavezanec, ki ni davčno potrdil kar 740 računov

Finančni inšpektorji, ki od februarja izvajajo strožji nadzor in dosledno izrekajo globe vsem zavezancem, ki še ne bodo vključeni v sistem davčnih blagajn, so med enim od davčnih inšpekcijskih nadzorov našli samostojnega podjetnika, ki od sredine januarja ni davčno potrjeval računov.

Preberite več >>
Furs: 742 nadzorov in za 24.200 evrov glob

Furs: 742 nadzorov in za 24.200 evrov glob

Finančna uprava Republike Slovenije je s prvim februarjem poostrila nadzor in začela dosledno izrekati globe zavezancem, ki še niso vključeni v sistem davčnih blagajn ali pa bodo pri njih zasledili nepravilnosti.

Preberite več >>
Furs: prihodnji teden strožji nadzor

Furs: prihodnji teden strožji nadzor

Nadzorniki Finančne uprave bodo s prvim februarjem začeli izvajati strožji nadzor in dosledno izrekati globe vsem zavezancem, ki še ne bodo vključeni v sistem davčnih blagajn. Komu in zakaj bodo izrekli kazni?

Preberite več >>
Davčna blagajna ali vezana knjiga računov?

Davčna blagajna ali vezana knjiga računov?

Če poslujete z gotovino in ne uporabljate davčne blagajne, potem morate uporabljati vezano knjigo računov, katere uporaba je dovoljena v prehodnem obdobju do 31. 12. 2017. Se vam v prehodnem obdobju bolj splača davčna blagajna ali vezana knjiga računov?

Preberite več >>
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje