(Neprijetna) vprašanja, ki jih zastavite bodočemu delodajalcu

Avtor — 05.09.2016
Razgovori za delo večinoma potekajo tako, da nas bodoči delodajalec izpraša vse, kar meni, da bo vplivalo na njegovo odločitev glede kandidata, nato pa nas povabi, da tudi sami vprašamo tisto, kar nas zanima. Zbrali smo vprašanja, s katerimi boste od delodajalca izvedeli precej več.
(Neprijetna) vprašanja, ki jih zastavite bodočemu delodajalcu

S spodnjimi vprašanji boste o podjetju izvedeli precej več (Vir slike: BigStockPhoto).

Na razgovor se moramo pripraviti, osvežiti spomin o svojih preteklih izkušnjah in si prebrati čim več o podjetju, h kateremu smo vabljeni. Razgovor je odlična priložnost, da tudi sami izvemo kaj o podjetju, nekaj, kar iz zapisov s spleta nismo uspeli izvedeti.

Je to novo delovno mesto ali prosto delovno mesto?

Vprašanje, ki morda na prvi pogled sploh ni pomembno. Prosto delovno mesto lahko podjetje nudi iz najrazličnejših razlogov, morda tudi zato, ker pretekli zaposleni ne zdržijo pritiska. Morda pa je nekdanji zaposleni dobil zanj boljšo karierno priložnost in se poslovil od delovnega mesta. Če je delovno mesto novo, ni odveč vprašati, kaj vse se od novega zaposlenega pričakuje. Ali imajo jasno zastavljene cilje in kako bodo ocenjevali napredek zaposlenega.

Kako hitro se menja kader v podjetju?

Povsem pošteno vprašanje, ki ga lahko zastavimo. Če bomo vprašali v samozavestnem slogu, bo sogovornik na drugi strani dobil občutek, da odločitve sprejemate strateško in skrbno. In samo dober delodajalec bo to spoštoval.

Hitro pa se lahko zgodi, da vprašanje izpade vzvišeno – takrat zastavimo še enkrat vprašanje, čemu pripisujejo takšno fluktuacijo v podjetju. Ima morda podjetje kakšen plan oziroma strategijo, kako zajeziti odhod delavcev?

Zakaj je to vprašanje tako pomembno? Podjetja, kjer se zaposleni nenehno menjajo, se namreč povezuje s stresnim okolje in pomanjkanjem občutka do zaposlenih.

Ali zaposleni jedo zunaj ali v podjetju?

Čudno vprašanje, boste rekli. Vprašanje nam bo med drugim dalo odgovor, ali imajo zaposleni toliko dela, da niti ne uspejo na kosilo. Lahko pa je vzrok tudi v tem, da si želijo jesti domačo hrano, ki si jo pripravijo sami. Člani ekip, ki si nikoli ne vzamejo nekaj minut zase, so običajno utrujeni in nesrečni.

Kako podjetje stoji s finančnega vidika?

Domačo nalogo lahko opravite tudi sami. Določeni podatki so javno dostopni, zato jih preglejte in naredite samooceno. Na razgovoru pa lahko povsem upravičeno zastavite tudi to vprašanje. Če boste postali del podjetja, bo finančna plat še kako postala pomemben del vašega vsakdana.

Imate še kakšno vprašanje, ki bi vas lahko prepričalo, da sem jaz najboljši kandidat?

To je vprašanje, ki se mu večina izogne, pa čeprav si ga želijo vsi zastaviti. Bojijo se ga zastaviti, ker menijo, da bodo dobili zavrnitev na štiri oči. To pa je izredno pomembno vprašanje, saj če obstaja kakšen dvom, zakaj delodajalec ne bi zaposlil intervjuvanca, je to pravi čas za razrešitev dvoma.

Oznake: