Twitter “top” beseda leta 2009

Avtor — 01.12.2009

Twitter je imel res neverjetno leto. Nase je pritegnil ves svet in na svojo stran pridobil milijone novih uporabnikov. Sedaj mu je uspel še en izmed mnogih velikih podvigov. Twitter je namreč najpogosteje uporabljana angleška beseda leta 2009.

Twitter "top" beseda leta 2009

“Twitter” je najpogosteje iskana beseda.


Glede na raziskave, ki so jih opravili pri Global Language Monitor, kjer preiskujejo rabo jezikov po celem svetu, je beseda Twitter premagala besede “Obama”, “H1N1”, “stimulus” in “vampire”. Zanimivo, šesto mesto je zasedel “2.0”. 

Da je uspeh Twitterja še večji, pričajo dejstva, da je bilo letošnje leto izjemno pestro in zanimivo na vseh področjih. Šokantni pretresljivi politični dogodki, pandemija, finančne posledice, ki jih je za seboj pustil uničujoč tsunami in smrt kralja popa, a Twitter je v hudi konkurenci vseeno kronal svojo delovanje z laskavim naslovom. Twitter predstavlja novo obliko družbene interakcije, kjer je vsa komunikacija omejena na 140 znakov. Biti omejen na striktne formate je pomenilo čudeže za haiku in sonete. Le sprašujemo se lahko, kje so meje tega zelo nepraktičnega besednega limita. Čas bo pokazal. 

Za sestavljanje podatkov, podjetje Global Language Monitor, uporablja lastniške algoritme, ki sledijo besedam in frazam v medijih in na internetu. Nadzorujejo tudi bloge in socialne skupnosti. K priljubljenosti besede prispevajo pogostost uporabe, uporaba v kontekstu ter pojav v globalnih medijskih kanalih. 

Kliknite tukaj in si poglejte celoten seznam najbolj pogostih besed, fraz in imen za letošnje leto in desetletje. 

 

Vir: Cnet News


Oznake: