Nič več poslovnih knjig za manjše podjetnike?

Avtor — 17.07.2012
Vam stroški knjigovodstva predstavljajo veliko breme. Za vas imamo dobro novico! Z naslednjim letom lahko pričakujemo pavšalno obdavčitev za manjše podjetnike z nižjimi letnimi prihodki. Več o tem si preberite v nadaljevanju.
miniMAX začetni seminar Knjigovodstvo in plače

(Vir slike: sxc.hu)

“Intenzivno se ukvarjamo s to ureditvijo, nekatere stvari še moramo uskladiti in proučiti, pričakujemo pa, da bomo javnosti kmalu predstavili končne rešitve pavšalne obdavčitve in spisali predlog zakona”, so pojasnili na ministrstvu za finance.

Pavšalna obdavčitev kot možnost za podjetnike in manjša podjetja z nižjim obsegom prometa bo predvidoma zaživela 1. januarja 2013, konkreten predlog pa bo razkrit v prihodnjih mesecih. Razmišljanja o pavšalni obdavčitvi se nagibajo k obdavčitvi v odstotkih, in ne k uvedbi razredov, kot so to predlagali nekateri davčni svetovalci.

Enostavno in ugodno vodenje lastnega računovodstva z najbolj priljubljenim spletnim programom miniMAX.

Upravičenci bodo odrešeni časa in stroškov vodenja natančnega knjigovodstva

Pavšalna obdavčitev bi pomenila večplastno poenostavitev poslovanja. Ne le, da bi s tem upravičencem in tudi davčni upravi odpadlo precejšnje breme davčnih postopkov, temveč bi bili upravičenci odrešeni časa in stroškov vodenja natančnega knjigovodstva in pripadajočih davčnih postopkov. Med privlačnejšimi novostmi je tudi ta, da se bo obseg normiranih stroškov, ki se lahko uveljavljajo brez poslovnih knjig, občutno povečal s 25 na celo do 50 odstotkov.

Pavšalna obdavčitev kot možnost in ne kot obveza

Pavšalna obdavčitev ne bi bila obvezen način obračunavanja davkov, temveč dodatna možnost za upravičence. Ti bodo lahko, če bodo tako želeli, svoje davčne obveznosti še naprej poravnali na edini veljavni način za zdaj, ki predpisuje vodenje poslovnih knjig. Tisti, ki bi jim visoki dejanski stroški zagotovili večje nižanje davčne osnove in tako odtehtali ugodnosti pavšalne obdavčitve ter upravičili knjigovodske stroške in postopke, bodo gotovo raje ostali pri obstoječih postopkih.

Potrebne bodo spremembe sistema DDV

Za smiselno uvedbo pavšalne obdavčitve je treba spremeniti sistem davka na dodano vrednost. Natančneje, treba bi bilo izenačiti spodnjo mejo za vstop v sistem davka na dodano vrednost, ki zdaj znaša 25 tisoč evrov na leto, na zgornjo mejo letnih prejemkov za izbiro pavšalne obdavčitve. Predlagana vrednost je 50 tisoč, podjetniki in mala podjetja, ki je ne presežejo, bodo lahko opustili obvezno računovodstvo.

“Informacij o predvideni konkretni ureditvi in višini pavšalne obdavčitve nimamo, a jih pričakujemo v kratkem, saj je ministrstvo za finance že storilo prvi korak in predlagalo dvig praga za vključitev v sistem DDV,” dodajajo na Gospodarski zbornici Slovenije.

Vir: siol.net

Oznake: , , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje