Slabo leto za milijarderje

Avtor Aida Osmanagić — 13.01.2009
Komentiraj!
Nekateri milijarderji so v prejšnjem letu izgubili kar nekaj svojih milijard. 300 milijarderjev, ki so se znašli na lanskoletni Forbesovi lestvici najbogatejših zemljanov, je od marca lanskega leta izgubilo vsaj milijardo, nekaj je tudi takih, ki so izgubili več kot 5 milijard. Tako je prvih 10 na lanskoletni Forbesovi lestvici v letošnjem letu lažjih za približno 150 milijard.
Slabo leto za milijarderje

Zbogom milijarde

Eden teh nesrečnih milijarderjev je David Ross, sicer eden najuspešnejših britanskih podjetnikov. Njegovo premoženje je bilo po Forbesovi lestvici ocenjeno na 1,4 milijarde, trenutno pa je vredno okoli 150 milijonov. Kaj se je zgodilo? Ross je sprejel napačno odločitev, ko se je odločil, da se bo zadolžil z namenom vlaganja v nepremičnine, posel, ki je na njegovo veliko škodo splaval po vodi.

Naslednji "poraženec" je Bjorgolfur Gudmundsson, nekdanji večinski delničar druge največje islandske banke Landsbanki, ki mu je recesija odnesla 1,1 milijarde premoženja. Zaradi te nesrečne situacije, je bil nekdanji milijarder primoran svoje podjetje Hansa dati v prostovoljno likvidacijo, sedaj prodaja tudi britansko nogometno moštvo West Ham.

Nekaj največjih izgub v lanskem letu sta doživela ruska milijarderja Vladimir Lisin in Dmitry Rybolovlev. Vrednost podjetja prvega je padla za ¾, vrednost podjetja drugega pa je padla za 90 odstotkov. Obe podjetji sta bili na vrhuncu še ne tako davnega junija lani. Veliko izgubo pa je utrpel tudi Oleg Deripaska, ki je bil na lanskoletni Forbesovi lestvici na devetem mestu najbogatejših zemljanov in je prav tako veljal za najbogatejšega Rusa. Takrat je bilo njegovo premoženje ocenjeno na vrtoglavih 28 milijard. Od takrat pa so se stvari zelo spremenile. Deripaskovo premoženje je utrpelo več kot polovično izgubo in je sedaj ocenjeno na 10 milijard ali manj

In kdo je izgubil največ? To je Anil Ambani, ki mu je uspelo v enem letu svoje premoženje povečati za rekordnih 24 milijard. A vendar kot pravijo: „sreča je opooteča“ … Anil Ambani je od lanskega leta izgubil vrtoglavih 30 milijard, a kljub temu ostaja dokaj premožen.  


Vir: Forbes

Prijavi se na e-novice!