Nenavadni (in bizarni) primeri slovenskih življenjepisov

Verjetno je le malo takšnih, ki v življenju še niso napisali življenjepisa, ga opremili s svojimi znanji in izkušnjami, ter ga poslali delodajalcem. Tistim, katerim so se želeli prodati. Prodati vse, kar so uspeli osvojiti tekom študija in v poznejših časih.
Nenavadni (in bizarni) primeri slovenskih življenjepisov

Kakšne prijave na delovna mesta prejemajo slovenski delodajalci, smo povprašali Jeleno Rašula in Marta D. Buha (Vir slike: Bigstock).

Tiste, ki so v fazi iskanja nove karierne priložnosti, lahko slišimo reči, da je iskanje službe pravzaprav služba. Pregledovanje prostih delovnih mest in priprava življenjepisa ter prijave na ustrezno delovno mesto nam vzamejo precej časa. Še posebej, če se želimo dobro predstaviti delodajalcu ter s tem povečati možnosti za sprejem na novo delovno mesto.

Dr. Jelena Rašula, vodja digitalnega marketinga v podjetju Ceneje d.o.o. in avtorica besedil na portalu Shopper’s Mind – sMind, in Mart D. Buh, direktor jezikovne agencije LanguageSitter®, se v vlogi prejemnikov in bralcev življenjepisov ter prijav na delovna mesta srečujeta tedensko. Prebrala sta več sto prijav, zato vesta, kaj pri delodajalcu »zažge« in kaj ne. Da je v kakovostno prijavo potrebno vložiti vsaj eno uro.

Med tem prejetim kupom prijav je tudi precej takšnih, ki bi jih lahko uvrstila v rubriko z imenom Saj ni res, pa je. Prebrala sta pravzaprav že vse, kar ju lahko doleti. Od prijav, v katerih kandidat ne izpolnjuje niti minimalnih pogojev razpisa, pa vse do takšnih, ki pošljejo nepopolne prijave ali pa ne upoštevajo navodil delodajalca.

»Mi ne maramo Europass življenjepisa, ker se nam zdi preveč uniformiran in dolgočasen. To imamo jasno napisano na spletni strani. Še vedno pa vsaj polovica kandidatov pošlje življenjepis v tej obliki,« pravi Buh. Kandidatom dajejo možnost prijave prek spletnega obrazca, v katerem morajo odgovoriti na nekaj več kot 10 vsebinskih vprašanj. Opaža, da se mnogi odločijo za »bližnjico«, »preprosto pošljejo elektronsko sporočilo brez zadeve in vsebine, pripnejo pa mu življenjepis«. Vse to brez pozdrava ali podpisa, nekateri tudi brez ločil in velikih začetnic, kar sogovornik ocenjuje za nemarno, saj se vendar prijavljajo za delo učiteljev jezikov.

Viličarist, ki bi postal učitelj (brez znanj in izkušenj)

Nekateri v opisih pretiravajo, opisujejo, da so napredni uporabniki programov, kot sta Word in Excel, a se potem izkaže, da ne znajo postaviti niti osnovnih enačb. Spet drugi dnevno pošljejo več prijav na delovna mesta z različnih področij, od skladiščnikov, viličaristov, izvršnih direktorjev pa do učiteljev, tako med drugim tudi na delovna mesta, ki jim sploh ne ustrezajo. »Ker jih pač tisti dan najdejo med novimi oglasi na spletu,« pravi Buh.

Mart D. Buh (na sliki) iz jezikovne agencije LanguageSitter® izpostavlja tudi prijave mladih diplomantov, ki tekom študija niso pridobili nobenih delovnih izkušenj. Z diplomo v roki pričakujejo tisto službo, ki jim z izobrazbo »pripada« (Vir slike: Miha Travnik – Kinvart).

Postavite se v vlogo delodajalca: bi vas zanimalo, kje se je rodil kandidatov oče?

Rašulova izpostavlja pomembnost navajanja ključnih informacij, ki bodo delodajalca prepričale, da ste ustrezen kandidat. »Preprosto povedano: delodajalcu nič ne pomeni, če prijavo naslikate z oljnimi barvami, razložite, kje je rojen vaš oče, ter poveste, da radi skačete s padalom, če iz življenjepisa ali spremnega pisma ne more razbrati, ali izpolnjujete pogoje delovnega mesta.«

»Predvsem me moti, da nekdo prijavi za službo reče prošnja, ker pri tem ne gre samo za besedo, ampak za način razmišljanja. S tem se avtomatično postaviš v podrejen položaj in nekoga za nekaj prosiš. Jaz pa nočem, da me nekdo prosi za službo, ker nismo dobrodelna organizacija. Smo gospodarska družba, ki rada sprejema prijave ljudi, ki so zaradi izobrazbe, izkušenj in drugih kvalifikacij, ki jih imajo, samozavestni in se suvereno prijavljajo za delo, ki bi ga radi dobro opravljali,« razmišlja Buh.

Negativizmu ne namenjajte prostora

Sogovornica ima v mislih številne primere prijav, zaradi katerih je med branjem privzdignila obrvi. Eden takšnih je bilo osebno pismo mladeniča, ki jo je prosil, naj spregleda njegovo osebno ime, saj je arabsko in naj mu da priložnost, da se predstavi na razgovoru. »Njegova misel je bila pospremljena s stavkom, da razume, da zaradi svojega porekla verjetno ne bo povabljen na razgovor. Kot delodajalki se mi je zdelo nepotrebno, da se prijava na delovno mesto začne s tako negativnim prizvokom,« zato mu je na razgovoru razložila, naj se ne sramuje svojega imena in porekla.

Če delodajalec prošnjo zavrne iz tega razloga, se v takšnem delovnem okolju, ki ne podpira multikulturnosti in strpnosti, kandidat tako ali tako ne bi dobro počutil. »Povedala sem tudi, da je njegova negativna misel sprva popolnoma zasenčila vse odgovore na vprašanja o tem, ali je za nas primeren kandidat.« (dr. Jelena Rašula, na sliki desno. Vir slike: osebni arhiv.)

Prijazen nasvet sprožil besedni rafal

»Pred meseci se je za delo učitelja italijanščine prijavil italijanski državljan, ki je jezikovno oporečno elektronsko sporočilo s pripetim življenjepisom v odprti obliki naslovil na nas in še dve jezikovni šoli. Ker ni imel niti primerne izobrazbe in izkušenj, sem mu odpisal, da se mu zahvaljujem za prijavo, a ga na razgovor ne bomo povabili. Dal sem mu še nasvet, kako naj se loti prijave naslednjič, da bo bolj uspešen,« se spominja Buh. Italijan mu je nazaj poslal nesramno sporočilo in nanj sprožil pravi besedni rafal. Zaposlili ga seveda niso.

Izstopanje iz množice prijav se lahko hitre spreobrne v neprofesionalno prijavo

Buh opozori tudi na prijave, v katerih se mladi diplomanti, ki tekom študija niso pridobili nobenih delovnih izkušenj, nato pa z diplomo v roki pričakujejo tisto službo, ki jim z izobrazbo »pripada«. »Takšni ponavadi prijavi pripnejo kupe nekih potrdil o udeležbah na raznih delavnicah in članstvih v raznih krožkih ter certifikate o opravljenih izobraževanjih, ki niso niti malo povezana s področjem dela, ki bi ga opravljali pri nas,« najdejo pa se tudi takšni, ki ga še pred oddajo prijave kličejo in mu razlagajo, »da so razmišljali, da bi se prijavili, ampak niso čisto prepričani, če bi se, in potem sprašujejo, kaj jaz mislim, da bi morali narediti«.

Morda je to način, s katerim želijo biti drugačni in izstopati, meni Rašulova. Mediji s(m)o namreč v zadnjem času polni takšnih nasvetov, vse to pa se hitro »spreobrne v prijavo, ki je lahko povsem irelevantna in celo neprofesionalna«.

Naključno postavljanje vejic, neuporaba dvojine … vam je kaj znano?

Ko smo ravno pri neprofesionalnosti – pazite na slovnične napake. Rašulova se strinja, delati napake je povsem normalno, meni celo, da niso tako moteče, čeprav gre za prijave na delo. Se ji pa zato takšna površnost zdi neprimerna, »ko gre za dela, kjer je zahtevana popolnost besedila, na primer na prijavah za delo spletnega urednika, lektorja ter nekoga, čigar glavna naloga je priprava slovnično ustreznih besedil«. Buh med najpogostejše jezikovne napake uvršča neuporabo dvojine, napačno rabo predlogov, zatajitev rodilnika, neustrezno rabo zaimka kateri, naključno postavljanje ločil, neuporabo velikih začetnic na pravih mestih.

Kako preprečiti takšne napake? Oba svetujeta, da po koncu pisanja prijavo še enkrat počasi preberete, upoštevate popravke, ki jih predlaga črkovalnik v urejevalniku besedil, če pa imate večje težave s slovnico, pa se obrnite na kakovostnega lektorja.

Nasvet sogovornikov
Ne pišite življenjepisa v obliki eseja, dolgega štiri strani. Pripravite lahko preprost seznam vseh zahtevanih znanj s pripisanimi kljukicami in križci, s čimer boste izstopali od ostalih, saj boste jasno sporočili svoje dobre lastnosti in področja, kjer lahko še napredujete. Nepomembne osebne podrobnosti o družini ali sodelovanju v osnovnošolski predstavi raje zadržite zase.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


Obeta se obvezna zaposlitev prekarnih delavcev!

Obeta se obvezna zaposlitev prekarnih delavcev!

V Sloveniji se v zadnjih letih srečujemo s porastom atipičnih in prekarnih oblik dela. Kršenja in izigravanja zakonodaje na tem področju je veliko, do sedaj pa delovni inšpektorji niso imeli dovolj velikih pooblastil, da bi lahko ustrezno ukrepali. Preberite več >>

Katera slovenska podjetja trenutno zaposlujejo?

Katera slovenska podjetja trenutno zaposlujejo?

Iščete zaposlitev? Si želite spremembe? V nadaljevanju predstavljamo seznam slovenskih podjetij, ki iščejo nove okrepitve! Preberite več >>

Primerjava študentskega dela, dela prek s. p. ter prek avtorske in podjemne pogodbe

Primerjava študentskega dela, dela prek s. p. ter prek avtorske in podjemne pogodbe

V članku si preberite, katere so prednosti in slabosti opravljanja dela prek študentskega servisa, avtorske pogodbe, podjemne pogodbe in s. p. Avtorsko delo ureja Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah RS, podjemno pogodbo pa Obligacijski zakonik RS. Preberite več >>

Pogodba o zaposlitvi ali pogodba o poslovodenju?

Pogodba o zaposlitvi ali pogodba o poslovodenju?

Zaposlitev v lastni družbi na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali pogodbe o poslovodenju? Katera pogodba je za mladega podjetnika najprimernejša? In predvsem, katera je finančno ugodnejša? Preberite več >>

Kako zaposliti tujca?

Kako zaposliti tujca?

V tem članku bomo predstavili postopek in pogoje pri zaposlitvi tujega delavca. Nekateri tuji delavci v Sloveniji ne potrebujejo posebnega dovoljenja za zaposlitev, saj Evropska unija izrecno zahteva spoštovanje svoboščin kot je na primer prost dostop do trga dela. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Pogodbi o zaposlitvi in o poslovodenju

Odgovor strokovnjaka: Pogodbi o zaposlitvi in o poslovodenju

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka vam predstavljamo odgovore na vprašanja: Se zaposliti v lastni družbi na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali pogodbe o poslovodenju? Katera pogodba je za mladega podjetnika najprimernejša? Katera pogodba je finančno najugodnejša? Preberite več >>

Pravni in ekonomski vidiki zaposlitve v d.o.o.

Pravni in ekonomski vidiki zaposlitve v d.o.o.

Odgovor na vprašanje, kako se pravno in ekonomsko optimalno zaposliti v d.o.o., je večplastno in odvisno od večih dejavnikov. Dejstvo je tudi, da zna biti pravno optimalna zaposlitev pogosto ekonomsko ne-optimalna in obratno. Preberite več >>

Zaposlitev lastnika / direktorja v svojem d.o.o.

Zaposlitev lastnika / direktorja v svojem d.o.o.

Zakon o delovnih razmerjih dovoljuje, da se družbenik, lastnik družbe z omejeno odgovornostjo, ki je hkrati tudi njen zakoniti zastopnik, na primer direktor, v njej zaposli. V tem primeru mora skleniti pogodbo o zaposlitvi za delovno mesto direktorja in preko M1 obrazca na VEM točki prijaviti zavarovalno podlago 001. Preberite več >>

Koliko delodajalca stane delo prek študentske napotnice?

Koliko delodajalca stane delo prek študentske napotnice?

Preverili smo, koliko delodajalca stane plačilo prek študentske napotnice. Gre za razliko med neto zneskom, ki jo dobi študent, ter bruto zneskom, ki ga na koncu plača podjetje. Ugotovitev je, da študentsko delo zaradi stalnih povečanj prispevkov že vrsto let ni več ugodno. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje