Nov MP intervju: Marta Turk — Zavod META

Avtor — 14.05.2013
Marta Turk je uveljavljena podjetnica, ki velik del svojega časa namenja problematiki nizkega deleža Slovenk v podjetništvu. V ta namen je tudi ustanovila Zavod za razvoj ženskega in družinskega podjetništva META, ki pomaga ženskam pri zagonu in razvoju njihovega posla.
Nov MP intervju: Marta Turk -- Zavod META

MP intervju: Marta Turk — Zavod META (Vir slike: POP TV)

Ste uveljavljena podjetnica, ki ima veliko poslovnih izkušenj in znanja. Kateri so bili ključni razlogi, ki so vas vodili do odločitve, da se podate na samostojno pot?

Želja po neodvisnosti in samostojnem razporejanju časa za družino in za kariero, želja, da v praksi pokažem, kaj se da, kako se da in da se zares da!

Velik del svojega časa namenjate problematiki nizkega deleža Slovenk v podjetništvu. Zakaj menite, da je stanje pri nas takšno? Kam nas uvrščajo primerjave z razvitimi državami Evrope?

Odgovorov je več: ženske smo previdne in nerade tvegamo, če bi to imelo posledice tudi za družino. Prav tako so mnoge Slovenke relativno zadovoljne s situacijo, da je mož glavni hranilec družine, one pa sprejmejo vlogo podpornih servisnih dejavnosti v družini, taka vloga pa ne omogoča iniciativnosti in podjetnosti, kot je potrebna, če vstopiš v podjetništvo.

Seveda je tu še (ne)podporno okolje, ki je mnogo bolj naklonjeno »super idejam«, ki zahtevajo »tvegani kapital« in »poslovne angele«. Tudi tukaj smo ženske raje odvisne od lastnih virov, saj nočemo prevzemati prevelikega zadolževanja (niti finančnega niti moralnega) za primer, če nam ne bi uspelo ravno v prvem letu poslovanja.

Več si preberite v novem MP intervjuju: Marta Turk – Zavod META >>

Oznake: , , ,