Nenavadne franšize

Avtor — 08.03.2010
Pogled v preteklost razkriva čudaške franšizne koncepte, ki so uspeli in propadli v trenutku. Večina nas je že slišala za prodajalne kjer prodajajo samo preste ali vrtce za pse, ki pa jih danes skoraj nikjer več ne najdemo.
Nenavadne franšize

Franšize zmrznjenega jogurta so spet postale popularne. (Vir: nettizen.com)

Navadno nove in nenavadne ideje hitro pritegnejo inteligentne kupce, vendar pa se njihova zgodba tudi hitro konča. Pogosto se osredotočijo na nenavadne tržne niše, tako da je njihov uspeh težko razložiti, težko pa je na podlagi njihovih izkušenj tudi predvideti kakšna usoda bo doletela njihove naslednike. Sledi nekaj nenavadnih idej, ki so doživele hiter vzpon in padec:

  • Se še spomnite eBayevih trgovin kot npr. iSold It, v katere ste lahko prinesli svojo šaro, ki jo je namesto vas v zameno za provizijo prodal nekdo drug. V letu 2005 so doživele velik uspeh z več kot 7000 trgovinami po celi Ameriki, vendar pa je z razvojem spletnega licitiranja koncept kmalu postal nezanimiv.
  • Za modno muho so se izkazale tudi restavracije kot Dinner by Design in Super Suppers v katerih so si lahko obiskovalci sami pripravili celotedenski jedilnik in hrano odnesli domov. V letih 2005 in 2006 je novost navdušila mnoge, franšizne restavracije pa so se razširile po celih ZDA, vendar se je z upadom ekonomije ustavila tudi njihova rast.
  • Podobna usoda je doletela tudi prodajalce zmrznjenega jogurta kot npr. TCBY, ki so v poznih 80-ih in 90-ih navdušili množice a so v začetku novega tisočletja prešli v pozabo.
  • Vendar pa se je trend spet pojavil v letu 2007 s prihodom druge generacije elegantnih prodajaln zmrznjenega jogurta kot so Fro-yo, Pink-berry in Red Mango, ki hitro povečujejo število svojih franšiz.

 

Vir: Entrepreneur

Oznake: ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje